Hči
Kaj bi naredili, če bi se 18 let stara hči zaradi tega (ker je take narave, da jo je treba zjutraj pustiti nekaj časa pri miru), pač imela sem ji nekaj za naročiti in nekaj, zdajle sploh ne vem, kaj, in ko se ji je mudilo na opravke, začela zmerjati: shut the fuc.k up, bit.ch, pa vse sem bla , samo človek ne.
Sicer je zelo prijetna, prijazna, vljudna punca, vendar tole je pa pri meni preseglo vse meje.
No, vas prosim, če mi poveste, kaj bi vi naredili.
Res se zdaj zjutraj nisva veliko srečevali, jaz v službi, ona tudi, je blo vse ok.
Danes pa rafal, zmerjanje,…
Žalostna sem. Sem se zjokala na samem in utihnila, sem ji rekla, da se nimava kaj več pogovarjat…
Se pravi punca se sicer zna obnašat in pravilno dojemat medosebne odnose, samo do tebe pa goji sovraštvo in prezir, ki ga je zjutraj, ko je bila nepripravljena, tudi pokazala. To je rezultat zmote staršev, ki mislijo, da bodo z vzgojo, kjer je otroče središče vesolja dosegli, da bo ta otrok imel do njih enako ljubeč odnos kot ga imajo oni do njega. Ti v njenih očeh nisi mama, družinski član, človek, ampak služabnica, še bolje sužnja, ki je vedno na voljo in v vsem ugodi. Ko pa tega ne bo več, boš pa nepotrebno breme oz. odpadek, ki ga po uporabi zavržeš.
Ti se moraš resno spremeniti v odnosu do nje.
mijav mijav, 22.11.2024 ob 09:22
Se pravi punca se sicer zna obnašat in pravilno dojemat medosebne odnose, samo do tebe pa goji sovraštvo in prezir, ki ga je zjutraj, ko je bila nepripravljena, tudi pokazala. To je rezultat zmote staršev, ki mislijo, da bodo z vzgojo, kjer je otroče središče vesolja dosegli, da bo ta otrok imel do njih enako ljubeč odnos kot ga imajo oni do njega. Ti v njenih očeh nisi mama, družinski član, človek, ampak služabnica, še bolje sužnja, ki je vedno na voljo in v vsem ugodi. Ko pa tega ne bo več, boš pa nepotrebno breme oz. odpadek, ki ga po uporabi zavržeš.
Ti se moraš resno spremeniti v odnosu do nje.
na kak način? da sem enostavno tiho in kop me bo karkoli prosila na ignor?
Jaz imam takšnega otroka, ki zjutraj pol ure do eno uro ne funkcionira in je prava pošast. Že od nekdaj.
Prilagodimo se tako:
Če že naročim zvečer
Če je nekaj kar se je pojavilo sedaj napišem listek in ga pripopam na mizo ali omarico za čevlje
Napišem na sporocilo
Če je izredno nujno zbudim otroka, se opravičim in pove, da je nujno in kaj je nujno. To uporabljam za res nujne zadeve ne to kar lahko naredi kasneje npr. maček je celo noč bruhal prosim nujno ga takoj ko odprejo pelji k veterinarju. Če ji sporočim, da bom pozna in naj naredi kosilo pa napišem na sporočilo ali si uredi prevoz iz šole.
Odkar spoštujem, da je zjutraj nefunkcionalno bitje nimamo nobenih izbruhov. Čez dan pa nikoli nismo imeli težav, vse opravi bp kot se dogovorimo. Drugače nikoli ne preklinja ali nasprotuje, zjutraj eno uro je pa katastrofa. Tudi med vikendom sem se naučila, da se ji za pol ure umaknemo, delamo zunaj, dajem prat, grem v trgovino. Potem pa je že normalen pogovorljiv človek.
Razumem, ker sem jaz takšna po 22 uri, če me kdo kaj rabi. Res pa, da se bolje kontroliram in ne preklinjam, samo v sebi norim.
V osnovi, prooadel odnos. Verjetno si vzela iz kontesta in ni bilo prvič to jutranje najedanje. Oz. nekaj pač sigurno je. Ker zaključuješ, da se itak z njo nimaš kaj več za pogovarjat. Očitno sploh komunikacije nikdar ni bilo. In vsaki taki temi, pogrešim, kaj fotr pravi. V osnovi, res komunikacije nimata. Da take zbuta ven, ima poln one. Navsezgodi pa res ni treba, kar morte eni zbutat iz sebe. Sama imam rada določen mir. Recimo zjutraj. In ene so recimo res perle, že navsezgodaj na busu. Rataratata. Pa eden, ga vstavit ne moreš, cel avtobus preglasi. In imaš potem kašnega takega še doma in nič miru. Ne vem no, tanke linije. Kokr si predstavila z zaključkom, ne vem, sama bi naredila umik od tebe. Pa, a nič več plonk listkov ne pišete? Pa a čez dan nimate komunikacije in zjutraj butate?
Zdaj je za kakšno temeljito prevzgojo 10 let prepozno.
Drugače pa je dovolj stara, da že razume, da besede in dejanja pustijo posledice. Kakšne posledice? To je pa v tem primeru odvisno od tebe.
