Grška katoliška cerkev – Metlika
Živjo!
Zadnjič sem po TV gledala eno oddajo in sem videla, da v Metliki obstaja grška katoliška skupnost in cerkev (je nekaj vmes med katoliško in pravoslavno). Jaz sem katoličanka (samo krščena), fant je pravoslavne vere (tudi samo krščen). Če bi se hotela poročiti cerkveno, bi se lahko samo v pravoslavni cerkvi, tega pa jaz nočem. Torej bi bila ta cerkev v Metliki idealna.
Ali se je mogoče kdo izmed vas tam poročil ali pa pozna koga, ki se je? Kje bi lahko kaj več izvedela o tem? V bistvu niti ne vem, če se je tam sploh možno poročiti.
Hvala za pomoč!
SAJ SE LAHKO TVOJ FANT POROČI S TABO V KATOLIŠKI CERKVI, SAJ TO NI NOBEN PROBLEM, PA TO NE POMENI, DA BI MORAL ON PRESTOPITI VERO, SAJ STA OBA KRŠČANSKE VERE,
LE DA SI TI:
KATOLIŠKE, on PRAVOSLAVNE!!!
TAKO, DA V ČEM JE PROBLEM????
Jaz poznam znance, kjer je ravno obratno ona/pravoslavne on/katoliške in sta se oba poročila v katoliški cerkvi, ampak to ni pomenilo to, da je ona prestopila v drugo vero!
Veliko sreče!
Štos je v tem, da jaz nimam vseh zakramentov, sem samo krščena, tako da se v bistvu nobeden od naju ne more poročiti v katoliški cerkvi.
Pa tudi, če bi jaz imela zakramente, bi se lahko v katoliški cerkvi uradno poročila samo jaz. Oz. on cerkvene poroke ne bi imel priznane.
V pravoslavni cerkvi imaš pa priznano cerkveno poroko, tudi če si katolik. Ampak vseeno nisem ravno navdušena nad tem.
Zato sem pa tudi pomislila na grško katoliško cerkev, ker je ravno nekaj vmes. Se bom pa še pozanimala, kako je s porokami v Metliki, ko bova (če bova) tako daleč. Zaenkrat samo zbiram informacije.
Lp
Živjo Miškolinka!
Imela sem podoben primer kot ti in sem se na vse pretege želela poročiti v katoliški cerkvi. Preklicala sem veliko župnij, pa so bili vsi župniki tako togi, neživljenski in tudi žaljivi (fant pravoslavne vere), da mi je šlo na bruhanje. Potem sva se odločila za pravoslano cerkev (na vsak način sem si jaz želela poročiti tudi cerkveno), kjer so brez enega problema v celoti z razumevanjem prisluhnili najinim željam. Pravoslavni obred sva na najino željo nekoliko spremenila tako, da je bil edinstvena mešanica rimsko katoliškega in pravoslavnega obreda, kar je poroki dodalo prelep in misteriozen čar.
Za cerkev v Metliki še nisem slišala, vendar bi jih jaz če bi takrat vedela zanjo ravno tako kot ti poklicala in se pozanimala. Želim ti samo to, da boš resnično imela poroko, kot si jo želiš in v ničemer, in res v ničemer, ne popuščaj in nikomur.
Lp