Hči ima na FB “seksi” fotografije
Brat ki ima dodano mojo hčer, ki je stara 15 let me je opozoril, da so nekatere njene slike na Facebooku zelo izzivalne… danes popoldne sem na njegovem profilu videla vse te njene slike in ne vem, kaj naj. Jih je vsaj 60, pribl. tretjina je izzivalnih, da je groza. Kratke majčke, modrc, “seksi” poze… Tudi “komentarji” spodaj so bili grozni, večinoma od fantov za katere prvič slišim.
Zdaj ne vem,kaj naj. Facebooka nimam in noečm, da je jezna na strica, s katerim se drugače fajn razume. Možu sploh nočem pokazati slik, ker bo popenil. Hkrati pa ne bi rada da tako nadaljuje. Mi lahko pomagate?
Hvala
Pozdravljeni!
Hvala za vaše vprašanje.
Objavljanje neprimernih fotografij na socialnih omrežjih je pri najstnikih dandanes zelo pogosto. Mladi na ta način iščejo dodatno pozornost s strani ostalih spletnih prijateljev, prav tako pa si pridobivajo (še več) novih prijateljev ter si povečujejo možnosti za to, da bodo imeli status popularnega.
Težava, zaradi katere ste se obrnili na nas, je problematična predvsem zaradi pravil, ki jih spletno omrežje Facebook ima, mladi pa za njih žal skoraj nikoli ne vedo. Slike, ki jih objavljamo na omenjenem omrežju, so last Facebooka, kar pomeni, da lahko le- ta z njimi počne karkoli želi, poleg tega pa bodo ostale na internetu tudi po tem, ko se bomo mi odločili, da jih izbrišemo. Mladi so večinoma presenečeni in šokirani, kadar jim omenjeni informaciji posredujemo, in začnejo premišljevati, ali so res vse slike, ki jih imajo javno objavljene, primerne, da tam ostanejo za vedno.
Glede na to, da ste vi mama, imate pravico svojo hčerko vzgojiti v odgovorno uporabnico spleta. Za začetek raje ne vpletajte svojega brata, temveč se sami pogovorite s svojo hčerko o tem, kaj počne na spletu. Predlagam, da začnete prijeten pogovor o tem, da ste že slišali za Facebook, pa vas zanima, če ga ona tudi uporablja in hitro boste odkrili, če vam kaj prikriva ali če se z vami o tem ne želi odkrito pogovarjati. Prepovedi tovrstnih aktivnosti bi prinesle še več težav, zato bo na vašem mestu najboljša rešitev iskren in zaupljiv odnos. Če boste hčerki razložili, da bodo njene slike najverjetneje gledali tudi njeni bodoči partnerji, delodajalci in nekoč otroci, bo morda razmislila, da jih čim prej umakne.
Upamo, da boste nastalo težavo uspešno rešili, če pa želite še kakšno mnenje, smo vam z veseljem na voljo.
Lep pozdrav,
Lidija Pečjak, univ. dipl. psih.
Varni internet, http://www.varniinternet.si
Forum je zaprt za komentiranje.