Goveja juha
pozdrav vsem na tej kregariji ! 🙂 mislim, hm, ne vem no kaj naj recem, prav smesni ste mi vsi skupaj. Sicer vsak vlece vodo na svoj mlin, to je vedno tako, in vedno bo. Mogoce vegetarjanci pojedo malo vec kemikalij, ki se uporabljajo za skropljenje zelenjave proti raznim skodljivcem, plesnim, bla bla bla. Lahko kupis zelenjavo na trgu, lahko si jo pridelas doma, koliko ti pac kaj zraste. Sicer pozimi je to pridelovanje lahko dokaj zanimivo. Kot npr sejanje psenice v loncke in potem rezanje poganjkov za solato, mogoce kaj zdraste pod UV lucko, kaj drugega pa se mora kupit :). No, sam sicer nisem vegetarjanec, pa vas ne zmerjam, niti vas ne sovrazim, le ne razumem vas, kako lahko govorite, kako prekleto zdravo hrano jeste. Recimo soja, a ve , od kod se jo uvaza, kaksni so postopki pri pojavu zajedalcev…….kolikokrat je kaksna zelenjava skropljena, pa tudi ce pridelovalec trdi, da je ni skropil. Ja saj, ce je ni skropil, je ni pridelal, ker mu po navadi usi vse pojedo :). Je kaksna zival skropljena proti plesni, usem, raznim napadalcem ? Ne skropljena ni, je pa cepljena tako kot smo mi VSI do zadnjega. Poznam nekaj ljudi ki vodijo velike farme zivali, pa je vse skupaj se bolj strogo kot pa pri nas, ki si mislimo da smo bogovi. Vcasih je veljal rek: ” zdrav kot riba”….ali to se vedno velja ?
Na koncu pa bi vam se rad postavil se eno vprasanje, in me zanima kaksen bo kaj odgovor. Sicer koliko vidim se z vegani in vegetarijanci ali karkoli ze ste tako ne da pogovarjat o prehrani, ker vidite le klanje zivali, mucenje zivali, kri, bla bla bla. Dobro, ce se vam to gabi, obdrzite zase, mene ne zanima ce kdo goji doma zajcke in jih potem poje, lepo, je vsaj s tem nekaj dobrega storil – ve kaj jim je dal za jest in kaj bo potem jedel !!!!
Torej vprasanje : ” Kaj je bil clovek prej, NABIRALEC ali LOVEC ???”
lep pozdrav
brendi
Ne vem, zakaj naj bi to bilo sploh pomembno, kaj je bil najprej…vcasih so bili dinozavri, pa jih danes vec ni…vcasih so bila drevesa in drugo rastlinje drugacna , kot so danes…voda je bila drugacna , kot danes….tudi meso je bilo drugacno, kot danes…
sevda pa vsak dela , zivi in se prehranjuje tako, kot misli, da je zanj najboljse…eni vegetariansko, eni vegansko, eni presno , eni pretezno mesojedo…
zakaj pa potem 20% petletnikov z povecanim holesterolom…groza….
nesmisel vsega je to, da se danes pojavljajo bolezni preobjila, vec kot polovica populacije je predebele, ima v krvi prevelike kolicine sladkorja in mascob, pa secne kisline ( ki je stranski produkt razgradnje zivalskih beljakovin )…vecina vsi pa mislijo, da se prehranjujejo dobro…Tv je poln reklam o McDonaldsih idr., drzava in potrosniki pa vse to podpirajo…CINDI program Slovenije ima priporocila o uzivanju cim manjsih kolicin mesa ( enkrat ali dvakrat na teden )..kdo pa se sploh tega drzi…tudi sole in vrtci ne…kako potem petletni otroci s prevec holesterola…od kod..
Lp Mojca
Mislim,da je dovolj da nehate žaliti ljudi,ki ne jejo samo zelenjave itd… Včasih se mi zdi,da ste tisti ki ne jeste mesa zelo nevzdržni do mnenja drugih in jih dobesedno žalite. Za žalitev pa sem vzela skoraj vsako pripombo. Mojca piše o boleznih preobilja,ko pa sem sama že desetkrat napisala,da jemo zdravo ,mešano prehrano in ne samo mesa in bognedaj sladkarij. Če ponudim otoku dvakrat tedensko meso+zelenjavo to za mene ni preobilje. Vidim,da imate vse ljudi,ki se ne prehranjujejo,kot govedo za norca. Tisoče knjig obstoja o zdravju in prehrani in vse te govorijo tudi o nekaterih koristih mesa,vendar vi ne date prav tem knjigam,pravite da so reklama laži. Kako pa veste,da so gnjige o veganstvu ali o vegeterijanstvu 100% resnične. Za vse podatke,ki sem jih navedla glede mesa,jih mate za bedaste,vaši podatki pa so vsi točni!!! Miljone mamic po svetu hrani otroke z takšno prehrano,pa bom ga še jaz. UNICEF jedilnik za otroka do enega leta je sestavljen tako da vsebuje meso in drugo. Za vas smo torej vsi ljudje,ki jemo meso norci,debeluhi,morilci živali…..????
