Hči se seli na svoje – hočem rečt k tašči
O zrelosti bi se dalo pogovarjati, vendar je mladina, roko na srce, včasih prenaivna, saj nimajo potrebnih življenjskih izkušenj. Hči je pač zaljubljena in ne vidi potencialnih scenarijev, pred katerimi se je treba zavarovati. Tudi mi smo bili včasih naivni. Mamo upravičeno skrbi, saj ne bi rada po neumnosti izgubila prihrankov, ki jih je namenila hčeri.
Z majhno najemnino bo seveda težko opremljala mansardo, je pa prav, da se navadi, da denar ne pade z neba. Predvidevam in upam (!), da par, glede na to, da načrtujeta skupno bivanje, že dela in imata vsak svoj dohodek, katerega del lahko namenjata za izdelavo mansardnega stanovanja. Če želita večji začetni vložek, lahko vzameta tudi kredit. Denar od najemnine jima lahko pomaga pri odplačevanju kredita. Tašča naj pa lastništvo ureja s svojim sinom. Predvidevam, da bo tudi ona previdna pri prepisu lastništva, saj se zadeve hitro zapletejo.
Če si želita skupnega življenja, naj malo “stisneta” in se potrudita, ne moreta le čakati, kaj jima bo podarjenega. Že tašča jima omogoča življenje pod njeno streho, vi ste pripravljeni pomagati finančno in še s parcelo – kaj bosta pa sama prispevala? Naj se potrudita, s tem bosta okrepila zvezo in tudi veliko bolj cenila dobljeno.
[/quote]
da ne bo narobe razumljeno, nisem te citirala, ker se ne bi strinjala s teboj in tem, da mama ne da denarja v tem konkretnem primeru, vsekakor se, replicirala sem samo predvsem moje začudenje, da odrasla hči že sedaj ni tako zrela,da bi razumela te osnovne stvari, tudi sama pomislila nanje.
jaz bi to pričakovala od nekoga, ki vstopa v skupno življenje z nekom.
ok, samo potemtakem ne bo vložek 50 tisočakov, verjetno precej manjši – če prav razumem, je mansardno bivališče, izdelava le-tega, precej ceneje?
Potem pa sploh ni težave, ne …
[/quote]
Tudi preurejanje mansarde ni zastonj. Saj je že avtorica napisala … s 50 tisočaki bi lahko vse uredila, kot je treba.
Najmanj, res najmanj, je, da dotična družina predhodno uredi EL in prepiše del hiše na sina.
da ne bo narobe razumljeno, nisem te citirala, ker se ne bi strinjala s teboj in tem, da mama ne da denarja v tem konkretnem primeru, vsekakor se, replicirala sem samo predvsem moje začudenje, da odrasla hči že sedaj ni tako zrela,da bi razumela te osnovne stvari, tudi sama pomislila nanje.
jaz bi to pričakovala od nekoga, ki vstopa v skupno življenje z nekom.
[/quote]
Se strinjam tudi jaz, vendar je pač zrelost posledica vzgoje, izkušenj, ipd. Leta imajo še najmanj s tem. Je pa situacija idealna priložnost, da dekle dozori. Zato pa pravim, naj najprej sama pokažeta voljo in interes in dokažeta, da sta dovolj zrela in sposobna. Hudega jima ne bo, omogočeno jima je precej več kot marsikomu drugemu, vsega pa na pladnju jaz ne bi ponudila.
Tole je študijski primer slovenske funkcionalne in finančne nepismenosti, cepljene na lahkovernost (in mahanje z argumentom nematerialističnosti in v nekaterih primerih še zlobe staršev, ki v tako neumnost nočejo iti in varujejo pozicijo svoje lahkoverne, zaljubljene in žal tudi butaste hčere), ki generira najbolj fuknjene spore na sodiščih.
Ideje o vlaganju v tujo nepremičnino, so nore, ker popuši tisti, ki vlaga na polno. Plačevanje neke “najemnine” iz prihrankov s strani enega od partnerjev (drugi pa tam biva zastonj po mili volji staršev) je parazitizem, ker “najemnina” ostane lastniku nepremičnine. Prihranek, ki tamladima nastane na računu zaradi tako “rešenega” stanovanjskega problema, pa je skupno premoženje in zet tako u easy v nekaj letih pride do 25.000 EUR, od tasta in tašče.
Če naj bi se vlagalo v nepremičnino nekje, kjer nepremičnine niso likvidne (torej nekje bogu izza nogu), potem ideja o etažiranju tudi odpade, ker iz prodaje take nepremičnine, če do prodaje sploh pride, ne iztržite kaj dosti.
