gradnja hiše skoraj brez prihrankov
Podpišem iz lastne izkušnje. Mi smo se preselili v hišo, ko sem bila stara 9 let in sem počasi prihajala v puberteto. Od prej imam v spominu dolga leta vse dneve samo cegle, mivko, mešalec in “ti pejd pa stran”. Hvala za takšno otroštvo in za celo življenje pokvarjene odnose s starši. Hišo lahko ima zaradi mene kdor hoče, jaz sem se odselila pri devetnajstih. In malo neumno bi se mi zdelo, ko bi me kdo kdaj terjal za skrb za starše in plačilo doma zanje. Zakaj že? Naj prodata svojo hišo, ki jima je tako veliko pomenila. Gradila sta jo zase, ne zame.
[/quote]
Včasih je bilo teh primerov ogromno. Otroci so komaj čakali, da odidejo od doma, saj jim je dom predstavljala malta in cegli med vsemi vikendi in dopusti. Notri sta potem ostala zmatrana in vsega naveličana starša, ki jima na stara leta zmanjkuje moči in denarja za vzdrževanje, a se hiše še vedno oklepata, ker v njej vidita svoje žulje.
Avtorica, jaz ne bi šla v to.
Ja, pa ja. Vsak živi kot mu paše a ne? In nismo vsi obsedeni s tem, da imamo svoje dvorišče, svoje stopnišče. Jst imam svoje stanovanje, stopnišče in dvorišče mi pa urejajo in čistijo drugi, za 10€ na mesec. In vrt imam svoj, samo ne zraven bloka…
Torej, jaz ne živim na svojem???
[/quote]
Zakaj smetiš temo? Čemu ne odpreš svojo? Se vedno šlepaš na račun drugih?
prvo papirje, pozidaš pritličje, potegneš vse vode zdelaš en štuk, ostalo samo narediš fasado, čez leta ko se nabere denar pa malo po malo, vsekakor v gradnjo, pa ne se jebat z izvedbami na ključ ! Delajte čim več sami, jasno če znate, drugače bo pa jeba !
[/quote]
Sicer se nekaj privarčuje čez mesec.. ampak do fasade bo pa s tako malo denarja, težko prišla.
Papirji + komunalc pride okoli 10.000 €-20.000 € (odvisno od komunalca pri nas se vrti okoli 10.000 €).
Potem plata (brez kleti, ki hišo podraži za vsaj 35 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) in do strehe ni tako drago. Krovska dela.. recimo približno 20.000 €.
Fasada, okna, vrata (za na zunaj zaključen objekt), odvisno sicer od števila oken in velikosti hiše a pod 30.000 €-40.000 € težko, da prideš skozi.
Nato pride še tisti glavni del – ko si nič ne vidi, je pa drago kot nekaj… voda, elektrika, tlaki, ometi, notranja vrata, zaključni tlaki, notranja oprema… tu je sicer spet odvisno od želja a pod 70.000 € težko da pride. Pa je vse okvirno.
Seveda se pa da, če imaš v sorodstvu vodovodarja, električarja, zidarja, itd..