Najdi forum

GREGORJEVO

Vsem Gregorčkom, Gregcem in Gregorinam želim krasen in sončka poln god, ostalim pa:

Naj te sonček razveseli,
naj ti rožica zadiši,
pa bela kava in rogljiček (in kakav)
predvsem pa naj bodi vsakdo vesel in zdrav,
kajti pomlad že prihaja, ptički se ženijo,
naj ti mine ljubezni poln dan, Gregorjevo…

To sem dobila danes ob skodelici kave, je moj dragi naklamfal skupaj (njegov izraz) in mi podaril lep dan… jaz pa vam ga (z njegovim dovoljenjem) podarjam naprej…
Veselo Gregorjevo, drage punce!
Tinkara

Hvala Tinkara, enako tudi tebi in tvojemu dragemu ter malemu sončku, predvsem pa še lep dan naprej, kaže da bo, vsaj kar se vremena tiče.

LP Tana

Včeraj je bilo prav lepo opazovati ladjice s svečkami, ki so jih otroci navdušeno spuščali po Gradaščici …
Lep, sončen, topel, vesel, zabaven in zaljubljen dan!
Ali

Joj, na to smo pa čisto pozabili! Bomo pa naslednje leto… A je to spuščanje ladjic vedno večer pred Gregorjevim?
T.

Ja, že nekaj let na predvečer Gregorjevega otroci (in odrasli) navadno izpod Trnovskega mostu spuščajo v Gradaščico doma narejene hišice (ladjice) – gregorčke s priganimi svečkami – ta stari običaj so prevzeli od obrtnikov, ki so pred 100 leti tako oznanjali, da se je dan podaljšal in luči pri svojem delu ne potrebujejo več.
Prijetno oživljanje starega običaja, ni kaj. Se vidimo drugo leto!
Ali

Moj sin je včeraj odnesel v vrtec lesen splav, danes pa bodo šli vsi otroci iz skupine spuščati ladjice ali splave, ki so jih doma izdelali iz lesa.
Zelo lepo gregorjevo, kajne. A slišite ptičke?

Pozdrav, Vesna.

Doma mi vsako jutro ob šestih ravno pred oknom na ves glas začne žvižgati kos, ki očitno osvaja svojo kosinjo. Pa ne misliti, da me moti. Ker zimo težko prenašam, sem ga prav vesela, ker njegovo petje pomeni, da bom tudi jaz spet oživela. Pa še zjutraj ni bojazni, da bi preslišala budilko…

New Report

Close