gursove cenitve
Nepremičnino sem kupil za 55 tisoč evrov (dejanska in realna cena) leta 2020. Po GURS-u je bila takrat vredna okoli 50 tisoč.
Zdaj jo je GURS ocenil za več kot 190.000 €???!!! Torej če zdaj recimo prodam za 70.000 € mi FURS sigurno ne bo verjel, da je cena tako nizka in bodo zahtevali višji davek od prodaje.
Pa že za 70 tisoč bi težko prodal.
NUSZ bo naslednje leto 4x višji glede na skoraj 4x višjo vrednost?
Pa isto davek od premoženja.
Na GURS-u se izgovarjajo, da so cene nepremičnin pač šle gor.
nerealne cene, 20.05.2025 ob 10:21
Nepremičnino sem kupil za 55 tisoč evrov (dejanska in realna cena) leta 2020. Po GURS-u je bila takrat vredna okoli 50 tisoč.
Zdaj jo je GURS ocenil za več kot 190.000 €???!!! Torej če zdaj recimo prodam za 70.000 € mi FURS sigurno ne bo verjel, da je cena tako nizka in bodo zahtevali višji davek od prodaje.
Pa že za 70 tisoč bi težko prodal.
NUSZ bo naslednje leto 4x višji glede na skoraj 4x višjo vrednost?
Pa isto davek od premoženja.
Na GURS-u se izgovarjajo, da so cene nepremičnin pač šle gor.
Imaš možnost pritožbe!
Ja, imaš možnost pritožbe, ampak ne bo dovolj en dopis. Bo potrebno najeti cenilca in prek cenitve utemeljiti, zakaj je potrebno popraviti GURSovo oceno. Pa še tu so si uzakonili nek člen, ki dovoljuje 20% odstopanje.
========vir:https://www.rtvslo.si/slovenija/gurs-objavil-nove-posplosene-vrednosti-nepremicnin-vrednost-vseh-nepremicnin-skoraj-300-milijard/746129
Lastniki se lahko pritožijo na ocenjeno vrednost nepremičnin
Če so podatki o nepremičninah v evidenci vrednotenja pravilni in ustrezajo dejanskemu stanju, pa lastnik vseeno meni, da posplošena vrednost nepremičnine bistveno odstopa od njene tržne vrednosti, lahko predlaga spremembo posplošene vrednosti prek predloga za ugotavljanje posebne okoliščine.
To lahko storijo tako, da najamejo cenilca, ki bo izvedel oceno uveljavljanja posebnih okoliščin pri konkretni nepremičnini. “Na geodetski upravi bi želeli pri tem postopku še posebej opozoriti, da zakon določa pogoj, da je to mogoče le v primeru, da bo cenilec ocenil, da je ocenjena vrednost po modelih vrednotenja vsaj 20 odstotkov ali za več kot 200.000 evrov nižja oz. višja,” je prejšnji teden pojasnila uprava.
Pritožba se bo obravnavala v splošnem upravnem postopku, lastnik pa bo o odločitvi o upoštevanju oz. neupoštevanju posebnih okoliščin pisno obveščen z upravno odločbo.
“Zelo pomembno pri tem postopku je, da je cenilec obvezan predhodno, preden izvede individualno cenitev vpliva posebnih okoliščin, preveriti, ali so podatki, ki se vodijo o posamezni nepremičnini, enaki stanju v naravi ali ne,” opozarja Gurs.
Če podatki niso enaki, mora lastnik najprej urediti podatke o nepremičninah v katastru nepremičnin, šele nato lahko uveljavlja posebne okoliščine. Uprava tudi poudarja, da se bodo vrednosti nepremičnin predvidoma usklajevale vsaki dve leti, z vsakim usklajevanjem pa bo potreben nov postopek ugotavljanja posebnih okoliščin.
To je čisto noro, kaj so spet sestavili!
Pa ti res nič ne delajo! Vse je narejeno na podlagi, ki so jo dali popolnoma nestrokovni popisovalci ali kar ljudje sami!
Naj gredo vendar na upravne enote in naredijo popise na podlagi gradbenih dovoljenj.
Potem naj popišejo anomalije.
In potem naj popišejo še črne gradnje in najprej naj pride denar z legalizacijami ali kaznimi za nezakoniti gradnjo!
In potem šele naprej!
Ampak to pa ne, ker to je pa res delo!!
Seds, 20.05.2025 ob 12:05
Sem kupila za 70.000, 3 leta nazaj, zdaj so mi ocenili na 170.000… Po eni strani, hvala bogu, po drugi strani, davek, Nusz itd.. bodo katastrofa.. Ti pa itak prodas glede na povprasevanje. Nima veze ta cenitev. Tako da tale cenitev je en drek.. Samo za polnjenje proracuna.
Torej ti misliš, da bi lahko nepremičnino prodala za 170 000 zato, ker jo je tako ovrednotila država?
Zakaj ne nabijejo, oziroma pravilno ocenijo, ceno toliko opevanih stanovanj, in hiš, v Ljubljani, in okolici? Pa ne boš žagal veje, na kateri sediš. Mi smo najboljši, mi smo oh, in sploh, ko je potrebno plačati davke, bi pa najraje čez noč postali periferija, v rangu donje kungote. Pametnemu popolnoma dovolj!
po mojih informacijah, 20.05.2025 ob 13:18
z večino ki sem govoril, so cene primerne in podobne tržnim
Jaz imam podrtijo staro več kot sto let, hiša razpada, praktično neprimerna za bivanje. Velikost 120m2
Sosed novogradnja 100m2. Najnovejši materiali, moderna oprema. Luksuz. Ni da ni.
Po GURS-u bo moja vredna več, ker je več kvadratov.
Gledajo lokacijo in velikost. Ne gleda se ne starost, ne ohranjenost, ne opremljenost.
Pač gledajo povprečje na tistem območju. In toliko je vredna po njihovem.
nerealne cene, 20.05.2025 ob 18:34
Jaz imam podrtijo staro več kot sto let, hiša razpada, praktično neprimerna za bivanje. Velikost 120m2
Sosed novogradnja 100m2. Najnovejši materiali, moderna oprema. Luksuz. Ni da ni.
Po GURS-u bo moja vredna več, ker je več kvadratov.
Gledajo lokacijo in velikost. Ne gleda se ne starost, ne ohranjenost, ne opremljenost.
Pač gledajo povprečje na tistem območju. In toliko je vredna po njihovem.
Kako daleč je nepremičninski zakon? So ga sprejeli? Zakaj ni referenduma?
Naše stanovanje je po njihovo vredno 100 jurjev več, kot je bila njegova cena pred petimi leti, ko smo ga kupili. Realno,bi ga mogoče lahko prodali za max. 50 jurjev več.
S tem, da je sestrina hiša, u nulo prenovljena, zrihtana, v originalu iz konca 70. let po njihovem izračunu vredna manj kot naše stanovanje, ker je 10 let starejša. Ona bo tako na trikratno kvadraturo našega stanovanja, vrt, garažo, parking (mi vsega tega nimamo), plačevala manj davka kot mi, s tem, da bajto realno lahko proda na trgu za visoko ceno.
Kar nekaj po svoje so računal. Pri sestri v kraju je enala serija montažnih hiš. Velikost enaka, prostori enaki. In ene so po njihovo za 15m² manjse. Norci.
Ogromno his ima zamenjane nova okna, nova vhodna vrata, fasade. Pa ni zabelezeno. Tako da je po njihovo ena zanemarjena podrtija vec vredna od enake urejene hise (nova fasada, okna, vrata)