Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Hči je kradla!!!

Hči je kradla!!!

Danes me je klical varnostnik iz trgovine. Hči, stara 14, je s prijateljico kradla ličila. Prvič jo je kdo zalotil, upam, da tudi zadnjič, ampak jaz sem še vedno v šoku. Niti pogovor ne pomaga, samo gleda v tla in molči. Pravi, da ji je bilo bedno, ker vse druge punce to že imajo.Ne vem, kako naj se lotim tega. Oče je bil takoj za to, da ji vzamemo telefon za mesec dni, jaz pa sem čisto razpeta med jezo in žalostjo. Po eni strani bi jo objela in vprašala, kaj jo res tišči, po drugi pa bi najraje zakričala, da nam dela sramoto. Pošteno sem se osramotila pred osebjem, vsi so me gledali kot neko slabo mamo.
Kako jo kaznovati, da ji kaj takega nikoli več ne pride na pamet? Sklepam, da je ličila kradla, ker ji ne dovolim drugega, kot uporabe maskere in izdelkov za nego kože. Sama razmišljam, da bi jo dali nekam prostovoljno delati, npr. v DSO.

Odgovor na objavo uporabnika
Bezika, 12.05.2025 ob 21:26

Danes me je klical varnostnik iz trgovine. Hči, stara 14, je s prijateljico kradla ličila. Prvič jo je kdo zalotil, upam, da tudi zadnjič, ampak jaz sem še vedno v šoku. Niti pogovor ne pomaga, samo gleda v tla in molči. Pravi, da ji je bilo bedno, ker vse druge punce to že imajo.Ne vem, kako naj se lotim tega. Oče je bil takoj za to, da ji vzamemo telefon za mesec dni, jaz pa sem čisto razpeta med jezo in žalostjo. Po eni strani bi jo objela in vprašala, kaj jo res tišči, po drugi pa bi najraje zakričala, da nam dela sramoto. Pošteno sem se osramotila pred osebjem, vsi so me gledali kot neko slabo mamo.
Kako jo kaznovati, da ji kaj takega nikoli več ne pride na pamet? Sklepam, da je ličila kradla, ker ji ne dovolim drugega, kot uporabe maskere in izdelkov za nego kože. Sama razmišljam, da bi jo dali nekam prostovoljno delati, npr. v DSO.

Uredi sama sebe v razmišljanju. Hči ti je povedala zakaj je to storila, ti pa še vedno igraš nevednico. Hči verjetno to opazi. Ni dovolj, če hči pove, ti ji moraš znati prisluhniti in ji ponuditi rešitev. Slepo kaznovanje zaradi zaznanega pojava ni rešitev.

hm… ne glede kolk vlagate v njih.., se mama tolk matrala in žrtvovala, dojila, bila kot zombi, da bo ja dete nekaj specialnega…ja, poglej poglej… ima pa iste motnje … kot zahirana ciganica…. eto. ste pristali  na istem kot- cigani…- vaši otroci kradejo… torej…pa obsojate cigane in jih zmerjate… vaši sončki so isti, s tem, da so iz finih gnezd, vsega polne ritke… anede…

če bi tvoja hčerka lepo nastavila varnostniku svojo pičkico ti sploh zvedela ne bi

mark dark shark, 12.05.2025 ob 23:59

če bi tvoja hčerka lepo nastavila varnostniku svojo pičkico ti sploh zvedela ne bi

točn tko

Se strinjam, da ji pobereš telefon za en mesec.

Kakšna si to mama? Ti si že davno opustila dolžnost vzgoje očitno. Kot cigani. Zakaj se 14letnica klati po trgovinah, zakaj ji make up predstavlja vrednoto in kako to, da nima tabujev pred krajo? Sramota zanjo in za vaju! Ne vem, če se to sploh da popraviti. Ni bilo ustreznega vodenja in mentoriranja. Očitno si ti kokoš, ki je sproducirala še eno kokoš. Ne vidim povezave med zaplembo telefona (razen uveljavljanja izživljanja in pozicije moči. Če visi na tiktokih in snapchatih, instag.potem si tudi tu zajebala do konca!! Si ti sploh vzgajala ali le hranila to bitje??!) in KRAJO. A ste  cigani?

Izgovor da drugi imajo in je zato kradla, je za lase privlečeno.  V večini primerov, bodo zmeraj nekateri imeli nekaj , kar ti nimaš ali boš potem v  vsaki taki situaciji kradel. Kazen mora biti okrutna da si bo zapomnila.

Kazen naj bo “okrutna”, torej zaplemba telefona do nadaljnega, kajti to ji je v največjo korist. Ne pozabi, da se človekovi možgani dokončno razvijejo šele pri 18 letih in zato bi bilo neprimerno ji dajati napačne informacije z kakšno sentimentalno popustljivostjo. Ustvariti ji moraš izredne razmere in to si zapomnila. Imaš pa sedaj neprijetno nalogo, saj ljudje načeloma ne uživamo v izvajanju restrikcij in maltretiranju drugih.