Ker smo že pri tej temi. Take frklje, ki se zelo grdo obnašajo do svojih staršev, so kasneje do svojih otrok od majhnega zelo stroge in ne trpijo grdega obnašanja ali grdih besed. Že vejo zakaj!
Stara sem 45. Včasih pride na obisk moja 70 letna mati in ostane pri nas par dni. Zjutraj ob 6:30, ko smo vsi v gužvi za šolo in službo in nadriskani in tako kot predlaga ena zgoraj se trudimo, da čim manj in čim mirneje komuniciramo, ker drugače se začne kaos, se ona privleče iz sobe za goste in začne v eno težit “kake imaš to zokne, pridi zaj jest dokler je še toplo, kaj to misliš imet oblečeno te ni sram, kaj se te tak dolgo lišpaš kdo te bo pa gledal” … NUJNO, ko sta hčerki v kopalnici mora it na WC itd itn ZA ZNORET…Tako, da si čisto predstavjam vašo sceno. Seveda smo še koliko toliko kulturni med sabi in samo rečemo prosim lahko malo prostora in mira in globoko dihamo in si v mislih govorimo “samo še dva dni je tukaj….dihaj dihaj”
žalostna248, 22.11.2024 ob 09:23
na kak način? da sem enostavno tiho in kop me bo karkoli prosila na ignor?
Ne. Komunikacija je 2 tirna vsaj. Če eni že zjutraj vse zbutate, pol pa do naslednjega jutra nič, men se pol to ne da. Ce imate cel dan za kaj drugega čas. Zjutraj je zajtrk, ne pa butanje do naslednjega dne.
Seveda nisi tiho. Povej ji, da ti takega odnosa ni potrebno ne sprejemati, ne tolerirati. In da če misli s takim odnosom nadaljevati, je najbolje, da se odseli od doma in zaživi na svoje, ker bosta potem morda lahko vzpostavili bolj normalne, odrasle in spoštljive odnose, ker bosta lažje živeli vsaka svoje življenje.
Če pa misli ostati doma, pa so pravila:
1. doma se ne preklinja,
2. na drugega doma ne kričimo,
3. drugega doma ne zmerjamo,
4. doma se pomaga pri gospodinjskih opravilih (razdelite si, kaj dela kdo in kdaj to dela)
5. doma se v osnovi obvešča, kje si in kam greš in kdaj prideš,
6. trudimo se za prijazen odnos do domačih – če pa nimaš kaj prijaznega za povedati, si raje tiho.
Tale tvoja hči ni več otrok, to je na pol odrasel otrok, ki pa se obnaša kot 12-letnica. Nič ni narobe, če ji daš vedeti, da je čas pubertete mimo in da je čas za razumno in odraslo obnašanje. Skupaj ali narazen. To pa lahko (če ima pri tebi izbiro) izbere sama.
Hvala za odgovore.
Pogovorajmo se ves čas…
Kje je fotr? Ne “na sliki”. Žal. Kreten se je umaknil, živi kot puščavnik, ne vem, če ni že na cesti. Grozljiv karakter, zame mrtev. Da se za lastnega otroka ne briga, tudi ko ga kliče, da bi ga pozdravila, se ne odzove. Kreten, zaradi katerega jaz vedno pravim, da sem vdova. Zame je mrtev in jaz se tako počutim – kot vsdova.
Ja, velik šmorn.
No, srž problema. Ko mati misli zgolj na svoja čustva. Še zdaleć ni opravičljiv nivo tvojih misli, ko ti na tvoj nivo mišljenja odgovarja hči. Kjer bi se marsikdo od otrok ob tem slabo počutil. No, in zbruhal kaj. Zakaj se čudiš? Najprej pri sebi, a imaš še hči. Ki bo kopija tebe. Ki bo pol privlekla novega ‘fotra’ domov. 🙃☺️☺️☺️ Ni smešno.
Rezi*, 22.11.2024 ob 09:58
No, srž problema. Ko mati misli zgolj na svoja čustva. Še zdaleć ni opravičljiv nivo tvojih misli, ko ti na tvoj nivo mišljenja odgovarja hči. Kjer bi se marsikdo od otrok ob tem slabo počutil. No, in zbruhal kaj. Zakaj se čudiš? Najprej pri sebi, a imaš še hči. Ki bo kopija tebe. Ki bo pol privlekla novega ‘fotra’ domov. 🙃☺️☺️☺️ Ni smešno.
sploh ne bom odgovarjala. Ker si nepomembna zame in NIMAŠ POJMA kaj se je z nama dogajalo. Pravijo, da sta za vsak prepir potrebna dva, no, pri nas je bilo zeloo drugače. Ne bom razpravljala tu.
Res me zanima, kakšne imate to sinove in hčere, ki so zjutraj tako zelo nefunkcionalni, da se dobesedno spremenijo v zadirčne pošasti brez vsake samokontrole, na robu živčnega zloma??? Ste vi, njihovi starši, normalni? Kakšna bitja ste vzgojili??
