Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek hernia diska

hernia diska

Lepo vas prosim, če mi lahko napišete vaše izkušnje s hernio diska:

torej, ali ste sami to dali skozi, (zdravljenje, operacija?)
ali poznate koga bližnjega, ki se mu je to zgodilo in kako je potekalo zdravljenje….

Zanima me najbolj to, ali je operacija komu res pomagala?

Jaz imam namreč že 7 mesecev to reč in po terapiji je res malo bolje. Pravijo, da se to ponavlja, operacijo pa odsvetujejo….ker ni 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} uspešna.

Prosim vas za vaše izkušnje.

Simonka, imam hude težave pri hernia diska.

Tudi jaz sem bila 14 dni. v zdravilišču Laškem in skoraj nič mi ni pomagalo. Imela sem magnetno resonanco, ki je kazalo, da bi bila operacija nujno potrebna. Na kliniki pri dr. prof. Tekavčič, ki je taglavni za takšne reči mi je odsvetoval operacijo, ker ne garantira 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da bi bilo uspešno. Poznam pa enega, ki je bil na op. in je povedal, če bi vedel, nikoli ne bi šel na op, ker sedaj je 100x slabše in še na berglah hodi. Danes pa imam posebne bolečine tako, da sem se že masirala z kremo Voltaren.

Če te še kaj zanima vprašaj, lahko mi pišeš tudi na mail: [email protected]

lp, in brez bolečin

ženske probite pernaton gel….jaz imam hudo poškodovana vratna vretenca, ligamente in nalomljeno vratno os….najbolj od vsega mi pomaga pernaton gel

Moj oče je imel hernio disci in to ne samo izpadlo, ampak tudi nadrobljeno vretence. Pred operacijo je bil skoraj nepokreten, sedaj tri leta po operaciji, kot nov. Že prvo leto po operaciji je pričel z hojo po ravnem, nato po gozdu. Ne rabi palic ali kakšnih drugih pripomočkov pri hoji. Po operacije so mu čudeže prispevale toplice v Laškem.
Osebno operacijo priporočam.

lp, mateja

Evo, iz prve roke- zgodilo se mi je pred sedmimi leti, kar naenkrat nisem mogla več stopit na nogo, bolečine so bile res strašne. Po postavljeni diagnozi hernia disci me je najprej dobil v roke ortoped ( varuj se jih!) in mi kar napisal napotnico za operacijo -takoj. Ker je moj mož tudi zdravnik, se je posvetoval še z nevrokirurgom, ki je menil, da je operacija nujna le v primeru, če je živec tako stisnjen, da prihaja do nevroloških izpadov (tudi nekontrolirano odvajanje vode in blata), sicer se še počaka. Tretji izkušen zdravnik mi je svetoval strogo mirovanje ( in seveda protibolečinske terapije -injekcije in tablete Ketonal). Res sem ležala kot nalimana 3 tedne in zadeva se je umirila. Sledile so še terapije, dva tedna v Laškem, potem počasi telovadba in po treh mesecih staleža sem šla spet v službo.
Po tistem prvem hudem napadu se v tako močni obliki ni več ponovilo, me pa občasno boli križ, vendar ni hujšega. Poleti veliko plavam in (priznam, premalo ) telovadim. Pravzaprav so vaje za hrbetnico najboljša preventiva od vsega.
Operacija ali ne? Odvisno od stopnje prizadetosti. V mojem primeru na srečo ni bila potrebna, nisem pa apriori proti, če je nujna.
Sem ti kaj pomagala? Vprašaj, če te še kaj zanima.

jaz imam poškodbo 1. stopnje pa sem operacijo odklonila vsaj zaenkrat in smo se odločila, da bomo prvo raje probali s terapijami in vajami potem pa bomo videli, ker če pride do premika še do 4 mm bom hroma od vratu navzdol in to pri 25 letih….tako, da se moram zelo pazit, kako vstajam, kako se obračam, premikam vse, bog ne daj da padem ali imam še kakšno nesrečo….pa sem operacijo vseeno odklonila , ker mi noben ne more zagotoviti, da bo bolje…..in še operacija je zelo zahtevna…prej bom sprobala vse drugo, če bom le lahko…operacija mi je zadnji izhod…..

