Hči se seli na svoje – hočem rečt k tašči
Ta svet je res zblojen. Mlada dva se bosta vezala, tašča, ne bo prepisala, ker nikoli ne veš, mama ne da namenjenega zneska, ker nikoli ne veš. Klinc pa take zveze in taka žlahta. Ko sva se midva vzela, sva mislila resno in naredila vse, da nama štima. Oboji so nama pomagali brez fige v žepu – kaj pa če…
večinoma tisti, ki nimajo denarja….Pa obrnimo sliko….hčer dobi parcelo in 50K…..odloči se za graditev hiše in bo zet vložil dodatnih 50K nima veze kako, kredit, starši in bo zahteval, da je na tej hiši 35-40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} lastnik….kaj se bo zgodilo če gresta narazen? Imate dodatnih 50K da izplačate zeta in hčerka obdrži hišo ali gre hiša v prodajo in bo hčerka zopet pod vedrim nebom??
ampak prav je da tisti, ki vlaga je napisan kot solastnik.
če bi prišlo do take situacije – ali bi tisti, ki ostane v hiši moral izplačati drugega, ki bi se odselil.
ali bi se odselila oba in se hiša proda in si razdelita denar.
Onadva bi o tem odločala potem…
če pa se vlaga v taščino bajto – je pa tašča tretjoseba, in onadva nimata prava glasanja pri tem kako se bo stvar potem reševala in delila, če bi šla narazen….
vse bi pobasala tašča, onadva pa bi ostala brez vsega svojega.
kapiš razliko?
Jaz bi dala samo pod pogojem, da se napiše del hiše na njo- kupoprodajna pogodba. Če je hiša vredna cca 120.000, potem cca. 1/4 hiše prepisana na njo, naj jim cca. 30.000 plača, ostalo pa še vedno ostane za prenovo. Pol da ona, pol naj da on- če nima, naj mu dajo starši iz njene kupnine za hišo, pa bosta imela dovolj. Čisti računi, dobri prijatelji.
Kar nekaj svežih in malo manj svežih zaljubljencev poznam, ki so šli narazen, ko je bila mansarda končana pri njenih/njegovih. En izmed njih je možev bratranec, ki je prišel z debelo denarnico, šel pa samo z gatami iz hiše nazaj k staršem. Še prej pa naštepal 3 otroke. Itak, da sedaj ne bo nič terjal nazaj, saj tam živijo njegovi otroci, ampak vstopa v “svoj” del hiše pa zaenkrat nima, ker je babnca čisto znorela.
Pa sestrina prijatljca je šla z otrokoma nazaj k staršem, vendar ona finančno ni veliko vlagala, je pa veliko delala pri hiši. 3 leta je najemnino plačevala v naturalijah 🙂
Pa hči enih družinskih prijatlov je pripeljala enega čudaka domov, v popolnoma izdelano mansardo. 2x v dveh letih je pokosil in ko ga je vrgla iz hiše, je želel izplačano kar je ustvaril. Ha,ha, polno čudakov se najde. Itak, da ni nič dosegel, se je že na daleč videlo, da je ful luzer.
…..
Te popolnoma zastopim…ampak če obljubiš 50K jih daš saj je dovolj stara, če bo zaJ je njen problem….vsaki hčerki 50K+parcelo in naj počnejo kar želijo….zaradi mene če si kupi avto za 50K…sem dal kar sem obljubil in to je to… vsakemu otroku enako… ostalo po smrti. Lahko gledaš tudi na to da zgradijo hišo kot sem zgoraj omenil in se potem z mladcem odločita za kakšen posel in vzameta hipoteko na hišo za začetni kapital, bo takrat tudi potrebno vprašati mamo? In če posel propade? V življenju je toliko če-jev, da se lahko starši do njihove smrti obešajo na to ali še bolje, da se kar takoj vrže pod avtobus. Tudi sam bom kmalu dedek in mi snaha ni ravno po godu ampak pomagam, ker če že vstopiš v situacijo z odporom in dvomi se bo tudi tragično končalo.