Jaz osebno bi v etažiranje šla, če bi stanovanje bilo funkcionalno samostojna enota. Je pa tako, da svojim otrokom ne bi dala nikoli denarja za kakršnokoli reševanje stanovanjskega vprašanja, ki bi imelo za rezultat bivanje v taščini mansardi.
Stanovanja s prihranki nisva kupovala, ker bi potemtakem morala kupit dva stanovanja – za vsakega otroka enega – pa niti se mi da ukvarjat z vzdrževanjem in najemniki.
Prav tako nismo hoteli otrokom kupovat stanovanja, ker nismo vedeli kje in kako bosta.
Vedno bolj razmišljam, da če bo res šla v to, da ji dam recimo 10.000 za opremo pa še to po delih, ostalo pa dobi po oporoki oz če bo(sta) šla kdaj na svoje.
Tukaj v naši okolici je folklora, da tamladi ostajajo v mansardah in roko dam stran, da jih 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} niti nima narejenega prepisa in urejenega lastništva.
Če si obljubila dat 50.000, brez kakšnih vnaprejšnjih pogojev, kaj kdo lahko s tem denarjem stori, je pošteno, da obljubo držiš. Hčerko pa seveda opozoriš na vse možne scenarije, ki jih takole vlaganje v tujo nepremičnino lahko prinese oziroma jo podučiš o načinih, kako se lahko zavaruje pred izgubo vloženih sredstev. Poleg raznoraznih zapuščinskih postopkov in razhoda s partnerjem jo lahko recimo doleti, da se partnerju kaj zgodi. Poznam primer, ko je umrl v prometni nesreči in je tamlada z otrokom vred morala spokat iz hiše. Skratka, v take stvari je treba it premišljeno.
Vsekakor pa se mi ne zdi prav, da ji, če se bo vseeno odločila za to možnost, obljubljenega denarja ne daš.
a te lahko nekaj vprašam – kaj prvi hči? res nima niti najmanjšega pomisleka sama,da lahko ostane popolnoma brez svojih vloženih sredstev?
Pa jaz tudi ne razumem poštenja v takih pričakovanjih s strani tistih, ki pričakujejo vlaganje, na drugi strani – saj je jasno,da oni sami tudi ne bi vlagali lastnega denarja v tujo nepremičnino.
če meni nekdo reče, želim,da se seliš v bajto mojih staršev in pričakujem vlaganje, brez da je kaj pisano nate, vse ostane pri mojih starših… mu samo odvrnem bi se ti preselil v stanovanje mojih staršev in vlagal vanj, čeprav veš,da je od mojih staršev?
verjamem, da bo takoj odgovoril Ne, torej zakaj v obratni smeri pričakovanje,da bi nekdo drug vlagal tebi, če ti tega sam nikoli ne bi storil…
P..s.: samo retorično bi ga to vprašala – ker sicer če smo pošteni jaz nikoli ne bi kaj takega od nikogar pričakovala, ker mi je to parazitsko zavestno izkoriščanje tistega, ki vlaga.
Spoštujem denar drugih in enako pričakujem ,da drugi spoštujejo mojega.
1.problem….ob obljubi sredstev niste predvideli vlaganja v tujo nepremicnino in posledicno hci smatra, da je ta denar njen in lahko z njim pocne kar hoce oz.da ji pripada ne glede na okoliscine.
Glede na to, da je denar trenutno Vas in namenski (kakrsenkoli namen imate -predvidevam, da je namen pomoc hceri k svoji nepremicnini) in glede na to lahko z njim razpolagate. Hceri objasnite, da je namen teh sredstev ta, da pride do svoje neptemicnine( ne izolacije na tuji hisi, ne oken v tuji hisi, ne tepihov v tuji hisi). In pogojite prenos sredstev glede na lastnistvo nepremicnine. Obstaja ena fina zadeva, ki se ji rece POGODBA
Z njo se lahko zapecati marsikater sporazum….npr. njena tasca se strinja, da se lastnistvo mansarde prepise v ustreznih razmerjih na hcero, pravtako se v pogodbi predvidi vlaganja in obveznost izplacila v primeru razhoda mladega para.
Sama nikoli ne bi vlozila sredstev v tujo hiso. Ker je to neumnost. Hci bo delala renovacijo (50.000 ni malo denarja!) Po tujih navodilih, zeljah??? Seveda jo bodo s to doto z ceseljem sprejeli, ko pa bo zastrikalo, bo iz mandarde odnesla lustre in peglezn, nato pa se 15 let tozila po sodiscih in dokazovala vlaganja, oni pa rabo in zivljenje v NJIHOVI hisi….
