Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Gravče na tavče in prebranac

Gravče na tavče in prebranac

Oboje je podobno, dobro tako ali tako. V vseh teh letih na forumu smo govorili o enem in drugem, danes sem to skuhala in v svoji zbirki našla nekaj, kar ne razumem.

Za gravče na tavče sem verjetno iz debate oz. recepta na kakšnem jugo kuharskem spletnem naslovu prepisala tole: “Osnovni zacin je pitoma NANA koja se izmrvi preko pasulja, pre nego sto se zapeče u rerni. Nana mu da divan ukus a i dobro je za varenje. U tome je i razlika izmedju prebranca i gravce na tavce.”

Ali kdo ve, kaj je ta NANA? Drugače res ne najdem razlike med prebranac in gravče na tavče.

Lep pozdrav, Mimi

Mimi, nana je po nase meta.

Jaz pa imam eno drugacno vprasanje. Kaksen fizol se uporabi za prebranac ali pasulj? Vem, da mu pri nas pravimo “tetovac”, ampak… A obstaja se kaksno drugo ime ali pa vsaj opis? Da enkrat le poskusim narediti sama…

Hvala!

LP, Musa

Beli fižol.

Vem, da mora biti bel, ampak tu sem videla vsaj 5 vrst belega fizola: bolj ali manj debel, podolgovat, okrogel, ploscat,… Kateri je torej pravi za pasulj?

Manj debel.

Tisti, ki se bolj razkuha. Ker v pasulj ni dovoljeno dodajati moke, se mora fižol ravno prav razkuhati, da dobimo gostljato jed. Pri nas doma pa se poslužimo finte in skuhamo navaden fižol, ki ga potem 1/3 zmiksamo s paličnim mešalnikom. Pasulj za prste polizat:))

Lp, ela S

Meta? Zelišče oz. začimba poprova meta, ki raste na našem vrtu in iz nje kuham čaj? Zanimivo.

Fižol je bel, zelo ploščat. Jaz sem po nasvetih od tukaj kupila konzervo prebranca od Eta Kamnik, dodala še malo popečene čebule in popečene pancete, vse skupaj spekla v porcijskih posodicah v pečici. Odlično. Sicer bi tudi jaz sama naredila prebranac, vendar samo za dva je to res jalov posel, Etina konzerva pa je preverjeno dobra. Tudi fižol v njej je “tapravi”. Muša, enkrat kupi konzervo, pa si boš točno lahko ogledala fižol :-))

Pozdrav, Mimi

Mimi, priznam, da so ravno Etine plocevinke prebranca ena od stvari, ki jih z mozem z veseljem napokava v zadnje prostorcke v avtu (poleg maminih domacih dobrot) po dopustu v Sloveniji :-)) A vseeno me malo mika, da bi ga enkrat probala narediti tudi sama in se tako se na enem podrocju osamosvojiti, ce se lahko tako izrazim. Bom preverila, ce je se kaj na zalogi in si fizol res natancno ogledala!

LP, Muša

Mimi, ko jaz delam prebranac, ga vedno zamrznem po porcijah. Majhnih količin se res ne splača pripravljati. Jeva ga namreč samo midva z možem. Zamrznjenega potem dam samo v pečico (najraje kar v mikrovalovno), pa malo ga poškropim z oljem. Vmes ga malo pomešam in nato pustim, da se na vrhu malo zapeče.

Etinega sem tudi jaz nekaj časa kupovala, je dober, ampak enkrat sem ga dobila z dodatkom. Notri je bil košček stekla. Še dobro, da sem ga videla, ko sem dajala iz pločevinke. Raje ne razmišljam, kaj bi bilo, če……… Od takrat ga nisem več kupila.

lp

Julija

Hvala za namige, to z zamrzovanjem sem že imela v mislih, vendar je ostalo samo pri ideji. Drugače tudi mene vedno mika, da bi vse naredila sama…
LP Mimi

Jaz se predelane in pripravljene hrane izogibam. Se mi zdi, da le-ta k zdravemu prehranjevanju ne paše.

lp

Julija

No, mene je moja sestra poučila in naučila, da delam “tavče” tako, da dušim oz. prepražim čebulo, papriko, paradižnik, veliko česna in peteršilja. To zmes stresem na kuhan fižol, premešam ter popečem v pečici. Če kakšno prase stopi noter, toliko bolje.

