Gradnja hiše, kredit, stroški
Ok.. Stvar je taka.. Že od nekdaj si želim lastne hiše. Žal pa se mi niti sanja ne koliko bi taka stvar stala. In zdaj.. Sem sam, zaslužim okoli 1500€ neto (brez prevoza in malice). Od staršev sem dobil 700 m2 veliko zazidljivo parcelo. Zdaj pa me zanimajo okvirni stroški.
Recimo, da bi si zgradil neko navadno majhno hiško veliko tam okoli 130 m2. Koliko taka stvar sploh stane? Kakšen kredit in za koliko časa bi bilo potrebno vzeti? Ali bi sploh lahko dobil tako velik kredit.
Bi prosil, če mi kdo, ki se malo bolj na te stvari spozna, kako je s tem.
za 200k€ ta bi morala bit nadstandardna…
če boš malo iznajdljiv te bo na ključ hiša stala 100k€ tam do 150m2…
glede kredita…to je nekje na 20let po 550-600eur na mesec…
sam sem v podobni situaciji…ali gradit ali kupit…trenutno se bolj nagibam oz. iščem primerno hišo za nakup na štajerskem…nimam podarjene parcele kot ti hehe
Kot imam izkušnje v večini primerov stane več kot se predvideva pred gradnjo, tja do 1/3. Potem se lahko znajdeš v situaciji, da še malo manjka za vselitev, dodatnega kredita pa ne dobite. Če nekomu zaupate gradnjo na ključ, je riziko kontrole kvalitete, ker, če se sami ne spoznate dovolj je malo komu zaupati nadzor nad kvaliteto in nad količinami. Gradbeništvo je v krizi in lahko se zgodi, da ne bo komu reklamirati napeke.
V SLO je veliko možnosti montažnih hiš, kjer so stroški natančno znani. Če zaupate firmi z dobrimi referencami, dorečete vse detalje, energijsko učinkovitost in čez par mesecev se že lahko vselite. Pomembna je tudi garancija. Po SLO zakonodaji je min. 3 leta garancija za dobro izvedbo del in 10 let za skrie napake, seveda če firma še obstaja.