Najdi forum

Grmada

Mi lahko kdo pove recept za grmado – sadno varjanto (z višnjami recimo)?

Hvala!!

Hej!
Grmado delam z jabolki;mislim pa,da je rcept primeren tudi za drugo sadje.
Bom sama tudi poskusila naslednjic tvojo zamisel.Pozimi nam okus visenj pricara poletje na mizo.

V receptu so kolicine kar velike(preracunano za 10 oseb).Jaz prepolovim, vcasih tudi se manj.

10 zemelj,1/2 l mleka,sol,4 jajca,6 dag rozin,6 dag lesnikov ali orehov,12 dag surovega masla,3/4 jabolk,15 dag sladkorja,malo nastrgabe limoninee lupinice,cimet ne skodi,ceprav ga v receptu ni,mascoba in drobtine za model

Zemlje razrezemo na tanke rezine.Mleko,jajca in sol razzvrkljamo in zlijemo cez zemlje.Namoceno vlagamo v namazano in z drobtinami potreseno posodo za narastke(ognjevarno steklo,porcelan).Vsako plast kruhovih rezin potresemo z rozinami,grobo nasekljanimi orehi,narezanimi jabolki in sladkorjem z limonino lupinico in cimetom.Po vrhu pokapljamo vse skupaj z razstopljenim maslom in pecemo v neprevroci pecici.Nic ne pise koliko casa

Grmado delamo tudi brez rozin in orehov.

Okus visenj in orehov se zelo ujema.Jaz delam zavitek v tej kombinaciji.
Tudi z mandeljni je dobro.

Recept je iz stare kuharske knjige.Zanima me,ce poznate za grmado se kak drug recept. Lep pozdrav babi

Jaz imam recept – originalni – za blejsko grmado. Ga poiščem in vam ga sporočim.

No, recept je že tu. To grmado pa delajo na Letališču v Lescah.
BLEJSKA GRMADA
(za cca 20 – 25 porcij)

BISKVIT VANILI KREMA SLADKORNI SIRUP
10 jajc 1 l mleka 30 dag sladkorja
25 dag moke 5 kom jajc 1 l vode
25 dag sladkorja 14 dag sladkorja 0,5 dcl ruma
kakav v prahu 14 dag moke 1 zav. vanili slad.
10 dag rozin

Potrebujemo še 50 dag mletih orehov, sladko smetano in jedilno čokolado

PRIPRAVA:

BISKVIT:
Pripravimo biskvit kot za torto, pečemo ga v pravokotnem pekaču. Polovica biskvita naj bo temnega (kakav v prahu). Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in razdelimo na štiri enake dele.

SLADKORNI SIRUP:
Sirup pripravimo iz sladkorja in vode, prevremo in vanj dodamo rozine in rum.

VANILI KREMA:
Za pripravo vanili kreme najprej ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake vlijemo v 2 dcl hladnega mleka, dodamo moko in gladko zmešamo kot za puding. Dodamo ostalo mleko, katerega smo zavreli s polovico sladkorja in zavitkom vanilija. Skuhamo kremo. V vročo kremo dodamo še sneg beljakov, kateremu smo med stepanjem dodali preostali sladkor ter vse skupaj narahlo premešamo.

Ostane nam še, da grmado zložimo v primerno posodo visoko 15 cm. Najprej v posodo položimo plast svetlega biskvita, navlažimo s sladkornim sirupom, potresemo z mletimi orehi, rozinami in prekrijemo z vanili kremo. Ta postopek ponovimo s temnim biskvitom, pa zopet s svetlim tako, da končamo s temnim, katerega po vrhu tenko premažemo z vanili kremo, narahlo potresemo s kakavom in ohladimo. Hladno grmado z žlico oblikujemo v manjše grmade, dekoriramo s stepeno smetano in po vrhu pokapamo s topljeno čokolado.

Vsi jo pohvalijo, nikoli ne ostane.

Dober tek!

Hej,Misa!
To pa je cisto druga pesem,res za gurmane!
Moja grmada je pa ze od nekdaj znana jed v mozevi druzini;za take preproste zimske vecere. Hvala za recept. Lep pozdrav Babi

miša a lahko prosim še malo posortiraš tale tvoj recept,,,sorry sam jaz nimam pojma koliko jajc daš v biskvit, koliko v kremo…
hvala
lp D.

Tudi jaz bi to prosila. LP Daša

Eko, prekopirano iz http://www.kulinarika.net

BLEJSKA GRMADA

Za biskvit potrebujemo:
10 jajc
25 dag moke
25 dag sladkorja
2 dag kakava v prahu

Vanili krema:
1 liter mleka
5 jajc
14 dag sladkorja
14 dag moke
1 zavitek vanili sladkorja

Sladkorni sirup:
30 dag sladkorja
1 liter vode
0.5 dl ruma
10 dag rozin

Potrebujemo še 50 dag mletih orehov, sladko smetano in jedilno čokolado

Priprava:
Biskvit pripravimo kot za torto. Pečemo ga v pravokotnem pekaču. Polovica biskvita naj bo temnega (dodamo kakav v prahu ). Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in razdelimo na štiri enake rezine.
Sirup pripravimo tako, da sladkor in vodo prevremo, vanj dodamo rozine in rum. Ohladimo.
Za pripravo vanili kreme najprej ločimo rumenjake od beljakov. V rumenjake vlijemo 2 dl hladnega mleka, dodamo moko in gladko zmešamo. Kot za puding. Dodamo ostalo mleko, ki smo ga zavreli in s polovico sladkorja in vanilijo skuhamo v kremo. V vročo kremo dodamo še sneg beljakov, kateremu smo med stepanjem dodali preostali sladkor, ter vse skupaj narahlo premešamo.
Ostane nam še, da grmado zložimo v primerno posodo visoko 15 cm. Najprej v posodo položimo plast svetlega biskvita , navlažimo s sladkornim sirupom, potresemo z mletimi orehi in rozinami in pokrijemo z vanili kremo.Ta postopek ponovimo s temnim biskvitom, pa zopet s svetlim tako , da končamo s temnim, katerega po vrhu tenko premažemoz vanili kremo, narahlo potresemo s kakavom in ohladimo. Hladno grmado z žlico oblikujemo v manjše grmade, okrasimo s stepeno smetano in po vrhu pokapamo s stopljeno čokolado.

Recept je nesebično prispeval lastnik restavracije Letališce Lesce.

Pozdravljene punce!
Šele danes sem pogledal tu gor. In glej ga zlomka. Ja, moj recept je bil pisan v stolpcih, zato je tu tak nered. Pa vidim, da je že Elya priskočila na pomoč in vam posredovala zadevo tako kot je treba. In res je, ta recept je od gospoda Pristavca – lastnika restavracije Letališče Lesce.

Dober tek in lepe praznike vam želim

Hej,Misa! Enkrat sem tudi jaz vse lepo napisala pregledno kot v tabeli,pa mi je potem vse skupaj stisnilo. Sem bila kar huda na ta moj PC. Lp Babi

New Report

Close