Grški in grški tip jogurta razlika
Grški jogurt je kralj jogurtov in mlečni proizvod. Pravzaprav je to odcejen jogurt iz kravjega ali ovčjega mleka, ki z odcejanjem dobi teksturo med jogurtom in sirom. Grški jogurt je priljubljen zaradi svoje goste in kremaste teksture. Priznan je zaradi popolnega odnosa med maščobami in beljakovinami.
Proizvajajo ga tako, da v posebnih posodah iz jogurta odcedijo sirotko. Pri tem jogurt izgubi znaten del sladkorja in kalorij. Je lažje prebavljiv, vsebuje dvakrat več proteinov kot navadni jogurt in je primeren za ljudi z laktozno netoleranco. Grški jogurt zlahka pripravimo tudi doma.
Vir: gurman.eu
Po moje je grški jogurt zaščitena blagovna znamka, zato morajo vsi ostali navajati “grški tip jogurta”.
izraz “grški” je zaščiten in dovoljen samo za jogurte, ki so dejansko izdelani v grčiji. zato prodaja hofer grški jogurt, lidl pa grški tip jogurta, oba staneta isto in sta narejena po istem postopku z dodajanjem mlečnih beljakovin in/ali dodajanjem maščobe in ne z odcejanjem, oba sta približno isto draga, samo hoferjev je proizveden v grčiji, lidlov pa v nemčiji.
Sam povem, 29.08.2022 ob 10:08
Grški jogurt je kralj jogurtov in mlečni proizvod. Pravzaprav je to odcejen jogurt iz kravjega ali ovčjega mleka, ki z odcejanjem dobi teksturo med jogurtom in sirom. Grški jogurt je priljubljen zaradi svoje goste in kremaste teksture. Priznan je zaradi popolnega odnosa med maščobami in beljakovinami.
Proizvajajo ga tako, da v posebnih posodah iz jogurta odcedijo sirotko. Pri tem jogurt izgubi znaten del sladkorja in kalorij. Je lažje prebavljiv, vsebuje dvakrat več proteinov kot navadni jogurt in je primeren za ljudi z laktozno netoleranco. Grški jogurt zlahka pripravimo tudi doma.
Vir: gurman.eu
Po moje je grški jogurt zaščitena blagovna znamka, zato morajo vsi ostali navajati “grški tip jogurta”.
To je razlaga za grški jogurt. Grški tip jogurta je pa navaden jogurt, sfejkan da ima okus kot grški ( beri ni tako kisel). Pač masovni mlečni industriji je ceneje da naredi grški tip jogurta in ga prodaja po višji ceni kot navadnega. V naših trgovinah se je treba zelo potrudit da najdeš grški jogurt.
Neprijavljena, 29.08.2022 ob 10:14
To je razlaga za grški jogurt. Grški tip jogurta je pa navaden jogurt, sfejkan da ima okus kot grški ( beri ni tako kisel). Pač masovni mlečni industriji je ceneje da naredi grški tip jogurta in ga prodaja po višji ceni kot navadnega. V naših trgovinah se je treba zelo potrudit da najdeš grški jogurt.
Ja, valjda. Zato menim, da je razlika v tem, da je grški jogurt pravi grški jogurt in je zaščitena blagovna znamka in se ime uporablja samo za pravi grški jogurt, vse ostalo mora biti imenovano grški tip jogurta, ki je pa pač narejen poceni, podobno ipd.
