Hči se seli na svoje – hočem rečt k tašči
napisala si dve izključujoči stvari, ki ne moreta držati…
torej če se je stara mama odpovedala dediščini, potem je nisi dolžna ničesar izplačati
če pa se ni odpovedala dediščini, pač je dedinja v tistem delu in jo lahko ti izplačaš…
da se je ona odpovedala in si jo izplačala ne more biti in ne gre skupaj
če se nečemu odpoveš, potem do tega nimaš pravice – tudi v denarni obliki ne.
[/quote]
na sodišču se je odpovedala v mojo korist v zameno za denar, kar smo takoj tam podpisali. Nisem se čisto nič zlagala ali izmislila.
Ona je bila lastnica polovice hiše, polovico hiše je bil lastnik stari ata. Ob smrti se je njegova polovica delila na staro mamo (se pravi njej gre polovico vsega njegovega imetja, torej je dobila četrtino hiše) ostala četrtina pa je kot dediču pripadala meni). Na zapuščinski se je odpovedala dedovanju četrtine hiše v mojo korist v zameno, če ji takoj izplačam v denarju. Ja pač je materialist in vse gleda čez denar…
[/quote]
potem se ona ni odpovedala svojemu deležu v tvojo korist, ampak si ti delež odkupila… nikakor se ona ni ničemur v tvojo korist odpovedala…
na sodišču se je odpovedala v mojo korist v zameno za denar, kar smo takoj tam podpisali. Nisem se čisto nič zlagala ali izmislila.
[/quote]
podpisala si,da jo izplačaš v njenem deležu, nikakor se pa ona ni ničemur odpovedala, saj je za to dobila denar.
odpovedati se v korist nekoga drugega pomeni,da svoj delež prepuščaš temu v dobro katerega se odpoveduješ dedovanju in v zameno za to ne dobiš nič.
Ona je bila lastnica polovice hiše, polovico hiše je bil lastnik stari ata. Ob smrti se je njegova polovica delila na staro mamo (se pravi njej gre polovico vsega njegovega imetja, torej je dobila četrtino hiše) ostala četrtina pa je kot dediču pripadala meni). Na zapuščinski se je odpovedala dedovanju četrtine hiše v mojo korist v zameno, če ji takoj izplačam v denarju. Ja pač je materialist in vse gleda čez denar…
[/quote]
ja to mi je jasno
meni ni jasno, zakaj si ti to naredila. če si lastnik četrtine hiše, bi lahko v njej živela.
pa če si skrbela za starega očeta do smrti, bi ti človek ja moral hišo (polovico hiše) prepustit s preužitkarsko pogodbo, ne pa da je nastopilo zakonito dedovanje in je dedovala še odtujena žena.
ti si jo na zapuščinski izplačala, pa še to samo 1/4, 1/2 je itak njena še od prej, katero budalo ti je to šlo svetovat?
ker si lastnik hiše, se lahko v hišo tudi vseliš. ne rabiš v najemniško stanovanje.
res ja… tudi jaz se sprašujem čemu to…
ona kom manjšinska lastnica na začetku bi bilo logično,da bi ponudila prodajo svoje četrtine, če pa stara mama ne bi želela nje izplačati, pa bi zahtevala prodajo…
tako pa je dala denar za nič..
kdo je tebi to svetoval in zakaj si to naredila pa tudi ne vem… sama si si dala strel v koleno
Seveda, če bi vedela, da mi ostale polovice ne bo prodala pod nobenim pogojem, ji ne bi dala niti ficka. Vedno je bila manipulator in vedno bo. Ko je umrl stari ata me je zelo prizadelo, nisem niti razmišjala o tem, kaj bi potegnila dobrega od njegove smrti. Sem se šla z njo pogovoriti prej, pa ni rekla, nič o tem, kar je potem sledilo na sodišču. Zajebala sem se vem. Zato pa ne privoščim, da se še kdo… Itak mi ne pusti hiše urejat, ne pusti, da bi jo kupila, kaj šele mi jo podarila. Gre pa njena polovica potem naprej v dedovanje njeni hčeri (ona ni dedovala od starega ata, ni njegova hči), kar pomen, da sem še bolj pošteno zajebala…
ja to mi je jasno
meni ni jasno, zakaj si ti to naredila. če si lastnik četrtine hiše, bi lahko v njej živela.
pa če si skrbela za starega očeta do smrti, bi ti človek ja moral hišo (polovico hiše) prepustit s preužitkarsko pogodbo, ne pa da je nastopilo zakonito dedovanje in je dedovala še odtujena žena.
ti si jo na zapuščinski izplačala, pa še to samo 1/4, 1/2 je itak njena še od prej, katero budalo ti je to šlo svetovat?
ker si lastnik hiše, se lahko v hišo tudi vseliš. ne rabiš v najemniško stanovanje.
