Najdi forum

Goveja juha

Sin, star je 12 let, se prehranjuje (samo kosilo) pri noni. Le-ta mu skoraj vsak dan, poleg druge hrane, skuha tudi govejo juho. Čeprav sem jo že večkrat prosila in ji naročila, naj malo spremeni jedilnik, noče o tem niti slišati.

Zanima me vaše mnenje o vsakodnevnem uživanju goveje juhe.

Lep pozdrav.

Mislim, da to ni nič hudega. Kot praviš ima tudi za kosilo poleg GJ še ostalo hrano. Vsi vemo, da je GJ ( skuhano meso-govedina, zelenjava in nekaj začimb ) Torej ne vsebuje nič kaj pretiranega! Toliko kolkr mačšobe zaužije, jo pa pri 12 letih skuri za šalo!
Je pa res da bi BABI lahko skuhala juho ene 2x ne pa 5x na teden in raje kakšno zelenjavno za popestritev jedilnika!

lp

Ko se je moja hčer prehranjevala pri babici, je tudi tako kuhala, saj je menila, da kosila ni brez juhe, saj je tako kuhala tudi njena mati. Ko sem ji nekoč omenila o škodljivosti, ki ga povzročajo izločene snovi iz mesa, je to navado opustila. Sicer pa preberi odgovor Marti pod temo “dieta pri revmi”.

Predlagaj ji, da naj kdaj z aspremembno naredi zelenjavno juho, če že misli, da mora biti na jedilniku vsak dan juha.

Ti si njegova mati, zato bodi odlocna. Ce mislis, da to za sina ni v redu, potem ji to direktno povej. Zakaj pa to odklanja???? Mislim, ce bo pa zamerila, ker bos ti zahtevala malo raznolik jedilnik, potem pa naj tvoj sin zacne jesti v soli…
ti si njegova mati, ves kaj je dobro zanj in babica bi morala upostevati tvoje zelje.

Drage mamice

Glede goveje juhe,do katere vidim nimate lepega mnenja,povem vam naslednje. Imam 7 mesečno hčerko,ki je pri 6 mesecih bila zelo slabokrvna. Prebrala sem knjigo hrana kot zdravilo,da poiščem živila,katera vsebujejo železo. Naj vam povem da je teh živil zelo zelo malo in največ ga ima prav govedina,tako da sem ji en mesec kuhala samo govedino,od goveje juhice,govejega mesa z zelenjavo…..
Govedina je zelo zdrava,le mi ljudje imamo o njej slabo mnenje zaradi bolezni BSE. Glede maščobe,je potrebna za pravilen razvoj možganov in živčnega sistema,v pravilnih količinah. Odvečne maščobe pa ni teško iz juhice dol pobrat.
Govedina je moji hčeri pozdravila anemijo,zato imam zelo dobro mnenje o njej.

lp mateja

Pa je to vredu, da dajemo 7-mesečnemu otroku govedino??

Zakaj pa ne bi bilo vredu? Sama sem jo jedla že pri treh mesecih in nikoli nisem bila slabokrvna. Otrok pri 7 mesecih mora razen mleka jesti tudi drugo hrano. Pri 4 mesecih se uvaja zelenjava,pri 5 mesecih zelenjava,po 6 mesecu pa lahko otrok je že marsikaj,seveda razen živil,ki jih naši pediatri odsvetujejo in ki jih po zdravi pameti ne bi dali otroku za jest npr,jajčni beljak,kivi,svinjsko meso,sladkarije. Po predhodnem posvetu v posvetovalnici in z pediatrom sem o prehrani 7 mesečnega otroka kar dobro poučena. Govjega mesa sicer ne pečem,ampak samo kuham in ko je kuhano dodam korenček,cvetačo in tudi drugo zelenjavo,ki jo hvala bogu brez dodanih strupov pridelamo na domačem vrtu. Svoji hčerki dajem tudi zajčje meso,ki jih gojimo doma,govedino kupujemo tudi domačo in ne v trgovinah.
Za slabokrvnost mojega otroka pa ni kriva hrana temveč je posledica tega,da sem bila sama slabokrvna med nosečnostjo. Pediater mi je svetoval dvotedensko kuro z mlado svežo govedino,celo bel fižol mi je svetoval pa grah katera vsebujeta mnogo železa,samo pripraviti ju je treba pravilno,da otroku ne povzroča občutka napihnjenosti. Upam,da sem povedala bistvo,saj samo z mlekom(se žal ne dojima)ne bi odpravili slabokrvnosti,samo poslabšali bi jo.