še enkrat
čisto vseeno je, na kak način se jogurt naredi, če je izdelan v grčiji, ima lahko naziv “grški” če pa ni, pa je lahko samo grški tip jogurta. pri nas ne prodajajo pravih grških jogurtov, ki bi se dejansko delali z odcejanjem, ampak so vsi samo z dodanimi mlečnimi beljakovinami, kar poglej na deklaraciji, kaj vsebujejo.
pojdi v hofer, vzemi 1 navaden grški jogurt z 10% maščobe, nato pa pojdi v lidl in isto vzemi en navaden grški tip jogurta z 10% maščobe, pa primerjaj sestavo, hranilne vrednosti in okus, pa poglej, kje sta bila oba jogurta proizvedena
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-001190-ASW_EN.html
2. The designation ‘Greek yoghurt’ is not protected as a GI in the EU, but considered under EU rules as an indication of the country of origin, i.e. yoghurt originating in Greece. In a non-EU country, EU rules applicable to the labelling of EU foodstuffs are often superseded by the national law of that country. Concerning GIs, an operator in the EU cannot export a product unduly labelled with a GI. Within non-EU countries, the Commission is indeed aware of the difficulties of securing protection for EU GIs and makes strenuous efforts to negotiate protection for EU GIs in bilateral agreements. In the case of the United Arab Emirates (UAE), the EU has no such agreement and the Commission is not aware of further efforts by stakeholders to protect ‘Feta’ using GIs or trade marks as may be available.
jogurt610, 29.08.2022 ob 10:41
Se pravi, da grški jogurt in grški tip jogurta nista proizvedena na isti način in ne vsebujeta enakih sestavin?
grški jogurt se lahko uporablja samo za jogurte, izdelane v grčiji, če imajo višji procent beljakovin. ker je oznaka GRŠKI jogurt geografsko zaščitena oznaka in nič drugega
grški tip jogurta se uporablja za vse jogurte z višjo vsebnostjo beljakovin, ki niso izdelani v grčiji.
kaj tu ni jasno?
ti pa povem, da tako hoferjev grški jogurt, kot lidlov grški tip jogurta delajo tako, da jogurtu dodajo beljakovine in ne tako, da bi ga odcejali, kot je tradicionalen način izdelave
čekdisout, 29.08.2022 ob 10:24
še enkrat
čisto vseeno je, na kak način se jogurt naredi, če je izdelan v grčiji, ima lahko naziv “grški” če pa ni, pa je lahko samo grški tip jogurta. pri nas ne prodajajo pravih grških jogurtov, ki bi se dejansko delali z odcejanjem, ampak so vsi samo z dodanimi mlečnimi beljakovinami, kar poglej na deklaraciji, kaj vsebujejo.
pojdi v hofer, vzemi 1 navaden grški jogurt z 10% maščobe, nato pa pojdi v lidl in isto vzemi en navaden grški tip jogurta z 10% maščobe, pa primerjaj sestavo, hranilne vrednosti in okus, pa poglej, kje sta bila oba jogurta proizvedena
Ja,, pajade. V Grčiji ne najdeš navadnega jogurta z napisom “grški”. Ne se hecat. Gre za jogurt, izdelan po točno določeni recepturi. In ja, seveda mora biti izdelan v Grčiji.
Vse, kar se pri nas prodaja pod “grški tip jogurta”, pa je sfejkano. To je navaden jogurt z gostili.
Grški tip jogurta uvrščamo med navadne jogurte z rahlo povečano količino dodanih mlečnih beljakovin in veliko dodane smetane, kar daje temu jogurtu kremasto strukturo in nežen kiselkast okus. Vsebuje znatno več maščobe (in ima višjo energijsko vrednost) kot navadni jogurt, približno 10 odstotkov, beljakovin pa približno 3,8 odstotka ali manj.
Grški jogurt (poimenovan tudi tradicionalni ali originalni grški jogurt) je zaščiteno ime, ki se sme uporabljati samo za jogurt, proizveden v Grčiji po eni od opisanih tehnologij izdelave koncentriranega jogurta. V preteklosti so jogurt po fermentaciji in koagulaciji položili v platnene vreče in jih obesili v hladen prostor, da se je približno 24 ur iz njega odcejala kisla sirotka. Tako je nastal koncentrirani ali odcejeni jogurt, ki je gostejši in bolj kremast od navadnega.
V primerjavi z navadnim jogurtom lahko po standardu grški jogurt vsebuje od 0 do 15 odstotkov maščobe, mora pa vsebovati več kot 5,6 odstotka beljakovin. Ti izdelki imajo zaradi zgoščevanja ali dodajanja suhih mlečnih sestavin večjo gostoto hranil, zato so običajno 2,5- do trikrat dražji od navadnega jogurta.