[/quote]
Nihče mi ni svetoval , ker se budalo nisem pozanimala, in verjela sem, da bo enkrat v življenju začela razmišljat, da bi mi kot vnukinji pomagala pri čemurkoli. Mnenja sem bila, da kri ni voda in mi bo pripravljena polovico prodati, ker je že tako 20 let ne uporablja… Vem, da sem neumna ni dneva, ko se ne tolčem po glavi za to. Ja, lahko se vselim, brez njenega privoljenja pa hiše obnavljat ne smem..
Logično, da bo dala hčeri in ne tebi.
Tudi, če bi ti obljubila, da ti proda njeno polovico, bi si lahko izmislila nerealno ceno.
Če je hotela vse skup za svojo hči, je še čudno, da ti je prodala 1/4.
Lahko bi pobasala in imela 3/4 za hči.
Po moje računa, da ji boš ponudila masten denar za preostalo polovico.
Vse skup daj v prodajo čimprej.
Kdo hišo vzdržuje? Kdo vzdržuje okolico? Kdo plačuje stroške za hišo? Kdo plačuje zavarovanje?
Nihče mi ni svetoval , ker se budalo nisem pozanimala, in verjela sem, da bo enkrat v življenju začela razmišljat, da bi mi kot vnukinji pomagala pri čemurkoli. Mnenja sem bila, da kri ni voda in mi bo pripravljena polovico prodati, ker je že tako 20 let ne uporablja… Vem, da sem neumna ni dneva, ko se ne tolčem po glavi za to. Ja, lahko se vselim, brez njenega privoljenja pa hiše obnavljat ne smem..
[/quote]
daj malo bolj pametno pristopi k zadevi. daj 1/2 hiše v prodajo, stari materi pa povej, da imaš kupce, albansko družino. ali romsko. tisti nje ne bodo nič spraševali za kakršno koli soglasje.
Hči njena je preskrbljena. Ne gre se ji za njeno hči. Gre se ji za nadzor.Vedno je izsiljevala in želela imeti vse ljudi pod kontrolo. Zato je ata ni prenašal. Nasploh med ljudmi ni priljubljena. S starejšimi zna biti problem… Hiše ne vzdržuje nihče, ker trdi, da je vse še dobro (hiša zgrajena v 70h). Okolico vzdržujem jaz. Stroške plačujeva pol pol.
daj malo bolj pametno pristopi k zadevi. daj 1/2 hiše v prodajo, stari materi pa povej, da imaš kupce, albansko družino. ali romsko. tisti nje ne bodo nič spraševali za kakršno koli soglasje.
[/quote]
Če hišo prodam izgubim še zadnje kar mi je ostalo od očeta in starega očeta… To mi nekako ne diši. In tudi nje nočem izsiljevati, po očetu mi je ostala samo ona.
Če hišo prodam izgubim še zadnje kar mi je ostalo od očeta in starega očeta… To mi nekako ne diši. In tudi nje nočem izsiljevati, po očetu mi je ostala samo ona.
[/quote]
razumem,da ti predstavlja to nek spomin nanju, samo pomisli, a njima misliš,da je fino,da to vzdržuješ in plačuješ, ne pa tudi koristiš… misliš,da bi bila srečna, če bi vedela,da ti hiša povzroča samo stroške.
vseli se notri in vsaj živi tam, če že prodati nočeš… in potem ko tam živiš na nekaj bo morala stara mama tudi pristati in nekako odgovarjati kot solastnica.
[/quote]
ja je problem, ko ljudje svoja čustva izražajo skozi materialne dobrine. Morda ti bo lažje, če se zaveš, da si tudi ti smrtna in na koncu tudi tiste boge četrtinke ne boš mogla s seboj vzeti.
ja je problem, ko ljudje svoja čustva izražajo skozi materialne dobrine. Morda ti bo lažje, če se zaveš, da si tudi ti smrtna in na koncu tudi tiste boge četrtinke ne boš mogla s seboj vzeti.