Tvoja hči je razvajena. Ali je to karakter ali ste jo tako naučili, ali pa kombinacija obojega, veš ti. Ona bi vse na izi, noče slišati enega, noče slišati drugega, noče razmišljati o tretjem. Ona noče nič, ona bi samo denar oziroma izdelano mansardo. Ker je to menda najlaže, ker se ji ni treba pretegniti. Ker je razvajena.
Koliko sta pa stara? Kako dolgo sta že skupaj? To je namreč tudi bistven podatek, ki kaže na njuno zrelost. Čeprav hči s svojimi odločitvami kaže, da še ni ravno pri stvari…
Tvoj problem je, da si obljubila nekaj, nisi pa specificirala, kako naj se ta denar uporabi. Normalno je, da te skrbi, kaj bo s hčerjo, če vlaga v tujo nepremičnino. Si pa edini pameten odgovor, kako to rešiti, že dobila od neveniča: sin da vložek nepremičnino, ona denar in sta vsak vpisana pol-pol na tisti etaži (bolje kot 1/4 hiše, ker ta solastništva znajo biti še hujša od etažiranja). Ne pojdi v to, da bo on potem enkrat podaril svoj del njej, ker to je lahko nikoli.
Skratka, rešitev je več. Na koncu se lahko njej posreči in zalomi drugemu otroku, ki mu boš tudi dala denar. Nikoli ne veš. Zdaj hočeš hči obvarovati pred nečim, kar je lahko le neka fikcija. Lahko pa na koncu pride do popolnoma obratne situacije in recimo sin ostane brez vsega, čeprav je kupil stanovanje ali gradil.
Če misliš pogojevati darilo, potem to ni ravno darilo. Predvsem pa se ne moreš spomniti vseh razlogov, ki lahko rezultirajo v katastrofi. Težka bo, zamere znajo biti, ker se prihodnosti ne da napovedati.
Jaz bi tudi tu omenila nekaj – lahko je biti pameten, če si stranski udeleženec. Kaj pa če ti njegovi starši govorijo, da bo hiša tako ali tako vajina, ti kaže oporoko v katerih je mož dedič hiše, prepišejo pa ne zaradi strahu (češ saj veš kakšni so časi, pa ne zaupajo notarjem pa bla bla bla). Ti mlad in zaljubljen, verjameš v poštenje ljudi in v to, da si videl oporoko (overjeno!) greš in skupaj s partnerjem menjaš dotrajana okna, fasado, si opremiš… Nato po prvem večjem nesoglasju ugotoviš, da je bila oporoka spremenjena in da boš močno izplačeval sorojenca, kljub temu da je bilo vse s prvo oporoko dogovorjeno (v zadovoljstvo vseh! – saj je še nekaj nepremičnin). Na koncu skregani vsi.. ugotoviš, da bog ne daj da se možu kaj zgodi ker boš iz danes na jutri pokal, drugače psihično ne boš zdržal.
Ne, jaz res ne bi dajala celotnega denarja takoj. Če se je res trdno odločila, da se seli k tašči potem naj za začetek opremita sama. Ko bosta že nekaj časa živela skupaj pa ko bi malo probala tako bivanje, pa bi ji izplačala celoto.
V svoji bližini sicer ne poznam družine, kjer so mladi in stari skupaj in bi bilo vse super. Škoda le, da meni ni nihče odprl oči pravočasno. Sicer pa očitno sem morala iti sama čez to. Vsaka šola pa pač nekaj stane.
Hči 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zaupa tako parnerju kot njegovim staršem – imajo lep odnos, tukaj nimam kaj za rečt.
Ampak vsi vemo, da 5 let na začetku veze ni enako 5 let delanja stanovanja, 5letom z otrokom, 10 letom družinskega življenja, 20 letom zakona itd itn.
Med se slej kot prej poliže, ampak mladim to govorit. Enostavno ne razumejo.
Hči je stara 25 let, zet 28.
Na se eno stvar bi opozorila. Dedovanje. Komplikacije v primeru da tast ali tasca umreta. Pojavijo se dedici, ki jim pripada najmanj nujni delez. Ce lastnistvo hise ni urejeno, bo sin izplaceval delez lastnega stanovanja, s hiso pa se bo potencialno dogajalo marsikaj…
Samo za primer. Ne vem kaksna je hisa in kje je. Npr, da je vredna 100.000. Hci vanjo vlozi 50.000 in poveca vrednost hise na trgu za 20.000. Tasca umre, hisa se deli na moza , sina in njegovega sorojenca, vsakemu v vrednosti 40.000. Vmes se hci in njen dragi skregata, 5000 data za odvetnike in hci gre od hise z avtom in 2000 v zepu.
se strinjam…
če ponudijo oni priselitev njej .- sama je itak ne more, ker to vedno ponudijo in dovolijo lastniki, ne more nekdo reči, jaz se bom priselil v vaš zgornji štuk.