Primera dveh blagovnih znamk grškega jogurta z našega trga odlikujeta znatno večja vsebnost beljakovin od najmanjše predpisane (8,4 in 10,3 g/100 g jogurta) in dejstvo, da sta skoraj brez maščobe.
pozjt, 29.08.2022 ob 10:53
Ja,, pajade. V Grčiji ne najdeš navadnega jogurta z napisom “grški”. Ne se hecat. Gre za jogurt, izdelan po točno določeni recepturi. In ja, seveda mora biti izdelan v Grčiji.
Vse, kar se pri nas prodaja pod “grški tip jogurta”, pa je sfejkano. To je navaden jogurt z gostili.
Grški tip jogurta uvrščamo med navadne jogurte z rahlo povečano količino dodanih mlečnih beljakovin in veliko dodane smetane, kar daje temu jogurtu kremasto strukturo in nežen kiselkast okus. Vsebuje znatno več maščobe (in ima višjo energijsko vrednost) kot navadni jogurt, približno 10 odstotkov, beljakovin pa približno 3,8 odstotka ali manj.
Grški jogurt (poimenovan tudi tradicionalni ali originalni grški jogurt) je zaščiteno ime, ki se sme uporabljati samo za jogurt, proizveden v Grčiji po eni od opisanih tehnologij izdelave koncentriranega jogurta. V preteklosti so jogurt po fermentaciji in koagulaciji položili v platnene vreče in jih obesili v hladen prostor, da se je približno 24 ur iz njega odcejala kisla sirotka. Tako je nastal koncentrirani ali odcejeni jogurt, ki je gostejši in bolj kremast od navadnega.
V primerjavi z navadnim jogurtom lahko po standardu grški jogurt vsebuje od 0 do 15 odstotkov maščobe, mora pa vsebovati več kot 5,6 odstotka beljakovin. Ti izdelki imajo zaradi zgoščevanja ali dodajanja suhih mlečnih sestavin večjo gostoto hranil, zato so običajno 2,5- do trikrat dražji od navadnega jogurta.
Primera dveh blagovnih znamk grškega jogurta z našega trga odlikujeta znatno večja vsebnost beljakovin od najmanjše predpisane (8,4 in 10,3 g/100 g jogurta) in dejstvo, da sta skoraj brez maščobe.
pojdi v hofer, kupi si grški jogurt, pa poglej sestavine:
pasterizirano mleko, pasterizirana smetana, mlečne beljakovine in jogurtova kultura so dodane sestavine za navadni grški jogurt z 10% maščobe
potem pa pojdi v lidl, kupi grški tip jogurta, pa poglej sestavine. popolnoma iste so. nobenih gostil ni. pa tudi cena je ista. edina razlika je kraj, kjer stoji mlekarna.
čekdisout, 29.08.2022 ob 11:11
pojdi v hofer, kupi si grški jogurt, pa poglej sestavine:
pasterizirano mleko, pasterizirana smetana, mlečne beljakovine in jogurtova kultura so dodane sestavine za navadni grški jogurt z 10% maščobe
potem pa pojdi v lidl, kupi grški tip jogurta, pa poglej sestavine. popolnoma iste so. nobenih gostil ni. pa tudi cena je ista. edina razlika je kraj, kjer stoji mlekarna.