[/quote]
Vsekakor se strinjam, da je to preveč čustveno. V tisti hiši sem preživela velik del otroštva, ker sem bila v varstvu pri starem atu. Kasneje sem se k njemu vračala redno na obiske, vedno me je bil vesel in res me je imel rad. Ko sem izvedela za njegovo diagnozo in prognozo pa mi srce ni dalo, da bi se šla z njim pogovarjat kaj želim od njega po njegovi smrti. Želela sem, da zadnje dni, ko je vseskozi upal da se bo pozdravil preživi čim lepše in neobremenjeno. Tudi mi ni žal, da mu nisem morila s tem. Prodati pa nočem, ker obenem nočem biti svinja do svoje lastne stare mame. Preživela je dovolj težkega, izgubila sina, moža in je izsiljevala ne bom. Rada bi samo, da bi mogoče videla, da sem v stiski.
razumem,da ti predstavlja to nek spomin nanju, samo pomisli, a njima misliš,da je fino,da to vzdržuješ in plačuješ, ne pa tudi koristiš… misliš,da bi bila srečna, če bi vedela,da ti hiša povzroča samo stroške.
vseli se notri in vsaj živi tam, če že prodati nočeš… in potem ko tam živiš na nekaj bo morala stara mama tudi pristati in nekako odgovarjati kot solastnica.
[/quote]
Bi se vselila, pa mi je počila cev v kopalnici in bi rada preuredila cel vodovod v hiši. Ker voda je sedaj zaprta. Pa mi ne pusti.
Bi se vselila, pa mi je počila cev v kopalnici in bi rada preuredila cel vodovod v hiši. Ker voda je sedaj zaprta. Pa mi ne pusti.
[/quote]
pa tako to ne more biti – kaj potem putsi poplavo in povzročanje škode…
to tako ne more biti,da ona kar bo odločala kaj pusti in kaj ne ima enake pravice kot ti – in kot taka, če zanemarja nujno vzdrževanje in popravke, ki povzročajo škodo, ni dobra in odgovorna lastnica…
nekaj moraš urediti… rak tako,da ti nekdo nekaj ne pusti in ti rečeš ok pol pa ne, bom delala tako kot ukažeš pa če vse propade…
jaz te ne razumem – če ne drugega k odvetniku po pravni nasvet ali pa na kakšen pravni forum vsaj da ti pravnik pove kakšne so tvoje pravice in kaj lahko narediš…in nekaj moraš…
ne razumem te res ne – jamraš da nimaš denarja, po drugi starni pa mirno plačuješ vse kar ti drugi ukažejo…
če je cev počena nastaja poplava in izpusti vode – povej kdo te povečane stroške plačuje sedaj, kdo bo odgovarjal za nastalo škodo zaradi nepopravila? boš ti kar vse mirno požrla… daj se malo postavi zase no in ne bodi taka tepka,da te ena stara mamka tako izkorišča.
[/quote]
oprosti, ampak to je oviranje posesti in ji lahko zagroziš s tožbo.
daj ti to malo z enim pravnikom predebatiraj
tole, da ti en solastnik ne dovoljuje vodovoda popravit in posledično ne moreš stanovat, ni dopustno v nobenem pogledu. za tako stvar PA RES NE RABIŠ SOGLASJA.
oprosti, ampak to je oviranje posesti in ji lahko zagroziš s tožbo.
daj ti to malo z enim pravnikom predebatiraj
tole, da ti en solastnik ne dovoljuje vodovoda popravit in posledično ne moreš stanovat, ni dopustno v nobenem pogledu. za tako stvar PA RES NE RABIŠ SOGLASJA.
[/quote]
Vse to je res… Ko bom v boljšem finančnem položaju, se bom šla zadeve lotiti pravno. Z borno minimalno plačo ne morem ničesar, tudi hiše obnoviti ne.
… nisem bral vseh 6 strani pred mano.
Sam sem se z taščo super zastopil nekje 10 let, sedaj smo pa v takih odnosih, da bi bilo treba klicat policijo skoraj vsak dan (ampak to je druga zgodba, mi smo tik pred odselitvijo, stanovanje smo si že našli).
Če želi hčerka vlagati v tuje stanovanje, jaz ne vidim problema. A vlaga v neko najemno (stane najemnina, kaka bela tehnika, nov PC, druge tapete,…) ali v snahino je to njena odločitev.
Če se je že obljubljana neka finančna pomoč, zakaj se ne bi držali, če se lahko.
Ali pa vsaj pove, da je ne bo, da se naredijo drugačni načrti.
Sam sem očeta tudi povprašal, ko je ratal problem stanovanja, če lahko nanj kaj računam. Je lepo povedal da ne, in pri tem je ostalo. Takrat sem res to malce težje zastopil, mi je pa sedaj toliko bolj jasno, da mi res ni mogel kaj dosti pomagat.
Na konec konca pa… karkoli hčerka investira, naj spravi račun. Če ju vržejo iz stanovanja, ali če se ločita z fantom, lahko potem zlahka dokaže, koliko je investirala, pa da jo izplačajo. Vse gotovo ne bo dobila nazaj, mogoče pa vsaj nekaj da lažje začne drugje.