In če to ponudijo, je možnost edino ta,d a bi bilo stanovanje že urejeno,da lahko tam biva z njihovim sinom, skrbi za tekoče vzdrževanje, kot je beljenje npr. in plačuje tekoče stroške – saj je že to velika pomoč tudi staršem verjemite – če jim nekdo v tako veliki bajti krije del stroškov, kot pa če to sami počno za celo bajto. in če do česa pride, mirne vesti spoka in gre, ker ni nič njeno…
vlaganja nobenega…pod nobenim pogojem… vlaga se samo tam, kjer je urejeno lastništvo skupaj s partnerjem, ki sta nosilca vlaganja in se bo to potem lahko tudi delilo. Sicer pa vlaganja v tuje ne v nobene primeru. pika stop.
kse strinjam vse možni scenariji so – upamo,da se nikoli ne zgdijo, pa vendar – naj se partnerju kaj zgodi in ostane sama z otroki in bajto, kamor je vložila toliko denarja lastnega ona, in še nekaj gotovo njen partner. pa nič ni pisano na njiju… ne samo da bodo ostali brez doma, ker jih tašča flikne na cesto,. ostali so brez partnerja očeta, tudi partnerjeve plače – pa četudi je skromna mesečna (hipotetično)… in bo prišlo lepo do dedovanja po partnerju… in se dom v katerega sta vlagala tajko partner kot ona sploh ne bo štel v dedno maso, tako bodo tudi predvsem otroci ostali tudi brez vsega…
to so potem krute situacije – bo na cesti in z lačnima otrokoma, ki jih bo morala sama kar naenkrat preživljati, starši so se pa lepo okoristili z vsem denarjem in bodo lepo oddali mansardo drugim in imeli svoj zaslužek od najemnine…
ne, ne , ne in še enkrat ne – nobenega vlaganja pod nobenim pogojem, če ni vpisana kot lastnica, pa njen partner tudi, če bo tudi on vlagal. Ni druge debate.
Na se eno stvar bi opozorila. Dedovanje. Komplikacije v primeru da tast ali tasca umreta. Pojavijo se dedici, ki jim pripada najmanj nujni delez. Ce lastnistvo hise ni urejeno, bo sin izplaceval delez lastnega stanovanja, s hiso pa se bo potencialno dogajalo marsikaj…
Samo za primer. Ne vem kaksna je hisa in kje je. Npr, da je vredna 100.000. Hci vanjo vlozi 50.000 in poveca vrednost hise na trgu za 20.000. Tasca umre, hisa se deli na moza , sina in njegovega sorojenca, vsakemu v vrednosti 40.000. Vmes se hci in njen dragi skregata, 5000 data za odvetnike in hci gre od hise z avtom in 2000 v zepu.
dober primer… sploh ni treba,da se onadva skregata npr…
recimo kot si napisala do taščine smrti hipotetični primer enako – … in po taščini smrti si udoveli mož najde novo žensko, ki se priseli k njemu, bo kaj vlagala in kar naenkrat se sinu edincu pojavi nova sodedinja zraven, ker ko bo oče umrl se bo vse skupaj tudi mansarda delila na sina in očetovo novo…
in bo sin ostal brez svojega deleža… pa je sin… tako da že do njega bi bilo nefer in bi mu moralo biti jasno in v interesu,da si svojo lastnino in vlaganja uredi zase (četudi je edinec), saj nikoli ne veš kaj bo…
lahko je tudi obratno – umre tast, ostane tašča sama, si najde novega, ki se bo priselil k njej, kaj delal in vlagal in bo se po njeni smrti celotna bajta delila na sina in taščinega novega…
polno je tudi takih zgodb…
tako,da že sam sin, če je to omenil avtoričini hčeri, je lolek, da ne zaščiti tudi sam sebe, ker če je edini otrok, skozi življenje in dogodke ni nujno, da bo on edini dedič… nikoli ne ve, kaj se mama in ata spomnita in koga si še dobita morebiti…
kaj šele da bi ona kot sinova partnerka nosila take dnarje v tujo bajto… niti pod razno
Zet ima še sorojenca – ni edinec.
Mansarda je v surovem stanju, menjat je potrebno streho, inptalacije ne vem kakšne so, predvidevam, da niso pripravljene za še eno stanovanje, uredit ogrevanje dodatno oz novo močnejšo peč, zato bi vanjo bilo potrebno vložit kaj precej.