Alpsko mleko ima iste sestavine kot mleko iz Eurospina. A je isti okus? Ne.
pozjt, 29.08.2022 ob 11:16
Daj ne smeši se, no. Eno je priti do teh sestavin tako, kot to počnejo v Grčiji, nekaj čisto drugega pa z dodajanjem sestavin, da postane jogurt gost. Lepo ti zgoraj piše, kako ponaredijo oziroma sfejkajo grški jogurt.
poceni grški jogurt tudi v grčiji delajo z dodajanjem beljakovin in maščob. ne si mislit, da je grški jogurt iz hoferja kakšna blazna posebnost. in ne, ne delajo ga z odcejanjem, ampak z dodajanjem mlečnih beljakovin.
grški je pa zato, ker je iz grčije in to je dobesedno edina razlika med lidlovim grškim tipom jogurta in hoferjevim grškim jogurtom
čekdisout, 29.08.2022 ob 10:12
izraz “grški” je zaščiten in dovoljen samo za jogurte, ki so dejansko izdelani v grčiji. zato prodaja hofer grški jogurt, lidl pa grški tip jogurta, oba staneta isto in sta narejena po istem postopku z dodajanjem mlečnih beljakovin in/ali dodajanjem maščobe in ne z odcejanjem, oba sta približno isto draga, samo hoferjev je proizveden v grčiji, lidlov pa v nemčiji.
čekdisout, 29.08.2022 ob 11:26
poceni grški jogurt tudi v grčiji delajo z dodajanjem beljakovin in maščob. ne si mislit, da je grški jogurt iz hoferja kakšna blazna posebnost. in ne, ne delajo ga z odcejanjem, ampak z dodajanjem mlečnih beljakovin.
grški je pa zato, ker je iz grčije in to je dobesedno edina razlika med lidlovim grškim tipom jogurta in hoferjevim grškim jogurtom
Ti zdaj mešaš stvari. KONCENTRIRANI jogurt je povsod enak – grški jogurt je koncentrirani jogurt iz Grčije.
Z grškim tipom jogurta pa to še vedno nima nobene zveze,
Grški tip jogurta uvrščamo med navadne jogurte z rahlo povečano količino dodanih mlečnih beljakovin in veliko dodane smetane, kar daje temu jogurtu kremasto strukturo in nežen kiselkast okus. Vsebuje znatno več maščobe (in ima višjo energijsko vrednost) kot navadni jogurt, približno 10 odstotkov, beljakovin pa približno 3,8 odstotka ali manj.
Fage Total, po grški recepturi odcejen jogurt brez maščobe
Sestavine: posneto mleko, živa in aktivna jogurtova kultura
Energija: 230 kJ/54 kcal v 100 g
Maščobe: 0 g/100 g
Sladkorji: 3,0 g/100 g
Beljakovine: 10,3 g/100 g
Zgoščeni ali koncentrirani jogurt je fermentiran mlečni izdelek z jogurtovo kulturo, pri katerem mleko zgostijo na različne načine. Lahko mu dodajo mlečne sestavine, kot so mlečni prah, mlečne beljakovine in smetana, lahko pa koncentracijo beljakovin dosežejo z različnimi načini filtriranja mleka ali s centrifugiranjem oziroma filtriranjem kisle sirotke iz že fermentiranega jogurta – tak jogurt je lahko označen tudi kot odcejeni jogurt. Zgoščeni jogurt mora po standardu vsebovati vsaj 5,6 odstotka beljakovin. Med zgoščene jogurte spadata grški jogurt in ena od različic skyra, ki vsebuje jogurtovo kulturo.
Lyttos, original grški jogurt
Sestavine: pasterizirano posneto kravje mleko, kondenzirano posneto kravje meko, mlečne beljakovine, jogurtova kultura
Energija: 228 kJ/54 kcal v 100 g
Maščobe: 0 g/100 g
Sladkorji: 5,0 g/100 g
Beljakovine: 8,4 g/100 g
Grški jogurt (poimenovan tudi tradicionalni ali originalni grški jogurt) je zaščiteno ime, ki se sme uporabljati samo za jogurt, proizveden v Grčiji po eni od opisanih tehnologij izdelave koncentriranega jogurta. V preteklosti so jogurt po fermentaciji in koagulaciji položili v platnene vreče in jih obesili v hladen prostor, da se je približno 24 ur iz njega odcejala kisla sirotka. Tako je nastal koncentrirani ali odcejeni jogurt, ki je gostejši in bolj kremast od navadnega.
