Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek grd dojenček

grd dojenček

Spodaj je ena odprla temo o tem, kako ji je soseda rekla, da ima grdega in neumnega novorojenčka. Ja, sem tudi jaz to doživela od kolegice. Ko ga je prvič videla, je rekla, ja kako grd otroček! Mene je skor kap, ona pa mi potem pove, da je to pač taka navada v Prekmurju, da tako rečejo. Ona je pa Prekmurka. Seveda mi je potem povedala, da je to samo tak običaj, da se tako reče in da s tem ni mislila nič hudega. Prekmurci, rečete tako?

Ne. Nisem še slišala za to primitivno navado.

Si Prekmurka?

sem prekmurka in tudi jaz sem to dozivela!v bistvu imaji to navado le senekateri starejsi!meni je oz. mali je soseda rekla fuj te boj! in potem dodala kak si lepa.baje so nekoc verjeli,da s tem otroka kao ne zacaras!eh svasta!po tem sem to se nekajkrat slisala,ampak me ni vec vrglo s tira,sem vedela v cem je fora:-)

Si Prekmurka?[/quote]
Ja, sem. Če bi mojeme dideti što pravo, ka je grdi, bi ga redno nadrla, pa bi pravla naj svoje fačuke poglejdne. Upam, da zadosti prepričljivo.
Tvoja Prekmurka nima pojma in napačno interpretira navado, ki je že ena pojasnila. Nikoli nihče otroka ni žalil, kako je grd, temveč so rekli fuj te boj, stare ženske so še malo popljuvale na stran, potem pa vse dobro in lepo o otroku. S tem so otroka zaščitile pred temnimi silami, oz. zacumpranostjo.
Fuj te boj pa nima nobene veze z grdoto, potem bi rekli, kak si ti grdi. Fuj te boj je težko prevesti, Prekmurci ga uporabljamo npr. za karanje nekoga. (Fuj te boj, ka si zdaj tau napravo.)

Morda pa pač nekaterim dojenčki niso lepi in zakaj ne bi imeli pravice do izražanja svojega mnenja? Saj nam tudi odrasli niso vsi všeč in isto je z dojenčki.

Najbrž je opazila, da težko prenašaš resnico in se je malo ven vlekla.

______________________________________________________________________ [i]The Conservatives. Putting the 'N' into cuts.[/i] R. Howard

Malo dvomim, da bi kdo rekel mladi mamici, da ima grdega dojenčka. Lahko, da je bilo v šali in je zraven dodala bucibucibuc ali pa je ta “fejtebodi”. Slišala sem že, da je kdo v veselem tonu rekel “o, ti spaka mala” ali kaj takega. Kaj pa Zasavci, ki pohvalijo lepoto z besedami: “Mat kurba, si lepa ku prasica”? Ne vsako besedo vzet za suho zlato, včasih komu kaj tudi izleti iz ust. Se škoda sekirat. Če je človek, ki je to izrekel, drugače v redu, pač preslišiš in greš dalje.

Menda je včasih veljalo, da se ne sme reči, da je majhen otrok lep….pri nas v Kostelu je pred leti še hodila po hišah ciganka, moji trije so bili res cukri z velikimi modrimi očmi in je vsakič, ko je prišla, Rekla: Ne bom rekla, da je lep
..??? Mi je bilo hecno, ampak sem potem razumela, zakaj… Najbrž je bilo podobno še kje..

Ker so zdaj grdi????

Jst mam tud prijateljico iz Prekmurja. Malo je nora.

Jst sm pa bila v kavarni ko je do mene stopila gospa in rekla kao lep nigga dojenček, potem sm ugotovila da je prekmurka.

Enako se mi je zgodilo.

Tralalino tralala, tung tung tung sahur, crocodilo, bombardino crocodilo, ballerina capucino. 

To navado imajo muslimani. Vprasaj kaksno bosanko muslimanko, saj jih je veliko v Sloveniji. Recejo pa nekaj masamasamasal, po arabsk. Ker se ne sme reci, da je lep.

Ob tem sem se spomnil na Seinfeldovo epizodo: https://www.youtube.com/watch?v=yuK6G7M8mVQ

Kdo the fuck gleda ta nerdy crap. 🤮

Starš različica dva zakaj mi ne odpišeš, bruh odpiš mi jebote.

To navado je lepo opisala Alenka Puhar v knjigi Prvotno besedilo življenja. To naj bi bila zaščita pred demoni, čarovnicami in podobnimi negativci, da ga niso ukradli, ker baje so kradli samo lepe otroke. Ko so slišali, da je nekdo grd so odleteli stran. Nekaj podobnega, upam, da sem si vsaj delno zapomnila. Če pomislim, da so se šli tako vraževerje še ne tako dolgo nazaj. Sploh pa,  tudi danes prevladuje neumnost povsod po svetu.

Kdo bo to obupno knjigo bral

New Report

Close