Najdi forum

help

najprej en lep topel pozdravček! sem dijakinja, in v veliki gneti, enostavno potrebujem vaš nasvet, zato sem se obrnila na vas, v upanju, da mi boste lahko pomagali! potrebujem subjektivni opis prijatelja-oris!! mi lahko kdo na primeru natipka kako moraš to napisat! hvala, vsaj del vsebine prosim!

se zahvaljujem naprej

Spostovana Miska!

Mogoce ti bo pa kaj od tega spodaj pomagalo.

1. Ljubim te ne zato, kar si, ampak zato, kar
postanem jaz, ko sem s teboj.

2. Noben moski ali zenska ni vreden tvojih solz,
tisti, ki pa jih je, pa te ne bo pripravil do joka.

3. Ce te nekdo ne ljubi na tisti nacin, kot si zelis ti, se ne pomeni, da te ne ljubijo z vsem, kakor znajo.

4. Pravi prijatelj je tisti, ki ti poda roko in se ti dotakne srca.

5. Najhujsni nacin, da nekoga pogresas, je da sedis poleg njega in ves, da ga ne mores imeti.

6. Nikoli ne ne mrsci, niti, ko si slabe volje, saj nikoli ne ves, kdaj se nekdo zaljublja vate zaradi tvojega nasmeha.

7. Celemu svetu si ti le ena oseba, eni osebi pa si ti ves svet.

8. Ne izgubljaj casa za moskega ali zensko, ki noce prebiti casa s teboj.

9. Mogoce hoce Bog, da spoznamo nekaj napacnih ljudi zato, da smo takrat, ko spoznamo pravega, zares hvalezni.

10. Ne joci, ker je konec, bodi vesel, da se je zgodilo.

11. Vedno bodo obstajali ljudje, ki te bodo prizadeli.
Ti moras se naprej zaupati, pazi le na to, koga spoznas v prihodnje!

12. Postani boljsi clovek in se dobro spoznaj in ne
pricakuje, da te bo nekdo drug poznal namesto tebe.

13. Ne trudi se prevec, najboljse stvari se zgodijo, ko jih najmanj pricakujes.

Janja res lepo napisano! In še kako resnično! LP Peter

Objektivno vs. subjektivno? Naj ilustriram s primerom:

Objektivno: Smeje se tako, da pokaže vse zobe.

Subjektivno:
– Smeje se kot preklana lubenica (komično).
– Smeje se, kot bi gorski potok žuborel čez skale. (poetično)

Bistvo orisa v nasprotju z opisom je v tem, da stvari poveš malo bolj po ovinkih. Lahko najprej narediš opis (lasje rjavi, oči modre, značaj tak in tak), potem pa pridevnike zamenjaš s čim drugim (recimo ‘lasje kot pšenica’ namesto ‘plavi lasje’). Izbira je pač odvisna od učinka, ki ga želiš doseči. Na koncu pač ne bo Cankarja vredne črtice, moralo pa bi zadostovati. Zdaj pa na delo!

PS. Janja, brez zamere, ampak mislim, da je tvoj prispevek malce zgrešil temo.

Draga(i) ojaoja!

Napisan tekst se mi je zdel vreden kopiranja v to temo in jaz osebno vem, kaj bil lahko z njim počela, da bi opisala prijatelja (v Miškinem sporočilu pač nisem zasledila, da si želi opis konkretnega prijatelja). Nekako pa se mi ne zdi korektno podati človeku besede že kar direkt v usta oziroma na papir, pač pa naj se človek skozi ideje potrudi sam razmisliti, kaj mu pomeni prijatelj. Sicer pa: sto ljudi – sto čudi. Vsak od nas pač prijatelja drugače pojmuje. Ali pa si ti našla (našel) v mojem skriptu le opis intimnega prijatelja (nasprotnega spola)?

S spoštovanjem,

Janja

No, sama sem hotela biti predvsem praktična, ker se še spomnim, kakšne stvari zahtevajo od srednješolcev. V izražanju za lastno rabo pa je seveda mogoče vse. Kot sem že rekla – brez zamere!

New Report

Close