hakeljci
Spoštovani, v tem tednu nameravam ponovno stopiti z bankami v stik, da se dogovorim za konkretni stanovanjski kredit. Prvič sem danes prebirala tale forum, da bi vedela, na kaj naj bom pozorna.
V Vaših odgovorih sem pogosto zasledila formulacijo – “kredit je potrebno gledati v paketu” – kje naj bi se skrivali laikom nepoznani hakeljci?
Pravite tudi, da se da z bankami o marsičem pogovoriti. Thja, s kakšnimi argumenti pa? Pravite, da se da dogovarjati o letni obrestni meri – kako in do kam? (V najboljši ponudbi sem jo dobila za EUR 4,60%) Da se da dogovarjati o stroških odobritve kredita (60.000). In kako to človek predlaga, da ga jemljejo resno?
Se da pogovarjati tudi o EOM? (4,71%)
Pod katerimi pogoji bi razmišljali o kreditu, vezanem na LIBOR? Nisem ravno človek, ki bi spremljal stvari redno.
Ko berem forum, nisem ravno “dobra” stranka. Pri zaposlitvi za nedoločen čas in mesečnim dohodkom 200.000 nameravam vzeti 15 do 17 mio. kredita za 20 let. Poroki niso mogoči. Bo to šlo? Sem pa lastnica 700 m2 parcele, na kateri je že novogradnja pripeljana do 1. plate. Lahko to kako uveljavljam v dogovorih?
Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovore. Nataša
Pozdravljeni!
Me veseli, da ste na tam forumu dobili kak koristen podatek.
V paketu pomeni, kaj vse banka od vas zahteva in če je to za vas sprejemljivo. Npr. vam ustrezna višina kredita, višina obrestne mere, stroški odobritve, način in stroški zavarovanja kredita in kreditojemalca, zahteva morda poroke, za vas sprejemljivo oz. izvedljivo hipotekarno razmerje… Dodatni pogoji ki jih banka zahteva, kot so: cenitev nepremičnine, poplačilo obstoječih kreditov, odprtje računa in prenos poslovanja, dodatna zavarovanja itd.
Če je ponudba ugodna bi potreboval več podatkov. EOM je skupna obrestna mera (z zavarovanjem, odobritvijo…). Če vam npr. ponudijo nižje stroške odobritve, pomeni, da je avtomatsko EOM nižja.
Jaz svetujem LIBOR, če tudi ne spremljate redno. Vsaj enkrat na leto se je pa vseeno modro pozanimat kaj se dogaja s krediti na trgu. Najeostavneje, da spremlate ali vprašate na forumu.
Višino kredita, ki ga želite dobiti, bi pomenilo, da vas obremenijo cca. 50 % OD-ja. Lahko rečem, da je to zelo na tesno in s tem niste ravno bonitetna stranka. Ali vam bodo odobrili toliko kredita je odvisno od banke.
Hipotekarno razmerje bo verjetno zadostovalo. S tem, da bo banka zahtevala rastočo hipoteko in črpanje kredita po fazah.
Lep dan!