Namesto, da se ukvarjaš s tem koliko “sramote” je tvoja hči prinesla družini, pristopi do nje z željo razumevanja. Otroci so produkt okolja. Okolja doma, okolja v šoli itd. Jaz nebi nič krivde dajal na njo.

V primeru, da je kradla je najbolje da se včlani v SDS, ker take tam zelo cenijo .

Ah, dej ne kompliciraj preveč. Je pač hotela nekaj imeti … in je ukradla. Če je normalno vzgojena, itak ne bo več kradla v prihodnosti. Ne delajte dramo, hčerki povejte, da upate, da ve, da je naredila zelo narobe. Mogoče za kakšen teden odvzem telefona, drugače pa je že tako ali tako kaznovana. Tebe pa tudi naj ne bo sram … Vsaka družina ima svoje probleme.

h4rh4, 13.05.2025 ob 10:12

Ah, dej ne kompliciraj preveč. Je pač hotela nekaj imeti … in je ukradla. Če je normalno vzgojena, itak ne bo več kradla v prihodnosti. Ne delajte dramo, hčerki povejte, da upate, da ve, da je naredila zelo narobe. Mogoče za kakšen teden odvzem telefona, drugače pa je že tako ali tako kaznovana. Tebe pa tudi naj ne bo sram … Vsaka družina ima svoje probleme.

Moj podpis! Pogovori se z njo z razumevanjem.Enako so delale ene moje sošolke 50 let nazaj.Se ji očitno zdelo fino, da imajo nekaj in nihče ne opazi.Tudi ene toliko stare.Pa telefonirale so kar enim in se nekaj izmišljale.Se jim je očitno zdelo, da so odrasle ali kaj.Po moje si bo zapomnila.In to dobro.Otroci delajo napake.Mi smo zato tam, da jim povemo, da tako ne gre…

OMG, 13.05.2025 ob 12:14

Moj podpis! Pogovori se z njo z razumevanjem.Enako so delale ene moje sošolke 50 let nazaj.Se ji očitno zdelo fino, da imajo nekaj in nihče ne opazi.Tudi ene toliko stare.Pa telefonirale so kar enim in se nekaj izmišljale.Se jim je očitno zdelo, da so odrasle ali kaj.Po moje si bo zapomnila.In to dobro.Otroci delajo napake.Mi smo zato tam, da jim povemo, da tako ne gre…

Ma je razlika..pri 5tih mogoče misli, da lahko kar vzame..ma pri 14h?? Saj ni zaostala!

AnteLeon, 13.05.2025 ob 09:49

Kazen naj bo “okrutna”, torej zaplemba telefona do nadaljnega, kajti to ji je v največjo korist. Ne pozabi, da se človekovi možgani dokončno razvijejo šele pri 18 letih in zato bi bilo neprimerno ji dajati napačne informacije z kakšno sentimentalno popustljivostjo. Ustvariti ji moraš izredne razmere in to si zapomnila. Imaš pa sedaj neprijetno nalogo, saj ljudje načeloma ne uživamo v izvajanju restrikcij in maltretiranju drugih.

Ne bo zaleglo. Naslednja kraja pri kateri jo bodo dobili bo telefon od sošolke ali pa je celo tako neumna, da bo kradla kar v trgovini. Mimogrede tf. so dobro zaščiteni. Nimaš kaj, čakati, da preraste, bo pa to zelo slaba oseba, ki bo vedno kradla in osirala druge. Imam tako sestro. Še zdaj na pragu njene mene, baje pri njih v službi redno kaj zmanjka. Zapestnica, prstan, denar iz denarnic sodelavk. Saj jo imajo na sumu, samo kaj ko useka nazaj z vsem orožje, ki ga ima. Ve pa o vsakomur vse kar lahko. Že kot otrok je bila pokvarjena. Tu ne moreš dosti, eni se taki že rodijo.

Prvič jo je kdo zalotil, upam, da tudi zadnjič…

Torej je problem, da so jo zalotili, ne samo dejanje? A ja, seveda, če je ne bi oziroma je ne bodo, ne bo sramote…

zanimivo580, 13.05.2025 ob 13:50

Prvič jo je kdo zalotil, upam, da tudi zadnjič…

Torej je problem, da so jo zalotili, ne samo dejanje? A ja, seveda, če je ne bi oziroma je ne bodo, ne bo sramote…

Tu je jasno, da v družini ni trdnih vrednot. So ji dal fon in kartico pa čas in to bo to. Vzgaja naj jo pa splet in enako vzgojno zanemarjeni vrstniki.

sosed460, 13.05.2025 ob 10:08

V primeru, da je kradla je najbolje da se včlani v SDS, ker take tam zelo cenijo .

Ni važno v katero stranko, v Sloveniji so vse enake.

Namesto, da jo napadaš, se jeziš, ji vzbujaš krivdo in ne vem kaj še, raje izkoristi priložnost in vzgajaj.