Vegeterijanska hrana je O.K.,je to vam težko napisat,da je mešana prehrana O.K.?
Res drži,da smo nori ljudje in ne živali,saj živali ne spreminjajo prehranjevalnih navad in rastlinojedi ne žalijo mesojedih in obratno.
Lepo se pasite,samo pazite rastlinojede živali imajo dosti daljše črevo,kot mi.:)))
KONEC
Človek je bil najprej nabiralec,ker je živel na drevesih.
Sicer pa to niti ni pomembno,prehrano je treba prilagoditi načinu življenja.
Človek spreminja svoj način življenja in zato ne more biti hrana,ki je bila dobra pred stotimi leti,enako dobra tudi danes.
Brendi !
Kdo pa se krega ? Jaz se samo smejim,ko kaj pišem ali berem.:-)
Tvoj način pisanja izraža neko jezo in občutek ogroženosti.
To pomeni,da nisi zadovoljen s tem,kar ješ in prepričan,da je meso tako zelo zdravo.Ampak v tebi obstaja nek dvom.
Meso seveda tudi vpliva na psiho,saj vsebuje veliko hormonov in agresivne energije.kar se izraža tudi v vsakdanjem življenju.
In zakaj dandanes več ne velja -“Zdrav kot riba” ?
Zato,ker pojemo premalo goveje juhe ? :-))))))))))
Jaz vem,da je teba nekaj spremeniti,ampak večina ljudi se še vedno bori za svoje navade in želijo iti z “glavo skozi zid”.Zato pa to tako zelo boli. 🙂
hahaha,sem profesor zgodovine in geografije na eni izmed mb srednjih šol. Človek je bil sprva lovec in prvič čujem,da je človek živel na drevesu. Comb zamenjal si opico in človeka. Res so opice najbližji sorodnik človeku in res smo tudi mi primati,vendar na drevesu pa res človek ni nikoli živel.
Zakaj bi bila pa zelenjava in tisto kar ti ješ enako dobra,kot včasih ali celo boljša od mesa,to je tvoje prepričanje in majhne peščice drugih,tebi podobnim egocentrikom,ki mislijo da samo oni dobro vejo kaj je najboljše….. Ti ješ vsak dan zelenjavo,ki jo po možnosti kupiš v trgovini(ali greš po svežo v Grčijo ali Makedonijo????) jaz pa jem zelenjavo z domačega vrta in doma vzrejeno meso.
Pa še hčeri sem pozdravila hudo anemijo prav z govedino,brez katerih koli železovih preparatov iz lekarne. Vi se kar “filajte” z raznoraznimi umetnimi vitamini in dodatki,nas mesojede:)) pa ne obsojajte zakaj jemo meso. Naš organizem ni prirejen za samo rastlinsko hrano,zato je med vegeterijanci toliko slabokrvnosti,ženske imajo težave z zanositvijo,moški z neplodnostjo,berite malo različne knjige in ne bit samo tako ozkogledi. Pa učite se zgodovino,kaj je človek in ga ne mešajte z opico,zato pa jeste samo rastline,ker ste živeli ali še živite na drevesih………
Prebavljanje v tankem črevesu
Ko se hrana v želodcu do neke stopnje prebavi, prehaja v črevo.Tanko črevo je pri človeku precej dolgo (okoli 5 m). Človek ima mnogo krajše črevo kot rastlinojedci, vendar daljše kot mesojedci, ker uživa mešano hrano. Rastlinska hrana je mnogo manj hranljiva kot mesna. Rastlinske hrane je zato treba pojesti več in prebavi jo lahko le dovolj dolgo tanko črevo.
Sicer pa se jaz ne bi kaj dosti zanašal na to zgodovino,ki jo zdaj učite.
Saj niti ne vemo od kod človek sploh izhaja.
Recimo,da je ta teorija,ki jo zagovarjaš,resnična,potem to pomeni,da človek v vseh teh 100000 letih ni nič napredoval ali se spremenil.
Znano je,da zavest vpliva tudi na spremembo genov in če nekateri razmišljate tako,kot je pračlovek,potem to pomeni,da ste na isti zavestni stopnji,kot je bil pračlovek.
To je samo logična izpeljava iz te teorije,ki jo zagovarjaš.:-))
Sicer pa je meni čisto vseeno,kaj je pračlovek jedel in razloge za svoj način prehranjevanja ne bom iskal nekje v zgodovini,ker jaz ne živim v zgodovini,ampak zdaj.
Brez skrbi,berem različne knjige in vidim,kaj se dogaja na tem svetu.
Obstajajo knjige,ki govorijo v prid vegetarijanstvu in obstajajo knjige,ki govorijo proti vegetarijanstvu.
Sicer pa se sploh ne gre za knjige,ampak je pomemben tisti,kdor bere knjigo.
