Gravče na tavče in prebranac
Oboje je podobno, dobro tako ali tako. V vseh teh letih na forumu smo govorili o enem in drugem, danes sem to skuhala in v svoji zbirki našla nekaj, kar ne razumem.
Za gravče na tavče sem verjetno iz debate oz. recepta na kakšnem jugo kuharskem spletnem naslovu prepisala tole: “Osnovni zacin je pitoma NANA koja se izmrvi preko pasulja, pre nego sto se zapeče u rerni. Nana mu da divan ukus a i dobro je za varenje. U tome je i razlika izmedju prebranca i gravce na tavce.”
Ali kdo ve, kaj je ta NANA? Drugače res ne najdem razlike med prebranac in gravče na tavče.
Lep pozdrav, Mimi

Meta? Zelišče oz. začimba poprova meta, ki raste na našem vrtu in iz nje kuham čaj? Zanimivo.
Fižol je bel, zelo ploščat. Jaz sem po nasvetih od tukaj kupila konzervo prebranca od Eta Kamnik, dodala še malo popečene čebule in popečene pancete, vse skupaj spekla v porcijskih posodicah v pečici. Odlično. Sicer bi tudi jaz sama naredila prebranac, vendar samo za dva je to res jalov posel, Etina konzerva pa je preverjeno dobra. Tudi fižol v njej je “tapravi”. Muša, enkrat kupi konzervo, pa si boš točno lahko ogledala fižol :-))
Pozdrav, Mimi
Mimi, priznam, da so ravno Etine plocevinke prebranca ena od stvari, ki jih z mozem z veseljem napokava v zadnje prostorcke v avtu (poleg maminih domacih dobrot) po dopustu v Sloveniji :-)) A vseeno me malo mika, da bi ga enkrat probala narediti tudi sama in se tako se na enem podrocju osamosvojiti, ce se lahko tako izrazim. Bom preverila, ce je se kaj na zalogi in si fizol res natancno ogledala!
LP, Muša
Mimi, ko jaz delam prebranac, ga vedno zamrznem po porcijah. Majhnih količin se res ne splača pripravljati. Jeva ga namreč samo midva z možem. Zamrznjenega potem dam samo v pečico (najraje kar v mikrovalovno), pa malo ga poškropim z oljem. Vmes ga malo pomešam in nato pustim, da se na vrhu malo zapeče.
Etinega sem tudi jaz nekaj časa kupovala, je dober, ampak enkrat sem ga dobila z dodatkom. Notri je bil košček stekla. Še dobro, da sem ga videla, ko sem dajala iz pločevinke. Raje ne razmišljam, kaj bi bilo, če……… Od takrat ga nisem več kupila.
lp

Zopet jaz. Svoje kuhanje prebranca ali tavče ali-kaj-je-že sem začela s prevajanjem zgornjih linkov, super so. Sicer razumem hrvaško, vendar pri detajlih se ustavi. Čebulo, česen ipd. mešam med seboj. Prosim, če mi lahko pomagate razmejiti, kaj je kaj.
bijeli luk, crni luk, praziluk, češnjak, aleva paprika
In še mimogrede: kaj sploh pomeni gravče-na-tavče? Včasih kdo reče tudi obrnjeno (ali sem mogoče obrnila jaz), pa verjetno ni čisto vseeno.
Hvala in pozdravček, Mimi
Joj Mimi, kje so časi, ko smo se učili srbohrvaščino. Tole s čebulo in česnom tudi mene vedno bega. Ponavadi to potem ugotovim po količinah, saj je čebule večinoma precej več od česna.
Bjeli luk je sigurno čebula in češnjak česen. Aleva paprika je pekoča paprika.
Gravče na tavče (makedonski izraz), bi pa po slovensko bil fižol v ponvi.
Upam, da nisem v temo brcnila. :-)))
lp
Halo, sigurno kdo ve, kaj pomeni:
bijeli luk, crni luk, praziluk, češnjak, aleva paprika.
Bjeli luk = čebula (to veva obe z Julijo)
Češnjak = česen (enako)
Aleva paprika je gotovo huda paprika, tako ve Julija in razume se iz konteksta prebranca.
Crni luk? Je to rdeča čebula ali česen?
Kaj je praziluk, se mi sploh ne sanja.
Julija, gravče je torej fižol in tavče je ponev… Če si bom zapomnila, ne bom več govorila ponev v fižolu :-))
LP Mimi
Napaka. Na najdi.si sem našla 2 češnja bjelog luka, torej je to česen!!!
Crni luk pa je čebula. Sem šla gledat neke recepte.
češnjak in bjeli luk sta isto = česen
Pri nadaljnih poizvedbah sem ugotovila, da je tudi praziluk česen. Koliko imajo izrazo za eno te isto stvar.
Sicer pa Mimi pojdi na Google in Najdi.si, pa vtipkaj tale čudesa in boš izvedela vse. To bo še najbolj sigurno.
Takole na pamet pametovati je popolnoma brez veze.
lp