lp mateja

ne vem, kaj imate toliko proti goveju juhi. Jaz sem imela obdobje kakšno leto nazaj da sem namesto kosila pojedla samo 2 krožnika goveje juhe z rezanci in se ni nihče doma razburjal (stara sem 21 let). Pač mi je izredno pasala in sem jo preprosto jedla. Sedaj sem jo pa nehala, ker tudi ne jem mesa ampak to je pa ze druga tema. Mislim, da bi sinu morali pustiti naj si sam izbere kaj bo jedel.

Vidim, oziroma berem, da nihče sploh ne pomisli na bolezen norih krav. V glavnem, neumno in naivno je misliti da so slovenske krave zdrave in da so testi 100%. Od česa pa mislite, da so mesarji bogati. Od legalnega in pregledanega nakupa govedi gotovo ne. Mesarji kupujejo govedo na črno vseprek in od vsakogar, ki jo je pripravjen prodati. Mislim, da je izbira mesa tako velika, da res ne vem zakaj bi bilo treba otroka hraniti prav z govedino. Meni se zdi to zelo neodgovorno.

Draga ženska,kje si pa čula,da so mesarji bogati,ker kupujejo meso????? Ravno obratno,kmet in mesar sta vedno na slabšem. Govedina,nore krave,ta bolezen je registrirana že od leta 1936,pa je bilo do zdaj obolelih ljudi za to boleznijodva,trije… Pravijo,da so za to bolezen krive ovce,ki so glavne prenašalke te bolezni BSE. Ne moreš kar tako nekoga obsojat,da je neodgovoren ,če da otroku za jesti govedino,če pa je govedina najbogatejši vir vitaminov B in železa.
Tudi kokoši in svinje itd…,so hranjene z kostno moko in “nafilane” z rastnimi hormoni in antibiotiki. Torej praviš,da sem neodgovorna ker dajem otroku( po nasvetu pediatra)jesti meso???
Bolezen norih krav obstaja že od nekdaj,vendar so mediji in posledično javnost dobesedno zapaničarili. Veš draga “žena” jaz dam mojemu otroku meso,katero koli že z čisto vestjo,ker vem da je meso nujno potrebno za normalno rast in razvoj in se ne počutim čisto nič neodgovorno,če nudim otroku raznoliko in pestro hrano. Govedine tudi sama nisem prenehala jesti in tudi ne poznam nikogar,ki bi jo prenehal jesti,saj so jo jedli naši starši mi in še jo bodo naši otroci.

P.S. Bolj upravičeno bi rekli da smo nori ljudje in ne krave…

lp,pa brez zamere,
mateja

Kva?? Kmeti so bogi?!? Pojdi malo na izlet po deželi, pa boš vidla, s kakšnimi avtomobili se ti “ubogi” kmeti vozijo!!!!!

No, recimo, da ne vsi.

Te avtomobile imajo še iz časov,ko jim je šlo lepo,zdaj ko pa morajo plačevati mastne denarce,da lahko peljejo SVOJO živino na zakol. Bistvo pa je,da se ne pogovarjamo o kmetu ampak o mesu,kako je potrebno pri razvoju otroka. Odrasel ga ne potrebuje,če nadomesti vse beljakovine in maščobe z drugimi živili.
Oprosti ampak meni se kmetje zelo smilijo,ker celo življenje garajo,potem pa mu v hlevu najdejo eno bolano kravo in spravijo ubogega kmeta na “kant”. Da kmet lahko zakolje svojo žival iz svojega hleva,mora to prijaviti na veterinarski zavod in jim plačati,da jo lahko zakolje….
No pa se vseeno,kako je vsem gre naslabše in nič si ne moremo.

