grahova juha
Jaz malo podušim čebulo na olju, dodam grah in na kocke narezan korenček in še malo dušim, nato zalijem z vodo ali še bolje z mesno juho. Kuha se kakšne pol ure, na koncu vmešam kislo smetano.
Juho jemo kot samostojno jed, sledi še kakšna sladica v stilu palačink ali mareličnih/slivovih/jagodnih cmokov.
sama pa delam grahovo juho samo po tem receptu in se nam zdi res dobra, večkrat sploh ne delamo nobene druge jedi zraven, ker je pojemo toliko.
V približno 2l vode kuhaš par na lističe narezanih krompirjev, vmes na nekaj masla popražiš grah (najhitreje kar iz konzerve, čeprav je svež boljši), ki mu dodaš žličko sladkorja. Ta grah potem dodaš k napol kuhanemu krompirju in vse skupaj še malo kuhaš. Vmes prepražiš malo čebule (lahko tudi zelo malo, če je nimate radi) in dodaš v juho. soliš, lahko daš tudi jušno kocko za boljši okus in žlico kisle smetane. Sama vse skupaj zelo dobro spasiram in pride kremna juha. Za na juho ponavadi opečem kocke belega kruha (v pečici par minut), pokapljane s stopljenim maslom. Ni prav nekaorična juha, ampak res dobra. LP
Jaz jo delam takole, enako kot omako le da je juha bolj gosta. Kupim kuhan grah od Ete-natureta. Velika pločevinka… na olivnem olju prepražim čebulo, da dobi barvo in lepo zadiši, nato dodam še malo česna in v vse to zlijem grah z vodo iz pločevinke. Vse to lepo premešam, lahko dodaš še malo korenčka, da dober okus, lahko tudi krompir, jaz ga ne, nato to še malo pokuhaš,doliješ vodo, saj bo to juha, pa ne preveč, dodaš začimbe, ki so vam ljube, nam peteršilj, mal lovorja, mal mediteranskih,sol ene kuhajo z vegeto, nato dodam še malo pločevinko graha, ki sem ga zmiksala in to juho zgosti namesto moke. Če ti je pa bolj všeč z moko, pa žlico moke zmešaj v lončku z vodo in vlij v vrelo juho, premešaj in dober tek. na enka način kuham fižolovo juho in vse ostale zelenjavne in zgostim vedno z zelenjavo, ki jo kuham, del te zmiskam in naredi gostoto ali naribaš čisto na malo krompir.
Če nimaš svežega graha, raje uporabi zmrznjenega (ne kuhanega v pločevinki). Razlika v okusu je bistvena.
Jaz prepražim na malo olivnega olja in masla malo čebule in/ali pora, malo strtega česna. dodam grah, malo drobno narezanega krompirja za zgostit, na koncu dodam svežo meto in spasiram. Postrežeš pa lahko z popečenim kockami kruha ali kislo smetano.