No, to je pa napisano, kot da še nihče na tem svetu ni prodal kakšnega stanovanja ali hiše. Hči ne bo nič pod milim nebom. Dokaže lahko, da je poleg vrednosti parcele prispevala še dodatnih 50k. Bo vseeno več pokasirala od kupnine kot mož. S tem si bo pa za začetek že kupila kakšno stanovanje …
[/quote]
Očitno še nisi imel solastništva na nepremičnini, ki jo želiš prodati z nekom, ki je sposoben nagajat in na koncu dobiš še upravljavca, ker se ne moreš dogovorit, da ne omenjam dražbe, kjer bo cena verjetno veliko nižja od tržne. In seveda ves ta čas živiš z nekom s katerim si se ločil saj je delni lastnik.
Joj draga “mama” lepo vas prosim, ne z obcutkom krivde! Naredili ste pametno, otrokom priskrbeli krepko zacetno financno inekcijo za odlet v samostojni sirni svet! Ravnali ste odgovorno! Otrokom se se lep cas ne bo treba kregat kdo bo kaj in kdaj in koliko dobil.
Situacija je pac taksna kot je. Najvecja dilema je sicer ta, da boste tako vi, kot starsi hcerinega partnerja, vsak na svoj nacin pomagali mladicema do strehe nad glavo in ker gre v tem primeru za precejsnje vlozke (vase) bi bilo prav da se vsi skubaj (brez otrok, ki trenutno v svoji zaljubljenosti najbrz ne bosta ugodno vplivala na konstruktivnost debate) vsedete za mizo in razjasnite dvome ter poiscete ugodne resitve na nacin da bo njim in vam prav.
Ne si grenit zivljenja, se lep cas se boste srecevali, ce bo vse po sreci in ze v zacetku lepo dogovorjeno. Verjamem, da bi njegovi starsi zelo dobro razumeli vase stalisce in dvome v kolikor jim boste objasnili in se bodo uspeli postaviti v vaso kozo.
Očitno še nisi imel solastništva na nepremičnini, ki jo želiš prodati z nekom, ki je sposoben nagajat in na koncu dobiš še upravljavca, ker se ne moreš dogovorit, da ne omenjam dražbe, kjer bo cena verjetno veliko nižja od tržne. In seveda ves ta čas živiš z nekom s katerim si se ločil saj je delni lastnik.
[/quote]
no, a lahko končno nekdo pove, kakšni so dejanski stroški, približno, za mansardo? pO prebranem bistveno manjši kot, če bi šla v nakup stanovanja. Zato sem napisala, da naj mansardo naredita z lastnim denarjem, ki ga imata. Če sta pa čisto brez, potem je pa prezgodaj za skupno življenje. Simpl, zlo.
Koliko je ta strošek?
Stroški mansarde so lahko zelo visoki. Midva sva se odločala, da bi pri moji mami izdelala zgornji štuk ampak ni šlo. Moja mama samo čaka kdaj in kako ji bo kdo pomagal, sama pa ni bila nič pripravljena narediti. Ni nama želela prepisati mansarde s svojim vhodom in sva se odločila za nakup stanovanja.
Stroški nakupa stanovanja so bili nižji kot bi bila izdelava mansarde. Tam bi bilo potrebno menjati streho, dodati ali frčade ali strešna okna (predračuni cca 17.0000 eur, potem izdelava stopnic in vhoda, izdelava komplet voda in elektrika, estrihi, večja peč za ogrevanje. Pa še vse opremit.
Sem vesela, da nisva tja denarja vložila.
no, a lahko končno nekdo pove, kakšni so dejanski stroški, približno, za mansardo? pO prebranem bistveno manjši kot, če bi šla v nakup stanovanja. Zato sem napisala, da naj mansardo naredita z lastnim denarjem, ki ga imata. Če sta pa čisto brez, potem je pa prezgodaj za skupno življenje. Simpl, zlo.
Koliko je ta strošek?
[/quote]
Preberi celo temo. Ne gre le za par m2 laminata in tapoceni wc iz obija. Menjat morajo ostresje-recimo 10000, okna-najmanj 3000), kotlovnica presibka (5-10000) instalacije (voda elwktro) 5000, izolacija nekaj 1000, knauf, ometi, estrih, kopalnica 2000, talne obloge…to so nekako stvari, ki jih hci ne bo odnesla tudi ce jima zmanjka za pohistvo in jih za 30-50000 pac naredis, da imas sploh kam postavit pohistvo….
Koliko je ta strošek?
