Goveja juha brez vretja
Jaz menim, da je mojsterstvo lažje doseči na novi način, ampak kdor zna tudi na stari način…
Pred leti mi je znanec naredil orado v limonski travi in rožmarinu v žerjavici na plaži na Dugem otoku, zavito v alu folijo… Boljše pripravljene ribe še nisem jedel…
[/quote]
Se strinjam. Tud jaz že jedla orado pripravljeno na isti način, mjami 😉
Se kar strinjam. Samo po mojem je pri juhi bolj ali manj vseeno, kako se je lotiš.
Pa pri ribah se mi tudi ne zdi sous vide bistvena prednost. Pri mesu je pa druga zgodba, tu pa po mojem s klasiko ne prideš niti blizu. Sploh pri kakšnih manj kakovostnih kosih mesa.
[/quote]
mislim, da je prednost sous vide samo pri zrezkih, kjer lahko do podrobnosti natanko določiš stopnjo pečenja. ali hočeš imeti rare, medium, ali kako drugače. ker naštimaš mašino in ti vedno znova da isti rezultat.
ker pri mesu da res dober okus počasno kuhanje. kar lahko komot dosežeš s klasično pečico. pač cmariš pečenko not 8 ur na 75 stopinj in boš imel meso za prste polizat.
slabši kot je kos mesa, boljši pride rezultat. ne rabiš nobenega sous vide za to.
še boljši pa je slow cooker za 40 eur, ker res lahko pustiš brez problema in brez nadzora tako dolg čas, da se cmari. moja pečica se namreč po par urah samodejno izklopi, ker misli, da smo jo pozabili ugasnit, tako, da peka preko noči ne pride v upoštev.
mislim, da je prednost sous vide samo pri zrezkih, kjer lahko do podrobnosti natanko določiš stopnjo pečenja. ali hočeš imeti rare, medium, ali kako drugače. ker naštimaš mašino in ti vedno znova da isti rezultat.
ker pri mesu da res dober okus počasno kuhanje. kar lahko komot dosežeš s klasično pečico. pač cmariš pečenko not 8 ur na 75 stopinj in boš imel meso za prste polizat.
slabši kot je kos mesa, boljši pride rezultat. ne rabiš nobenega sous vide za to.
še boljši pa je slow cooker za 40 eur, ker res lahko pustiš brez problema in brez nadzora tako dolg čas, da se cmari. moja pečica se namreč po par urah samodejno izklopi, ker misli, da smo jo pozabili ugasnit, tako, da peka preko noči ne pride v upoštev.
[/quote]
Seveda lahko vse to dosežeš tudi na druge načine, samo je pripravljeno v sous vide vseeno drugače. Še posebej, če delaš v vakuumu.
Sokovi ostanejo v mesu, medtem, ko se tako v pečici kot v slow cookerju iztećejo. Poleg tega marinado oz. začimbe vakuum prav potegne v meso, tako da je celotno prepojeno in ne samo na površini. In nobenega vonja po kuhi.
V slow cookerju ne moreš nastaviti temperature. Temperatura slow cookerja je previsoka za pripravo govedine. Tam je 95 visoka in cca 80 nižja, sicer odvisno od modela, ampak 60 stopinj, kar je idealno za govedino pa težko dosežeš. In moraš imeti vsaj nekaj tekočine not.
Pri nas smo poskusili že vse načine, in daleč najboljše pride iz sous vide. Je pa ostalo tudi OK, samo, vsaj zame, je iz sous vide stopnjo boljše.
Rabiš pa tega ne, je pa, vsaj meni, fajn, ker ga imam. In ga veliko uporabljam.
Se kar strinjam. Samo po mojem je pri juhi bolj ali manj vseeno, kako se je lotiš.
Pa pri ribah se mi tudi ne zdi sous vide bistvena prednost. Pri mesu je pa druga zgodba, tu pa po mojem s klasiko ne prideš niti blizu. Sploh pri kakšnih manj kakovostnih kosih mesa.
[/quote]
Glede juh se bom vedno pustil podučiti, ker se mi za juhe rahlo sanka. 😉
Glede rib pa si zdajle eno heretično odvalila. V sous vide kuhani ali poširani divjaki orade, šarga, brancina ali kirnije so nekaj božanskega!
Saj te razumem, ribe ti niso ravno prava hrana, kaj ne?
mislim, da je prednost sous vide samo pri zrezkih, kjer lahko do podrobnosti natanko določiš stopnjo pečenja. ali hočeš imeti rare, medium, ali kako drugače. ker naštimaš mašino in ti vedno znova da isti rezultat.
ker pri mesu da res dober okus počasno kuhanje. kar lahko komot dosežeš s klasično pečico. pač cmariš pečenko not 8 ur na 75 stopinj in boš imel meso za prste polizat.
slabši kot je kos mesa, boljši pride rezultat. ne rabiš nobenega sous vide za to.
še boljši pa je slow cooker za 40 eur, ker res lahko pustiš brez problema in brez nadzora tako dolg čas, da se cmari. moja pečica se namreč po par urah samodejno izklopi, ker misli, da smo jo pozabili ugasnit, tako, da peka preko noči ne pride v upoštev.
[/quote]
Izobrazi svojo pečico! 😉