Kako bo pa tem mladim v službi? Kaj pa, ko bo treba, morda izjemoma, priti v službo navsezgodaj zjutraj?? Kako bo to vaše ljubljeno bitje tam funkcioniralo? Bo pred strankami ali pred šefom dobilo živčni zlom, ker jo bo nekdo zgodaj zjutraj nekaj vprašal??
Kaj pa, ko bo ta vaš ljubljeni otrok imel svoje otroke in bo njegov otrok zgodaj zjutraj prišel jokajoč v spalnico?? Ga bo kdo od jeze zabrisal v steno?
Veliko nepričakovanih in nepredvidljivih stvari se lahko zgodi zgodaj zjutraj! Kako ste vzgojili te vaše sončke, da se zdaj bojite njihovih “popizditisov”? Sramota. Bolj kot zanje, za vas kot starše!
Res me zanima, 22.11.2024 ob 10:04
Res me zanima, kakšne imate to sinove in hčere, ki so zjutraj tako zelo nefunkcionalni, da se dobesedno spremenijo v zadirčne pošasti brez vsake samokontrole, na robu živčnega zloma??? Ste vi, njihovi starši, normalni? Kakšna bitja ste vzgojili??
Kako bo pa tem mladim v službi? Kaj pa, ko bo treba, morda izjemoma, priti v službo navsezgodaj zjutraj?? Kako bo to vaše ljubljeno bitje tam funkcioniralo? Bo pred strankami ali pred šefom dobilo živčni zlom, ker jo bo nekdo zgodaj zjutraj nekaj vprašal??
Kaj pa, ko bo ta vaš ljubljeni otrok imel svoje otroke in bo njegov otrok zgodaj zjutraj prišel jokajoč v spalnico?? Ga bo kdo od jeze zabrisal v steno?
Veliko nepričakovanih in nepredvidljivih stvari se lahko zgodi zgodaj zjutraj! Kako ste vzgojili te vaše sončke, da se zdaj bojite njihovih “popizditisov”? Sramota. Bolj kot zanje, za vas kot starše!
ja to so odločbarji, se jih do 10.00 ure ne sme motiti.
žalostna248, 22.11.2024 ob 10:04
sploh ne bom odgovarjala. Ker si nepomembna zame in NIMAŠ POJMA kaj se je z nama dogajalo. Pravijo, da sta za vsak prepir potrebna dva, no, pri nas je bilo zeloo drugače. Ne bom razpravljala tu.
Ok. Svojo nit si odprla. Vsak otrok naj bi starše spoznaval s svojimi očmi. A če bi meni lastna mati predstavljala očeta kot mrtvega, bi šla čim prej k živemu živeti. 😅🙃☺️☺️☺️ Moje mnenje ostaja, pa pustmo njene besede, da vseeno je to tvoj problem. Ki ga prenašaš na kastno hčer. No, počaka, da bo zaradi tebe in ‘vizije’ težav privlekla res istega ‘fotra’. Zaradi tvojih prepričanj. Še malo, bo slika jasna, zakaj je hči tako reagirala. Ali imate vsak dan take jutranje? In a meniš, da je hći gluha? In da je po sovrstnikih pobrala pogovore in kako se to rešuje? Prva pot je doma, druga je pa kaj iz okolice, pa kaj na mon. 😅🙃☺️☺️☺️
Pri nas smo tudi zjutraj vsi tečni. Pač se pustimo na miru, če se le da. Ampak nekiga sikanja in takih besed pa ne dovolim. Imam 3 hčere in si ne predstavljam, da bi katera kaj takšnega izustila. Niti ne preklinjamo in ne upobrabljamo grdih besed. Največ kar slišim doma je: “Sosedov je rekel danes v šoli grdo besedo na F…”
“F*cking bit*h” pri nas rezultira v takojšnji deložaciji polnoletne osebe. Pri 18ih slišat kaj takega od lastnega otroka bi bila zame katastrofa, pogorel sem na celi črti pri vzgoji… mogoče bi dobila še eno šanso, mogoče je res samo lapsus, se ji dogaja kaj hudega, česar ne uspe spravit ven, ampak če bi se ponavljalo, nasvidenje, dovolj si stara…
Rezi*, 22.11.2024 ob 10:14
Ok. Svojo nit si odprla. Vsak otrok naj bi starše spoznaval s svojimi očmi. A če bi meni lastna mati predstavljala očeta kot mrtvega, bi šla čim prej k živemu živeti. 😅🙃☺️☺️☺️ Moje mnenje ostaja, pa pustmo njene besede, da vseeno je to tvoj problem. Ki ga prenašaš na kastno hčer. No, počaka, da bo zaradi tebe in ‘vizije’ težav privlekla res istega ‘fotra’. Zaradi tvojih prepričanj. Še malo, bo slika jasna, zakaj je hči tako reagirala. Ali imate vsak dan take jutranje? In a meniš, da je hći gluha? In da je po sovrstnikih pobrala pogovore in kako se to rešuje? Prva pot je doma, druga je pa kaj iz okolice, pa kaj na mon. 😅🙃☺️☺️☺️
samo poudarila sem z velikimi črkami. Kaj jaz na forumu delam, je pač moja stvar.