Lp

No, sedaj bomo pa kuhali gravče na tavče, da se bo kar iskrilo…
LP Mimi

;)))))))

Zopet jaz. Svoje kuhanje prebranca ali tavče ali-kaj-je-že sem začela s prevajanjem zgornjih linkov, super so. Sicer razumem hrvaško, vendar pri detajlih se ustavi. Čebulo, česen ipd. mešam med seboj. Prosim, če mi lahko pomagate razmejiti, kaj je kaj.

bijeli luk, crni luk, praziluk, češnjak, aleva paprika

In še mimogrede: kaj sploh pomeni gravče-na-tavče? Včasih kdo reče tudi obrnjeno (ali sem mogoče obrnila jaz), pa verjetno ni čisto vseeno.

Hvala in pozdravček, Mimi

Joj Mimi, kje so časi, ko smo se učili srbohrvaščino. Tole s čebulo in česnom tudi mene vedno bega. Ponavadi to potem ugotovim po količinah, saj je čebule večinoma precej več od česna.

Bjeli luk je sigurno čebula in češnjak česen. Aleva paprika je pekoča paprika.
Gravče na tavče (makedonski izraz), bi pa po slovensko bil fižol v ponvi.

Upam, da nisem v temo brcnila. :-)))

lp

Julija

Halo, sigurno kdo ve, kaj pomeni:
bijeli luk, crni luk, praziluk, češnjak, aleva paprika.

Bjeli luk = čebula (to veva obe z Julijo)
Češnjak = česen (enako)
Aleva paprika je gotovo huda paprika, tako ve Julija in razume se iz konteksta prebranca.

Crni luk? Je to rdeča čebula ali česen?
Kaj je praziluk, se mi sploh ne sanja.

Julija, gravče je torej fižol in tavče je ponev… Če si bom zapomnila, ne bom več govorila ponev v fižolu :-))

LP Mimi

Napaka. Na najdi.si sem našla 2 češnja bjelog luka, torej je to česen!!!
Crni luk pa je čebula. Sem šla gledat neke recepte.

češnjak in bjeli luk sta isto = česen

Pri nadaljnih poizvedbah sem ugotovila, da je tudi praziluk česen. Koliko imajo izrazo za eno te isto stvar.

Sicer pa Mimi pojdi na Google in Najdi.si, pa vtipkaj tale čudesa in boš izvedela vse. To bo še najbolj sigurno.

Takole na pamet pametovati je popolnoma brez veze.

lp

Julija

Še ena, ki ima s tem težave. Sicer pa izvirajo vsi ti problemi iz naše bivše skupne domovine. Jeziki so sorodni a ne enaki. Zgodba je podobna še pri kakšnem izrazu (mrkva – šargarepa, mahune, kruh – hleb ali celo hlijeb…). Za pomoč – poriluk je sigurno por.

lp tinca

mislim,da je praziluk por. aleva paprika pa je mleta rdeca paprika-sladka ali pekoca. petra

Meni je čedalje manj jasno. Se ne grem več. :-))))

Bo res treba kakega “južnjaka” v pest dobit in ga podrobno zaslišat. :-)))

Julija

ni nujno “juznjaka” :)) tudi sama sem bila precej nesigurna glede teh imen. pred casom sem se “pasla” po raznih yu spletih. bilo je zelo enostavno. zraven so bile slikice,ki so potrdile moje domneve :)) petra

New Report

Close