lp
mateja

Mateja, govedina ni zdrava,sploh ne…res pa je, da vse rdeče meso vsebuje železo in to je tudi vse….še sreča, da vaš otrok pri tej starosti prenese govedino in vse te goveje maščobe, ki so raztopljene v juhi…..
naj vam povem, da 100 g govejega mesa vsebuje okrog2,5 mg železa….da pa sojino zrno vsebuje (100g) 8 do 10 mg železa….iz 100 g sojinih zrn lahko naredimo sojino mleko sami doma in imamo kvaliteten napitek in vir železa za otroka…sojino mleko je zelo podobno materinemu mleku in zelo redke so alergije (kot je to pogosto pri kravjem mleku)….dalje naj omenim,da ima račje, ali gosje jajce okrog 3 mg železa (kokošje približno polovico manj)…..mehko kuhan jajček je dosti lažje prebavljiv kot govedina……najboljše za takšno starost pa je kot sem že napisal sojino mleko, priprava je zelo enostavna in sem jo že enkrat napisal….

Dragi Jože,kot sem že tudi sama povedala,da otrok potrebuje maščobe,ker je maščoba pomemben del človeškega telesa;npr.žensko telo je sestavljeno iz 25 do 30% maščobnih tkiv,moško telo jih ima za 10% manj. Maščoba v telesu opravlja več pomembnih nalog,po telesu razporeja v maščobah topne vitamine ( A,D,E in K) in za obdobje lakote zagotavlja rezervo energije .Varuje in izolira telesne organe in je bistvena pri nastajanju spolnih hormonov. Maščoba postane problem le,ko je je preveč. Moram pa povedati,da otroku kuham le pusto govedino in ko je kuhana odvečno maščobo posnamem. Tudi sojino mleko pije,od kravjega mleka pa uživa razne skutice,v katere umešam sadje(posebno marelice),ki za razliko od ostalega sadja vsebujejo 20% RDA železa. Ne “filam” otroka z mastnimi jedmi,kot si mogoče misliti,vendar so mi govedino priporočili v posvetovalnici in otrokov pediater.
Važno pa je predvsem,da sedaj moj otrok ni več slabokrven in ima dobro kri,mislim da to odtehta vse.
Mislim,da vse preveč kritizirate meso,kajti tudi mi,ki se hranimo z mesom smo lahko zdravi. Važna je raznolika in pestra prehrana,ter dovolj gibanja na svežem zraku in ne v fitnes studijih,ter čim manj sresa,ter dosti smeha.

lp
mateja

Skoraj vsi, ki so pred nekaj leti jedli meso oz. govedino pri treh mesecih ali celo manj, imajo danes probleme z prekomernim holesterolom in trigliceridi v krvi…za premislit…zakaj pa danes pediatri ne priporocajo vec dodajanja goste hrane pri treh mesecih ?se vec, celo WHO in Unicef priporocata dodajanje goste prehrane po dopolnjenem sestem mesecu…danes jedo nasi otroci meso v soli ali vrtcu, pa pridejo domov, pa jedo meso se tam,…nic cudnega, ce imamo bolezni preobilja…nasi dedki in babice sigurno niso jedli mesa vsak dan proti pomanjkanju zeleza, pa jih vecina dosega zavidljive starosti…pa se to…kljub temu, da ima meso veliko zeleza , koliko od tega pa se dejansko absorbira ?…
Kot dodatek pa se to…nic nimam proti mesu…ampak njegova uporaba naj bo zmerna in pametna….

Lp Mojca

Slabo berete Mojca,saj sem povedala,da je treba jesti zmerno,vsa pretiravanja so prej slaba kot dobra. Absorbcija železa in mesa je tudi znatno večja kot iz zelenjave ,povečamo pa jo z dodajanjem vitamina C,jaz dam hčeri 5-6 žličk pomarančnega soka,da se železo kar se da dobro absorbira.Naše babice in dedki res niso jedli vsak dan mesa,ko pa so ga pa je to bilo mastno meso,juham so dodajali mast ali olje.Danes tudi najmanjšo maščobo odstranimo in pečemo na kar se da malo olja in ne na masti,tako kot nekoč. Starostna meja pa po statistikah narašča ,torej ???

lp
mateja

Kaj ti pomaga visoka starost,če si odvisem od zdravil in po možnosti še od nekoga drugega,ki mora skrbeti zate.
Kot veste,so tudi problemi zaradi višanja starostne meje in posledično staranja prebivalstva in seveda veliki stroški.

Važna je kvaliteta življenja ,ne pa dolžina.

