Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek hemoglobin = železo ???

hemoglobin = železo ???

Že guglam in iščem po netu, a morda mi tule kdo zna prej razložiti.

Je hemoglobin enako kot železo? Meni se nekako sanja, da je železo del hemoglobina, ampak nisem prepričana, najbolj pa me zanimajo relacije med njima – je lahko enega dovolj pa drugega premalo? Ali pa je pri premalo železa premalo tudi hemoglobina???

Hemoglobin je beljakovina, ki vsebuje 4 hemske obroče, vsak od njih pa po eno molekulo železa. Če je železa premalo, začne primanjkovati tudi hemoglobina.

No, jest sem ena takih, ki imam vedno dovolj železa, hemoglobina pa pač ne. Sem bila tudi na preiskavah na Hematološki, odkrili niso nobenih fizičnih razlogov, so pa rekli, da je verjetno neki gensko, da “tajim južne prednike”, kar koli že naj bi to pomenilo.

Meni npr. Ferrum lek ne pomaga nič, imam prav tablete Hematopan, po katerih se takoj bolje počutim.

Gre za to, da po celicah hemoglobina potuje s krvjo kisik po telesu in zato imam ob nizkem hemoglobinu ful bolečine v mišicah in utrujena sem.

Je pa zanimivo, da imam sedaj, po 2. porodu, te stvari že nekaj časa urejene same od sebe.

Potem imaš pač talasemijo, ki se značilno pojavlja pri določenih skupinah. Zadeva je popolnoma brez žaljive konotacije, tako pač to je. Enako je talasmenija mnogo bolj pogosta pri Afroameričanih, kaj čmo.

Zakaj pa ne bi bila potem anemija srpastih celic?

Zato, ker anemija srpastih celic nima nobene direktne povezave z količino železa.
Snemija srpastih celic pomeni, da so eritrociti(krvne celice v katerih je hemoglobin) srpaste oblike. Zaradi tega so ljudje z anemijo s.c. varni pred povzročiteljem malarije.

[youtube]recB0BIfUWk[/youtube]

____________________ [b]404 Not Found[/b] [i]nginx/1.6.2[/i]

Zanimivo mi je prebrati, kar ste napisali.

Jaz pa še vedno ne vem in niti ne najdem na internetu, če je možno imeti hemoglobina dovolj, železa pa premalo.

Berem sicer, da ko začne zmanjkovati železa, pade tudi hemoglobn, ampak vseeno me še malo bega …. ???????

Itak da je možno! jaz imam železa vedno premalo(moje vrednosti se gibljejo med 1 in 6(spodanja meja je 11), hemoglobina pa vedno od 135-150, pa ne jem nobenih železovih preparatov! Že kar nekaj let se mi tako gibljejo vrednosti!

Večina železa v telesu se nahaja v hemoglobinu, nekaj ga kroži po telesu, nekaj pa je “uskladiščenega” celicah. Kljub normalnemu hemoglobinu je tako možno pomanjkanje.

Zato, ker anemija srpastih celic nima nobene direktne povezave z količino železa.
Snemija srpastih celic pomeni, da so eritrociti(krvne celice v katerih je hemoglobin) srpaste oblike. Zaradi tega so ljudje z anemijo s.c. varni pred povzročiteljem malarije.[/quote]

Avtorico je zanimalo, ali je lahko enega premalo, drugega pa dovolj. Da, lahko je železa dovolj, pa je hemoglobina še vedno premalo. Anemija srpastih celic namreč nima nobene zveze s količino železa v telesu.

Snemija srpastih celic pomeni, da so eritrociti(krvne celice v katerih je hemoglobin) srpaste oblike. Zaradi tega so ljudje z anemijo s.c. varni pred povzročiteljem malarije.[/quote]

Avtorico je zanimalo, ali je lahko enega premalo, drugega pa dovolj. Da, lahko je železa dovolj, pa je hemoglobina še vedno premalo. Anemija srpastih celic namreč nima nobene zveze s količino železa v telesu.[/quote]

Ni res napisal sem točno kar je spraševala njo je zanimalo, zakaj ni zaradi pomanjkanja železa možna bolezen srpastih krvničk. Na to sem tudi odgovoril. Pojdi nazaj za štedilnik in bodi raje tiho drugič.

U glavnem naj razložim bolj na dolgo. Eritrociti so krvne celice, katerih vloga je prenos kisika do drugih celic v organizmu. V teh celicah se nahajajo proteini (beljakovine) imenovani hemoglobin. Teh je v posamezni celici okoli 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Ostali del je citoplazma. Eritrociti nimajo jedra in imajo krajšo življensko dobo kot ostale celice.
Hemoglobin je sestavljen iz 4-ih globinov(polipeptid-sekundarna zgradba proteinov) in 4ih hemov. Hemi vsebujejo železo na katerega se veže kisik. Se pravi na vsakem hemoglobinu so 4 molekule železa in ta lahko prenašajo oz. vežejo 4 atome kisika. Najbolj pogosta je anemija pomanjkanja železa in je rezultat slabe prehrane.

Malo logike.
Premalo železa, dovolj hemoglobina =
Premalo železa, premalo hemoglobina =
Dovolj železa, premalo hemoglobina =

1.premalo s železa ne more biti dovolj hemoglobina, ker je železo sestavni del hema! se pravi je lahko dovolj globina hemoglobina pa nikakor ne!
2.Pomanjkanje železa zaradi slabe prehrane – pomanjkanje hemoglobina
3.Dovolj železa, premalo hemoglobina je spet neumnost, ker je potem problem v globinu se pravi je premalo globina se pravi premalo beljakovine. za kar je spet razlog slaba prehrana.

Jaz imam že 2-3 leti izredno malo železa (okrog 2-4), prav tako feritina, kar naj bi bile zaloge železa, hemoglobin pa vedno v mejah normale. Ne počutim se nič slabo zaradi tega in zdravnica pravi, da dokler je hemoglobin okej in se počutim dobro in imam dovolj energije, me ne bo matrala z dodatki železa. Kri grem preverit vsakih 4-6 mesecev.

Torej logika odpove? Je treba bit napiflan, če hočeš bit zdravnik?

Barut Pahor sploh ni zdravnik, temveč zapiflan študent, ki ne zna brati. Me je kar sram, da bo postal del moje stroke.

Jaz ne BOM v zdravstvu, temveč sem ŽE v zdravstvu. Očitno boš moral “crkniti”, kot si se slikovito izrazil. Je pa žalostno, da greš brez vsakršne strokovne podlage delit medicinske nasvete. Že iz tvojih odgovorov je namreč razvidno, da imaš o klinični medicini malo pojma, saj so vsi po vrsti brez repa in glave, nekaj pa celo povsem napačnih.

Ti kar lajaj…

New Report

Close