S pridigami in nabijanjem krivde ne boš dosegla nič.

Vzet telefon? A je s telefonom kradla? Kakšne veze ima telefon s tem?

Če je kradla make-up, bi ji jaz povsem mirno pobrala ves make-up, kar ga ima doma, ji jasno povedala, da je to posledica njenega obnašanja, ter da si bo denar za novega zaslužila sama, ali pa bo brez, ker imeti ličila je luksuz, ne pravica, in luksuz si je treba zaslužiti. Peljala bi jo tudi nazaj v trgovino, kjer bi morala povedat, kaj je naredila in se opravičit (to bi morala od nje zahtevat že, ko so te klicali varnostniki, ampak verjetno nisi…).

Ne rabiš nobenega kričanja, jeze, živčnosti niti nekih hudih diskusij. Mirno, jasno in glasno poveš, da nikoli ne bo imela vsega, kar imajo drugi in če misli, da bo s krajo karkoli pridobila, se moti. Dokler je mladoletna, boš posledice takšnih neumnosti diktirala ti, ko bo polnoletna pa bo pač kazensko odgovorna. Dodaš še to, da vsaka odločitev in dejanje prinese posledice in naj drugič raje premisli, kaj dela.

Seveda, 13.05.2025 ob 14:43

Tu je jasno, da v družini ni trdnih vrednot. So ji dal fon in kartico pa čas in to bo to. Vzgaja naj jo pa splet in enako vzgojno zanemarjeni vrstniki.

Trdne vrednote za koga? Za politike? Mar ne vidite da je država prodana, velja samo volja tistega, ki ima največ denarja. Tudi tujci lahko kupijo kar hočejo, le če imajo denar, lahko delajo kar hočejo, le če imajo denar. Zakaj mislite da cene nepremičnin letijo v nebo, tudi zaradi tega, ker bogati tujci investirajo v stanovanja,…. v tujih državah. Najstniki nagonsko čutijo, da je šlo vse k vragu, ne da je kraja pravo početje, ampak vse več jih ne vidi prihodnosti in jih briga za vse. Živela prihodnost.

Draga mama, verjamem, da vas je šokiralo, sploh ker verjetno nudite otroku vse nujne stvari. Nikakor ni nujno da je otrok prestopnik, da nima vrednot, ipd., kot pravijo nekateri.

Mladostniški možgani so drugačni, ne razmišljajo o posledicah, dostikrat jih vodi adrenalin, delajo stvari za zabavo (kar seveda samega dejanja ne opravičuje!).. pred 20 leti, ravno pri ene 15 letih, je bilo v krogu takratnih znancev, kraja iz trgovine kul. Takrat je bil modern skejtarski stil, široke hlačnice, žepi in spomnim se sošolcev, ki so se šli igrico kdo si upa vzeti več čokoladk v trgovini. So kupili eno, pa si jih 5 se zabavali v žepe. Tudi jaz sem enkrat poskusila ukrasti neko brezveznost, pa so me dobili. Prav marica je prišla, peljali so me na postajo, naredili zapisnik,..pa me res niso vzgajali na tak način. Meni je bila že ogromna kazen, da sem morala to doma povedati, da je policija obvestila starše, da sem imela tako sramoto pred drugimi kupci,…groza! Sicer sem doma se vseeno imela kazen, ampak mi je v resnici zadostovala že ta izkušnja.

Ne vem kaj smo razmišljali takrat (pomoje ne kaj dosti), pa smo vseeno zrasli v normalne ljudi ki spoštujejo zakone. Nihče od nas ne bi ukradel osebi, trgovina pa se nam je zdela tako neosebna, da se nam ni zdelo narobe.

Hčerki seveda daj kazen, upam da jo je izkušnja naučila, da tega ne bo več počela. Hotela sem samo povedati, da hčerka tega najbrž ni naredila zaradi tega ker bi bila slaba, brez vrednot, ampak ker je mladostniško neumna.

Veliko mladine krade iz različnih motivov. Ne glede na socialni položaj. Eni ker res nimajo, drugi ker jim je to hobi ali se dokazujejo.

Kot vzgojitelj ti svetujem, da brez panike. Privgojiti ji moraš vrednote, dokler še ni prepozno in se z njo mirno pogovori skupaj z možem.

Seveda ji umirjeno povej, da mobitela ni en mesec in pri tem ne popusti. Z malimi koraki pojdi navzgor, z tokratnjem zavedenjem, da punca rabi odgovorna starša!

Dobro izmišljena zgodbica.

Kradejo pa vedno tisti, ki jim ničesar ne manjka.

Revež, 14.05.2025 ob 20:53

Dobro izmišljena zgodbica.

Kradejo pa vedno tisti, ki jim ničesar ne manjka.

Me zanima, če bi šlo za tvojega otroka, če bi se ti to zdela izmišljena zgodbica.

New Report

Close