Brez najine inekcije bo izdelava mansarde se zavlekla. Dvomim, da bosta dobila toliko kredita, ker sta komaj začela delat, prihrankov pa tudi nimata za polog, premoženja nič in lahko vzameta kredit samo na plače, ki pa jih kot začetnika v našem okolju tudi nimata ne vem kakšnih.
Z našim vložkom in njunim sprotnim od plače računam, da bodo dvignili vrednost nepremičnine/okolice za caa 30-40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, če ne še več.
Ja če smo zlobni, si bi na naš račun lepo obnovili hišo.
Se strinja. Sine je lolek. Hsi mu je povedala za lepo doto, on bo imel svoj TV in mu bo fino in jo bo imel rad.
Ne gledat mojega navedenaga primera kot hipoteticno ali “kaj pa ce tasca umre.” Tasca namrec BO umrla. Cez 30, 10 ali pa 3 leta. In zato je lastnistvo treba uredit pred vlaganjem in to tako, da se tudi tasci zagotovi, da bo snaha v zameno za 1/2 etaze vlozila dolocen znesek v obnovo bodisi hise ali etaze.
Čakaj malo, streho je treba popraviti, če bosta onadva v mansardi? Streha je od celotne hiše, zato se to deli pol pol, ob predpostavki, da je pol hiše njune in pol od staršev.
Ste že začeli zelo napačno. Zelo zelo napačno. Torej kot že pišejo eni v tej temi, vlaganje v tujo nepremičnino zanje, torej lastnike, ne pa za mlada dva. Ker streho potrebuje cela hiša, pa četudi je zdaj vmes eno nadstropje, ki lahko zadrži kakšno puščanje.
Naj počakata, da sta skupaj 7 let;) Saj veš, 7 year itch. Se zna hitro kaj spremeniti. Pa naj nekaj našparata, če sta šele začela delati, torej nimata pojma, kaj pomeni imeti službo, plačo in predvsem stroške, kaj šele kredit.
Samo itak je enostavno delat plane na tuj račun, če ti ni treba nič financirati.
no, potem še toliko slabše že sedaj, če že sedaj obstajajo drugi dediči… je ta sin bedak, da bi on v to šel in ne poskrbel že za lastne finance – pa ni to materializem, ampak spoštovanje, pravičnost in poštenost…
četudi tvoje hčere ne bi bilo v tej zgodbi še in bi recimo sin (njen partner) sam vlagal, bi mu (če ima vsaj malo soli v glavi) moralo biti jasno,da je prav da si uredi svojo pripadajočo lastnino za vložek, ki povečuje vrednost nepremičnine… njemu samemu že, pa je sin..
mora bit res en lolek,da vlaga v nepremičnino staršev in kar verjame,da je zdaj to vse njegovo… ni- in nima nikjer tega zagotovila, če nima napisane svoje lastnine za pripadajoč vložek
kot da že ni dovolj,da bi se sam tako nategnil za svoj lasten denar, zdaj bi rad pa še partnerko v to spravil… no way
Sem prebrala se vas zadnji odgovor. Predlagam da uredite, glede na to, da bo potrebno vlagat v infrastrukturo celotne hise tako, da se trzna vrednost hise bistveno zvisuje, da se v zameno v vlozek v hiso prepise lastnistvo ne le etaze, vendar celotne hise najmanj na 1/4 v korist hcere ampak tako, da se vrednost vlozka v hiso v primeru izplacevanja potencialnih delezev ne zmanjsuje bistveno. Hci najbrz v prihodnosti ne bo prispevala le teh 50000 ampak se kak kredit, delo in skrb za tasta in tasco in bo na koncu zelo hudo ko se bo pojavil nek dedic, ki mu bo izplacevala nujni delez v vrednosti ki jo je ze tako sama )oz.vi) ustvarila.
Pa se nekaj 🙂 ,…
Pogovorite oz dogovorite se okrog delezev vlaganja.npr. ce se investira v skupno infrastrukturo hise naj hci v primeru prepisa deleza dejansko prispeva 1/4. (Ene 3000 za streho, 2000 za novo pec, 2000 za okna, 3000 za fasado….), sicer se bo situacija obrnila in bodo njegovi rekli “saj ne bi mogla zrihtat stanocmvanja, ce ne bi midva dala 12000 za novo ostresje, 10000 za novo kotlovnico (ki sicer ne bi bila potrebna), 11000 za izolacijo z fasado in prej se zaradi nove fasade menjava oken za 10000, pa nadstresek za avto ki ga koristi tamlada 5000 in tlakovanje dvorisca…..