Vsak išče in si zapomni predvsem tiste informacije,ki samo potrjujejo njegove vzorce po katerih živi.
Kdor je meso,si bo na podlagi enega primera,kjer je nekdo,ker ni jedel mesa trpel zaradi pomanjkanja vitamina,ustvaril mnenje,da je dobro jesti meso.In to samo zato,ker sam je meso in seveda išče potrditve za svoja dejanja.
Tudi tisti,ki kadi ali pije,bo znova in znova ponavljal nek primer,kjer je bil en človek,ki je kadil celo življenje in je bil zdrav,kot riba.
Torej sploh se ne gre za znanje ali zdravje ,ampak le za neke vzorce razmišljanja oz. programe.
Seveda so primeri,kjer so posamezniki pretiravali in so na podlagi nekega prepričanja,ali hujšanja,jedli le določeno vrsto hrane,vendar mesojedci nek primer tako napihnete in govorite,kot,da brez mesa ni mogoče živeti.
Vendar,kot sem zapisal se sploh ne gre za tisti primer,ampak samo zato,da lahko še naprej odobravate svoj način razmišljanja.
Če bi bilo to res,kot nekateri trdite,bi morali tisti,ki jeste meso,biti zdravi in so torej vsi ti milijoni zdravnikov in tablet na tem svetu samo zaradi nas vegetarijancev.
Sicer pa se sploh ne gre za prehrano,saj je prehrana samo odraz človeške zavesti.
Meso je,kot droga in oži zavest in kdor se bori za svoje vzorce,pomeni,da želi še naprej ostati ozkogled.Ko mi ljudje znova in znova zatrjujejo,da ne bi mogli živeti brez mesa,s tem dokazujejo svojo odvisnost.
In to je problem.
Mateja !
Od kod ti te ideje,da je mesna hrana bolj hranljiva,kot rastlinska ?
OK,če ti ješ surove zajce,potem je to res,če pa ješ kuhane ali pečene,potem pa od tega nimaš kaj dosti koristi.
Samo živa hrana ti da vitalnost in vitamine,ne pa mrtva in pečena.Zato pa ni čudno,da so ljudje tako “mrtvi” in depresivni.
Rastilnska hrana je na vrhu prehranjevalne verige in vsebuje največ sončne in vitalne energije.
Nižje so potem mrhovinarji oz. razkrojevalci,ki se hranijo z razpadajočim mesom.
Mesna hrana hitro razpada in začne v človeku gniti,pa ne vsebuje nobenih vlaknin,zato še dodatno upočasni metabolizem.
Bi pa tebi priporočal,da začneš brati tudi tiste knjige,ki se jim že na daleč izogneš.
Nisem rekla,da berem le knjige,ki govorijo vprid samo mesni hrani,tudi ogromno vem o zdravilni vrednosti rastlinske hrane po kateri zelo rada segam in navajam na njo tudi svojega moža in otroka. Še enkrat povem sem zelo “vdarjena” na zdravo prehrano,zato tudi pazim kaj kupim,s čim se prehranjujem in nisem proti vegeterijanski hrani,sama imam naprimer zelo rada kitajsko kuho in jedi pripravljam pretežno v voku,kjer tudi pečem meso,katero je zelo hitro pečeno,da obdrži ogromno tega kar pač vsebuje.Sicer pa meso ne vsebuje antioksidantov in le ti so zelo občutljivi na visoko temperaturo. Ne zagovarjam samo svojih trditev,zagovarjam tudi tvoje. Zagovarjaš ti vsaj malo moje??? Vesli me,da je toliko ljudi dobro osveščeni o zdravem načinu prehranjevanja,vendar prehrana tudi ni čisto vse,kar lahko naredimo za sebe in tiste,ki jih imamo radi. Sama sem na primer proti fitnes centrom,rajši dam otroka v nahrbtnik in jo skupaj mahnema na Pohorje ali na Kozjak in to je bistvo,da smo veliko na svežem zraku,kajti samo zdrav način prehranjevanja nam na žalost ne zagotovi svežega zraka,ki je dandanes bolj pomemben kot hrana sama. Nisem proti tvojemu načinu prehranjevanja,vendar vztrajam pri trditvi,da otrok le rabi dokler še ni sam sposoben odločati zase da je vso prehrano,ko pa bo dovolj odrasel,se pa bo sam odločal ali bo vegeterijanec ali ne.
Upam,da se ne bo še kdo našel,ki me bo “popljuval”,zaradi tega,ker otroku dajem raznoliko hrano in ga navajam,da bo znal sprejeti vse to kar nam nudi naša že skoraj uničena narava.
lep pozdrav in še lep dan naprej
mateja
Saj to je tisto,kar mene najbolj skrbi- uničena narava.
In zato svojim otrokom ne bomo nič pomagali,če bomo še naprej samo izkoriščali in zastrupljali naravo.
Zato se tu ne gre le za moje in tvoje trditve,ampak za to,kakšne posledice imajo najine trditve na širšo družbo.
Zato je treba razmišljati bolj globalno.