Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija grde , temne slike- razvijanje filma?

grde , temne slike- razvijanje filma?

Na področju fotografij sem čisti laik, zato pač rabim nasvet. Imam bon za brezplačno razvijanje slik od dm, ampak slike od tam ( veliko ljud je to že potrdilo, pa še moje izkušnje ) so vedno zelo temne.
Zanima me ali , če dam tam razviti slike in film in če bo spet tako temno, ali bodo slike potem temne tudi, če jih naknadno nesem k preverjenemu razvijalcu( fotografu pri katerem so bile slike vedno lepe, svetle,…), ali ne. Bojim se namreč, da v dm že film tako razvijejo, da bi bile tudi drugod naknadno narejene slike temne ?

Hvala

Načeloma velja za filme da so povsod isto razviti. Za film je namreč nekaj postopkov, za tvojega verjetno c-41 in tam ni kaj falit, razen če imajo stare kemikalije in/ali nečiste mašine. Tako da film lahko probaš nest še kam drugam. Lahko pa tudi da svetlomer na tvojem fotoaparat ne deluje več dobro. V ljubljani še nisem našel dobre firme za slike. V Dia studio so preveč svetle in zelenkaste, foto tivoli preveč popravlja barve itd… Do sedaj sem samo v Idriji dobil dobre slike. Ma kdo še kakšne izkušnje? Kje v ljubljani delajo najbolj “naravne” slike in se ne igrajo “korekture za malim ekranom”?

za LJ ne vem, vem pa da dobre delajo v Domžalh Foto Majhenič in Medvode D & D

Ma, vse je en s*****.

Sem razvijal v Foto Kurent, pa sem dobil popraskan negativ… Sedaj razvijam v DM, negative pač spodaj napišem naj ne delajo korekcij – in tega se držijo – je to celo lažje- nastaviš mašino in gasa… No, so mi pa tu dia popraskal, tako da… Hja, so vsaj cenovno ugodni…

Glede temnih slik pa: večina ljudi uporablja trotel fotoaparate (point and shot) in ko gredo slikat neko cerkvo npr. oltar iz razdalje 20 metrov in jim udari fleš, vem da iz te slike ne bo nič… Kajti fleš nese samo kakih 5 metrov, naprej je pa tema.
Namreč, ko s svojim EOS300 izmerim svetlobo vidim, da bo zaklop odprt pol sekunde. Takrat pomaga samo en hud fleš ali pa stativ…

Ali ti take slike ne ratajo?

Tomo

Živjo.

Jaz tudi razvijam fotografije v DM in običajno so tudi pretemne. Drugje razvite so v redu.
Je možno, da so zaradi njihove korekcije pretemne?

LP

Katja!
Tudi meni so se zdele slike od dm-a zelo temne in barve cisto neizrazne, samo se mi zdi, da so se v zadnjem casu zelo popravili, ker sta bila zadnja 2 filma (cca14 dni nazaj) zelo vredu in tudi barve so bile zive, ne pa mrtve tako kot prej.
Lep pozdravcek,
k.

p.s. drugace se mi pa zdi, da naredijo zelo lepe slikce v foto kodak v intersparu na vicu.

Ilford, a si z idrijskega konca, da nosis v Idrijo razvijat fotke?

Ne drzi pa tvoja trditev, da naj bi bili filmi povsod enako razviti. Fotografi namrec nastavljajo stroje teko, da sta stroj za razvijanje filmov in stroj za izdelavo fotografij usklajena med seboj. To lahko preveris tako, da das enak film, z enakimi posnetki razvit dvem razlicnim fotografom. Recimo, da od obeh dobis nazaj dobre in priblino enake fotke. Potem negative zamenjaj in nesi naredit fotke s tistih negativov od prvega fotografa k drugemu in obratno. In najverjetneje bos dobil zelo razlicne, ponavadi zanic, rezultate (ce fotograf ne bo sel rocno popravljat barv).