Goveja juha in podobne niso nič drugega,kot “scaline”,saj vsebujejo veliko sečne kisline,ki pa je ,kot strup,predvsem,če je je preveč zelo obremenjuje jetra in ledvice.

Da pa bi naj meso jedli zaradi železa,pa ni nič drugega,kot izgovor.

Se 100% strinjam..

Mene je vcasih silila babica z juhami ( govejimi in zelenjavnimi) in sedaj jih videti ne morem…najbrz bo podobno s tvojim otrokom…pa surovine in vitamine, ki jih tvoj otrok potrebuje, niso samo v govedini…ne vem no…sama sem ze nekaj casa vegetarjanka…ko sem bila pri zdravniku na svetovanju kaj naj jem, me je prej opozoril, da bom imela pomankanje nekaterih surovin zaradi drugih vrst mesa..o govedini, mislim, da sploh ni govoril..sicer se pa da skor vse nadomestiti..
V glavnem.Petrin otrok je vsak dan govejo juho…to se mi ne zdi najbolj v redu…
Ce se ze delate pametne, raje preberite kaksne koristne informacije o drugih zivilih, ki tudi pomagajo…(soja je naprimer super)..na internetu je veliko tega…samo prosim,govedina vsak dan???
LP

¸Še enkrat povdarjam,da govorim o prehrani otroka,ne o sebi,ker jaz tudi ne jem dosti mesa. Pretežno jem zajca,katere vzgajamo doma in jih hranimo samo z regratom,deteljo in z drugo zelenjavo iz našega vrta. Otroka vendar ne moremo hraniti samo z zelenjavo,sojo in sadjem. Za vse,ki govorite toliko proti mesu,prosim dobro prej preberite kaj je napisano,da ne bo tako kot zdaj. Ne hranim vsak dan otroka z mesom,doma imamo bio vrt,na katerem vzgajamo veliko zelenjave,s katero hranim svojega otroka. Ne kupujem kašic kot so hipp in frutek,ampak ji ponudim vsak dan sveže obroke sadja in zelenjave. Korenček na primer ne zamrznemo,ampak ga imamo v kleti v koritih z zemljo. Hranim jo tudi z testeninami(domačimi)imamo domače jajčke in kokoši,skoraj nič umetnega razen pomaranč in takih sadežev in zelenjave,katere pozimi ni.
Razumite vendar,da je za otroka soja zdrava,vendar po njej segajo le matere,katerih otroci imajo razvito alergijo na laktozo v kravjem mleku.
Za OTROKA je važna pestra in raznolika hrana,ki vsebuje veliko “stvari” ki so pomembne za zdrav razvoj. Vegeterijanska hrana je primerna za odraslega človeka ne pa za malega otroka!!!!! Železo v govedini pa ni samo izgovor,ker imamo mamice svoje otroke nadvse rade in jim želimo le najboljše in ne iščemo izgovorov…

Jaz nisem nic rekla da je meso skodljivo….
Sicer pa tudi s frutki ni nic narobe:))))
samo ce se Vam ljubi in imate cas delat za otroka frisne napitka, ker ne vrjamete v Frutek, potem pa kar…( sedaj pricakujem odgovor: za mojega otroka vse najboljse)….
no ja..

Danes je raznolike in pestre hrane preveč. Pa ne zato, ker je zdrava, temveč ker se proizvajalci trudijo čimveč prodati. Ljudje padamo na take reklame, je pa že dolgo jasno, da v obrokih ni dobro mešati različnih tipov hrane. Toliko o zdravi pestrosti.
Moja sestra je vege od svojega šestega leta, jaz sem vege petnajst let. Nimava zdravstvenih težav. Pravzaprav so na nedavnem zdravniškem pregledu zdravniki komentirali, da so izvidi (trigliceridi, holestorol…) super, ker sva vege. Toliko o nevarnosti vegetarijanstva pri otrocih.
Komentarja glede domačih zajčkov in pišk se raje vzdržim.

lp

Monika

Normalno,da vsak želi najboljše za svojega otroka,vendar je treba pogledati,kakšne so posledice takšnih “dobrih” dejanj.
Če dandanes obstaja toliko bolezni,že pri otrocih,je to dokaz,da je s takšno “dobroto” nekaj narobe in je seveda treba nekaj spremeniti.

Ali ne ?

New Report

Close