Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek goveji zrezki

goveji zrezki

v omaki…..kako jih pripravite

Na olivnem olju prepražim čebulo, zrezke dušim skoraj do mehkega še brez začimb, potem postopoma dodajam sol, poper, brinove jagode, malo timijana, majarona,zelene, koriandra (res zelo malo),naribanega korenčka,čisto na koncu še česen, peteršilj, listič bazilike. Nikoli ne zgoščam omake z moko, pač pa raje s kislo smetano, oz. če je dovolj časa, v slanem kropu v posebni posodi skuham nekaj krompirja, ga pretlačim in z njim zgostim omako. Če pripravim za prilogo riž, potem vržem v zrezke še ščepec cimeta.

Jaz najraje naredim goveje zrezke v gorčični (t. i. lovski) omaki z dodatkom slanine ali kuhane šunke ali pa v omaki s paradižnikom in papriko (mislim, da je to ciganska omaka).

Zrezke z oljem namažem in pustim kakih 10 min. Potem jih z obeh strani lepo zapečem (da so malo opečeni). Vzamem nazaj na krožnik, v ponvi pa na preostali maščobi zarumenim čebulo, česen, koščke slanine ali kake šunke, lahko prekajene, dodam zelenjevo (korenček, kisle kumarice (lovska omaka), papriko, olupljen paradižnik – praktično kar koli, podušim in zalijem z vodo (ca. 2 dl). Ko zavre dodam v malo vode razmešano žlico moke, žlico kilse smetane in žličko ali dve gorčice (lovska omaka). to lepo vmešam in ko zavre dodam zrezke. Ploščo zmanjšam na minimum in lepo dušim ca. 30 – 45 minut, skrtaka do mehkega. Zelo okusno. Pravzaprav vse zrezke v omaki pripravljam po tem principu. Kadar imaš recimo piščančji file pa lahko dodaš por namesto čebule, sladko smetano, sir, ananas iz kompota, suhe marelice … Mnogo možnosti.

H govejim zrezkom v gorčični omaki super paše kaj skutnega (cmoki), testenine (široki rezanci), kuhan krompir zabeljen z maslom in drobnjakom …

V naravni omaki pripravim takole:

– zrezke premažem z zenfom, jih malo posolim in popopram ter ocvrem na olju

– na isti maščobi nato prepražim malo čebule, dodam strt česen in vrnem zrezke v ponev, še malo popečem

– zalijem z vodo, dodam nasekljan peteršilj, nariban korenček, sol.

– dušim do mehkega

– proti koncu dodam še posušen majaron, zeliščno maslo, vloženo koruzo in malo popopram

– zgostim-pa navadno ni treba dosti- z moko ali kakšnim krompirčkom

Goveji zrezki v gobovi omaki:

– zrezke potolčem, posolim, popram, premažem z zeliščnim maslom.

– ocvrem v olju in v istem olju nadalje prepražim čebuli ter sveže gobe(šampinjone ali jurčke).Potresem s timijanom.

– zrezke vrnem v ponev, zalijem z vodo,dodam cel strok česna(ga ne strem) dušim do mehkega

– na koncu še malo izboljšem s timijanom, peteršiljem in zgostim s smetano za kuhanje

to je odlična kremna gobova omakca.

jaz pa na malo olja najprej na hitrco zapečem posoljene in popoprane zrezke (tudi potolčene), potem jih poberem ven in v istem loncu popražim čebulo, česen, po malem zalivam. Dam zrezke not zraven, in dušim. Začinim. Na koncu poberem zrezke ven, s paličnim pa zmiksam omako, da se čebula več ne čuti, pa malo moke ali pa malo gobove juhe iz paklca, da zgostim. Lahko malo kisle smetane.

Ravno danes bom to delala, zraven bom pa naredila kruhove cmoke, pa solato.

Pa dober tek!

Prvo pravilo je, da zrezke potolčem, potem so vedno mehki.

Nato delam, tako kot so ti ostale napisale, z malimi razlikami:

1.
Za prepraženje čebule uporabljam OLIVNO OLJE IN MASLO SKUPAJ, obojega po 1 čajno žličko.Zelo dober okus.

2.
Vedno za zgostitev uporabim 1 čajno žličko moke, ki jo prepražim najprej na olju, v katerem sem popekla zrezke.

3.
Vedno zalijem najprej z 1 dcl dobrega belega vina, pustim da prevre in izpari, nato dolivam po potrebi vode….in rahlo dušim

4.
Naprej je postopek stvar domišljije…

Hehehe, ravno danes jih pripravljam….

Potolčem goveje zrezke, pomokam ne eni strani in popečem na olju. Nato v tem olju prepražim čebulo, dodam zrezke in jih posolim. Dodam kup žačimb, pač po okusu. Danes sem spraznila še nekaj zalog, tako da sem dodala malo gobic, 5 korenčkov, malo bučke…. Nato bom dodala še malo vina in bo…. JIh že voham…….;)))))))))))))

– potolčem
– posolim
– pomokam
– malo prepražim na olju
– vzamem ven, v olju pa čebulo popražim in zrezke dam nazaj
– dodam veliko zelenjave (korenček, stročji fižol, grah, gobe, ohrovt, peteršilj – vse to ali samo to, kar je pri roki)
– dodam veliko paradižnica (svežega ali iz skrinje)
– popopram
– dodam lovorov list

Potem se pa samo še kuha in malo meša – hitro, enostavno, dobro.

Priloga: krompir v kosih, pražen krompir, svaljki, makaroni ali riž.

http://www.mojirecepti.com/recept/goveje-meso-v-omaki.html

Jaz jih pripravim po tem receptu 🙂

https://znam.si/recepti-in-hrana/mesne-jedi/goveji-zrezki-v-naravni-omaki/ 

Ali z gobicami 🙂

https://znam.si/recepti-in-hrana/mesne-jedi/goveji-zrezki-v-gobovi-omaki/ 

New Report

Close