V primerjavi z navadnim jogurtom lahko po standardu grški jogurt vsebuje od 0 do 15 odstotkov maščobe, mora pa vsebovati več kot 5,6 odstotka beljakovin. Ti izdelki imajo zaradi zgoščevanja ali dodajanja suhih mlečnih sestavin večjo gostoto hranil, zato so običajno 2,5- do trikrat dražji od navadnega jogurta.
Primera dveh blagovnih znamk grškega jogurta z našega trga odlikujeta znatno večja vsebnost beljakovin od najmanjše predpisane (8,4 in 10,3 g/100 g jogurta) in dejstvo, da sta skoraj brez maščobe.
pa dobro, pa česa ti ne razumeš???
grški tip jogurta je koncentrirani jogurt, ki ni izdelan v grčiji. pa to ne pomeni, da je kvalitetno kaj slabši od tistega, ki JE izdelan v grčiji.
stalno se pljuva po oznaki “grški tip jogurta” kako je to kvalitetno slabši jogurt, če pa je lahko samo geografsko poreklo razlika med obema jogurtoma.
če hočeš vedeti dejansko kaj o kakovosti konkretnega jogurta, ki ga imaš pred sabo, moraš pač sestavine pogledat in se izognit tistim, ki imajo umetne dodatke. samo zato, ker na jogurtu piše, da je grški tip, namesto, da je grški jogurt, ti ne pove nič drugega kot to, da tisti, na katerem piše grški tip, ni bil narejen v grčiji
EU Rules ‘Greek Yogurt’ Can Only Come from Greece
Ok, prav. Grški jogurt je jogurt, ki je iz Grčije. Grški tip jogurta je pa pač grški tip jogurta. Kakšen naj bi to bil, nimamo pojma.
Grški jogurt je iz ovčjega mleka, ki ga zavrejo in vlijejo v posodice in dodajo še mešanico mleka in starega jogurta izpred 30 dni za fermentacijo. Nič odcejanja bla bla bla. Upam, da ste zdaj veseli. Je pa gost.
čekdisout, 29.08.2022 ob 11:44
pa dobro, pa česa ti ne razumeš???
grški tip jogurta je koncentrirani jogurt, ki ni izdelan v grčiji. pa to ne pomeni, da je kvalitetno kaj slabši od tistega, ki JE izdelan v grčiji.
stalno se pljuva po oznaki “grški tip jogurta” kako je to kvalitetno slabši jogurt, če pa je lahko samo geografsko poreklo razlika med obema jogurtoma.
če hočeš vedeti dejansko kaj o kakovosti konkretnega jogurta, ki ga imaš pred sabo, moraš pač sestavine pogledat in se izognit tistim, ki imajo umetne dodatke. samo zato, ker na jogurtu piše, da je grški tip, namesto, da je grški jogurt, ti ne pove nič drugega kot to, da tisti, na katerem piše grški tip, ni bil narejen v grčiji
EU Rules ‘Greek Yogurt’ Can Only Come from Greece
Pa kje v zgornjem opisu je tebi uspelo prebrat, da gre za koncentrirani tip jogurta, če ti izrecno piše,
da je GRŠKI TIP JOGURTA – NAVADNI JOGURT.
V zadnjih nekaj letih je mlekarska industrija k paleti jogurtov dodala še enega, ki ga uspešno prodaja pod imenom grški tip jogurta´. Ta jogurt pa je povsem običajen jogurt. Narejen je torej enako kot običajni jogurt z jogurtovo kulturo, tudi količina maščobe je enaka kot v navadnih jogurtih, torej od 0 do 10 odstotkov. Grški tip jogurta je po novi tehnologiji narejen iz pasteriziranega mleka, dodano mu je mleko v prahu in jogurtova kultura, pri jogurtih z večjo vsebnostjo maščobe pa še smetana. Jogurt ima nekoliko milejši in bolj kremast okus. Poimenovanjegrški tip jogurta´ bi glede na to, da je to povsem običajen jogurt, lahko ocenili le kot nov način trženja.