Najdi forum

Grimm

Zanima me, kaj menite, se pravilno piše brata Grimma ali brata Grimm.

Brata Grimm

Mislim, da brata Grimma, ker se moški priimki sklanjajo.

Seveda se sklanjajo, vendar je v tem primeru imenovalnik dvojine.
brat Grimm
2 brata Grimm
3 bratje&brati Grimm

Če se motim, naj me kdo popravi: v primeru, ko gre za brata Grimm (tožilnik dvojine) se sklanja samo samostalnik. Priimek se sklanja v primeru ko govorimo o Grimmu (brez samostalnika spredaj).

Saj imaš prav, ampak če se priimek (ki je tudi samostalnik in obenem desni ujemalni prilastek, če se ne motim) poleg jedra sklanja, se sklanja v vsakem primeru.

Primer za rodilnik v ednini: (enega) Brata Grimma ni bilo na zabavi.
Rodilnik v dvojini: (obeh) Bratov Grimmov ni bilo na zabavi.
Torej sta brata Grimma (imenovalnik dvojine).

Res pa je, da se skoraj povsod uporablja besedna zveza “brata Grimm”, kar pa še ne pomeni, da je pravilna. Ali pač?

OŠ bratov Polančičev ima pravilno sklanjan priimek v imenu šole (sicer bi bilo OŠ bratov Polančič).

Jaz bi se v tem primeru odločila za imenovalni prilastek in bi pregibala samo jedro, kot je omenjeno že zgoraj, torej brata Grimm, bratov Grimm ipd.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Nataša, hvala za komentar.
Glede imenovalnega prilastka se strinjam, ko gre za samostalnike, ki ne poimenujejo bitij (ampak npr. kraje …)
Pri bitjih (imenih in priimkih) pa ne vidim vzporednice.
Priimki in imena imajo isti status in nikoli ne bomo rekli npr.:
“Pri bratu Jože smo se dobro imeli” temveč pri “bratu Jožetu” (ali “pri bratu Novaku” – če smo že pri priimkih).
Zakaj sta brata Grimm(a) izjema? Ali to utemeljuje kak člen v SP ali samo splošna uveljavljena raba? Iščem, pa ne najdem. :-/
In bom vesel še nadaljnje debate/pojasnil, ker me res zanima.

Lep večer!

New Report

Close