[/quote]
ženska je pisala, da se hiše prodajajo po smešnih cenah, torej bi komot s tem denarjem kupila stanovanje oz. zgradila hišo, če bi tudi ljubimec kaj prispeval. Ampak on “tako spoštuje svoje starše”, da jim bo omogočil obnovo na stroške svoje trape.
Midva sva v mansardi pri njegovih. Streha je bila ok, dodala sva nekaj streših oken in pa iz surove mansarde izdelala in opremila caa 120m2.
Do sedaj sva spičila caa 40.000 z materialom, delom in pohištvom vred.
Jaz sem financirala predvsem pohištvo, moj (kot domač otrok) vse kar je fiksno pribito v bajto.
Sedaj naju čaka še lasten vhod, fasada in pa garaža. Računava še caa 30.000.
Delava vse brez kreditov – koliko sproti našparava. Ok lažem – vzameva kak material na obročno odplačevanja po 6m ipd.
Na naju je pisana mansarda in pol parcele.
Lastnika ostale polovice sta njegova starša.
Njegov brat je dobil od staršev večjo vsoto in parcelo in je podpisal, da je oddedovan.
Ja – če bi pobasala midva to parcelo in če bi naju izplačali pa da dava zraven še ta denar, ki sva ga vložila v njihovo hišo, bi imela že svojo hišo.
O odnosih ne bom – se ne kregamo in nič, se razumemo, se pa jaz še po 1ih letih in 2 otrokih ne počutim tukaj doma.
Dogovorjena sva z možem, da še 5 let vlagamo v to hišo, potem kupiva stanovanje na moje ime – to potrebujem, da se bom počutila “varno” na stara leta.
Pa še grdo ampak – moževo plačo trošimo, večji del moje šparamo. Nikoli se ne ve.
“Cigavo placo trosite” nima nobene veze.
Zasluzite “toliko” in od tega se “toliko”varcuje…..v bistvu pa je iz vase situacije razviden skoraj idealni scenarij, razen tistega dejstva, da se ne pocutite kot doma in dejstvu, da se nekdo sicer lakho v besedi in pisanju odpove vnaprejsnjemu dedovanju, a vas zal lahko presenetim z dejstvom, da je pravno kakrsnakoli vnaprejsnja odpoved dedovanju nicna. Kar pomeni, da je kakrsenkoli dogovor z bratom v zvezi z odpovedjo dedovanju pravno nicen in boste darila starsev temu bratu ob eventuelni smrti starsev vstevali v nujni delez oz.njegovo vrednost na dan smrti.
Po domace…ne mores se odpovedovati necemu, kar ne obstaja. In dediscine ni, dokler je nekdo ziv. In nekako vsled tega je vsakakrsno dogovarjanje okrog tega nicno. Npr. Oce umre. Mama najde novega, se z njim, ali pa ne poroci, skupaj renovirata in vlagata, pomagata njegovim otrokom…..blabla…. skratka upam, da so starsi darovali s pogodbami in da ne bo prislo ob smrti do kake slovenceljske koristoljubnosti in folsije…
To pa je znak iskrenosti in gotovo zelo pozitivno vpliva za trdnost vajinega zakona …
:/
[/quote]
….v 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zakonov se najdejo taksni lisjaki in lisice. In ZATO je zaradi neracionalnih intelektualnih sposobnostih nemogoce gladko resevat kakrsenkoli didiscinski postopek. Ali pa locitveni naprimer…
Pa ce navezem… zena tuli, da pri njih gre vse na pol in oba prispevata po najboljsih moceh, medtem ko svojo rit stiska v 10let starih, pretesnih kavbojkah, recimo nima crnega fonda, medtem ko moz da skoraj vsak dan po šihtu za rundo in pokadi skatlo na dan (10 eur na dan x 30 dni? …od 800 eur place? ..npr)
Vsaka pametna ženska, ima črni fond in ja to pozitivno vpliva na partnerstvo.
Preberite malo v sosednjih temah, koliko bi se jih ločilo pa nimajo za burek.
Jaz verjamem v partnerja, ampak roke v ogenj ne dam za nikogar. V primeru, da me prevara, grem. Ne pa da me bo varal in doma manipuliral z mano, ker bi vedel, da nimam dovolj, da bi se odselila.