Glede DM pa mislim tako… tja se hodi kupovat varikino in skretpapir, fotke pa se nese razvijat k fotografu. Pri fotografu se lahko osebno zmenis, ce ti kaj ni vsec in slabo narejene fotografije tudi zavrnes in zahtevas ponovitev. Seveda pod pogojem, da si negativ pravilno exponiral. Ce si ga podosvetlil za 4 blende – kar pri trotlkamerah ni tako redko – se nimas kaj pritozevati.

LP
Rado

Rado, živel sem par let v Idriji.
Khm, kar se tiče razvijanja filmov pa si mi zdej zmešal pojme. Seveda je tvoja trditev možna, vendar potem sprašujem zakaj je postopek razvijanja filmov standardiziran?
C41? Diasi so načeloma povsod isto razviti…. film je film…
Se bom poskušal pozanimati…

Ilford, oziroma Ribi, postopek razvijanja filmov je res standardiziran, vendar vsak standard dopusca tudi dolocene tolerance. Standardiziran je tudi proces razvijanja slik (postopek se imenuje RA-4), pa vendar ne dobimo pri vseh laboratorijih enakih rezultatov, kajne? Pravzaprav obstajajo trije C-41 postopki (C41, C41B in C41RA), ki predpisujejo kaksne kemikalije se uporabljajo, pri kaksnih temperaturah in koliko casa potuje film skozi vse te kemikalije. Stroji se razlikujejo tudi po tem ali uporabljajo vedno svezo kemijo, ki se po doloceni kolicini filmov zavrze in zmesa novo (tu kvaliteta bolj niha v odvisnosti od kolicine ze razvitih filmov) ali pa se kemikalije “obnavljajo” z replenisherji (obicajno bolj konstanten proces). Razlika je tudi med potopnimi stroji, kjer je ves film naenkrat potopljen v razvijalec, bledilec itd… in stroji, ki se obicajno uporabljajo v malih laboratorijih, kjer film potuje preko valjckov skozi kemikalije. Nenazadnje tudi ni vseeno ali uporabljas Kodakovo ali Fujijevo ali neko tretjo kemijo… pa se bi lahko nasteval.

Tudi pri diasih se motis – niso vsi laboratoriji enaki. Dia Studio recimo uporablja fuji kemijo, Fotolab kodakovo (vsaj vcasih je bilo tako). No, jaz sem pred nekaj leti naredil poizkus in nesel film, odrezan z istega koluta in poslikan z enakimi motivi, na isti dan razvit v Diastudio in Fotolab. Razlika je bila vidna s prostim ocesom! Tudi pri istem laboratoriju lahko kvaliteta niha iz dneva v dan.

In tudi film ni film! Oglej si enkrat podrobno skatlico od filma in videl bos, da je na njem natisnjena serija. Filmi, ki so izdelani v isti seriji so naceloma enaki (v kolikor niso bili izpostavljeni razlicnim pogojem… temperatura, vlaga, staranje…). Med dvema serijama pa lahko pride do opaznih razlik.

LP
Rado

Uf, Rado to je blo pa podrobno… Hvala za razjasnitev. Bi pa dosal še to, da razumem zdaj da je možna razlika tudi pri procesih razvijanja filmov, vendar se boš vseeno strinjal z mano da je pri razvijanju fotk še dejavnik človeka ki gleda in dela korekture kot e mu zdijo… vsaj tako sem videl na lastne oči…
Če si stručko, se priporočamo za še kakšno dobro informacijo, vprašal bi te pa še to:
Kam ti nosiš razvijat? Al maš to doma? (če si stestiral različne firme, povej izkušnje da bomo še mi kam drugam probali (npr. jest sem do zdaj prisegal na diastudio)
Lp

Seveda, se strinjam 100%, printerist je glavni faktor, ki lahko dosti zajebe, lahko pa tudi kaj izboljsa.

Sedaj zelo malo delam na film, kadar pa, nesem negative prav tja, kjer si ti dobil dobre fotke, torej Foto M, Idrija. Diase pa v Diastudio v LJ.

LP
Rado

Slike mi delajo v ABESA v Cankarjevi ali na Fužinah v Lj. že dolgo mi niso naredili nobene slabe. Razvijanje filma 100 SIT, slike 10×15 45 SIT.

New Report

Close