Sasheen , imaš prav, da je op. zadnja bilka, ki ti še ostane. Tudi jaz imam uničena vratna vretenca tako, da druga, tretja četrta in peta vretenca imam napočena. Včasih komaj hodim. Ravno danes me tako boli, da je groza, komaj se primikam in ko se hočem poravnati mi gre na bruhanje. Ali je možno, da bruhaš od vratnih vretenc? Ali katera ve?
Še sreča, da včeraj in danes sem doma, da ne grem v službo. Ufff boli kot….

lp,

Aja, pa še to. Imam tudi hude vrtoglavice. Ali katera ima tudi vrtoglavice?
Hvala in lp,

Nekaj ljudi poznam z istimi težavami in vsakemu se čudno zdi, da sem dobila od zdravstvene komisije za 14. dni rehabilitacijo v Laškem. Baje, da dobijo samo tisti, ki so imeli že op. To se pravi, da moramo biti že kriplji, da se lahko zdravimo. Da ne bo pomote, jaz nisem z lahkoto dobila za zdraviliško zdravljenje. Naj prej je podal moj ortoped za komisijo za zdravljenje, ki so takoj zavrnili. Nato mi je moj ortoped svetoval naj grem, do enega zdravnika v Lj. da naj on priporoča za zdravljenje, ker baje, da on ima taglavno besedo pri komisiji baje po celi Slo. Ko mi je on priporočal, pa sem takoj dobila odobreno.
Tako, da tudi veliko pomeni kateremu zdravniku hodiš. Ali je katera dobila zdraviliško zdravljenje brez op.?

lp,

Bratranec, 2x operacija, (slavni) prof. Tekavcic – prva uspesna, 10. let brez bolecin, po drugi ostal hrom na levo nogo, ker se je naredil hematom in pritiskal na zivec celo noc, gospod Tekavcic pa je po operaciji odsel na smucanje. Sledila je rehabilitacija v SOCI, kjer so ga naucili “uporabljati” levo nogo ob bergli.

Mama: 1x operacija, dr. Ardebili, oskrbljena kot je potrebno, pod budnim nadzorom, 2. dan na noge in gremo.

Teja**

Teja, ali je tudi drugo op. naredil prof. Tekavčič? Hmmmm, kako je lahko odkepetal na smučanje? Ravno jaz se zdravim pri prof. Tekavčiču, ki pravijo, da je resnično (slavni).? Ne vem no, kaj naj počnem, ali grem na op. ali ne. Sem v veliki dilemi!
lp,

Predobro vem, da je to zelo huda bolezen. Pa še kako vas razumem.

Lep pozdrav --------------------- Vse se vrača, vse se plača!!!

Sem imela hernio leta 1996 in bila operirana. Bolečine pred operacijo so bile neznosne, nisem spala, sedeti nisem mogla, od bolečin sem hujšala. Tudi ketonal forte niso nič pomagale. Pri 26 letih me je mama oblačila kot dojenčka.
Pred operacijo poizkusila vse druge metode – počivanje, injekcije, manualna terapija, telovadba in vse terapije v Soči – in ni nič pomagalo.
Magnetna resonanca je pokazala zdrobljeno ploščico, ki je pritiskala na živec. Prej so me že slikali ortopedi 4x z navadnim rentgenom in se ni nič videlo. Operiral me je dr. Tekavčič (nevrokirurg), že nasledni dan po operaciji sem se dvignila, hodila do wcja, nato pa kilometre po hodniku. Po enem tednu odpust iz bolnice in nato sem res striktno upoštevala nasvete – vsak dan vsaj 3x po uro sprehoda, vaje za hrbet. Po enem mesecu od operacije sem šla v Zdravilišče Laško. Tam sem bila 14 dni.
Jaz osebno zagovarjam operacijo. Je pa res, da se moraš celo življenje pazit – kako dvigneš težke stvari, teža in tellovadba, telovadba, telovadba.
Imam preveč kg in imam še včasih kakšne probleme – to pa pride z leti in z veliko sedečega dela – tudi brez hernie.

Jaz bi se še enkrat odločila isto.

Doroteja,

da, tudi drugo, saj je bila prva uspesna in zaupanje vanj visoko. Ko so naslednji dan vsi (4 operirani prejsni dan) cutili noge in migali z njimi, razen moj sorodnik in so koncno nasli hematom, pa si nihce od drugih zdravnikov ni upal in hotel posegati v to, kar je opravil dr. Tekavcic. Cakali so se 2 dni, da je hematom prekinil zivcni vlakno, tako, da ima bratranec tudi kateter (ne cuti drazljaja za odvajanje vode). Koncno je prisel dr. Dolenc in urgentno prevzel primer, vendar je bilo za normalno delovanje zivca prepozno.

Teja**

jaz imam pa 3, 4 , 5, 6 in še med vretenci poškodbe….ja jaz tudi bruham zaradi tega, od bolečin, ima neznosne glavobole, ki se širijo iz vratu v glavo in v desno ramo….vrti se mi pogosto, kot da bi hotela pasti v nezavest, malo postanem in je ok….navadila si se na en položaj in v tapoložaj so se ti postavila vretenca in ligamenti + mišice….pri meni smo misel na operacijo opustili ker sem premlada in se bo mogoče dalo vsaj malo porihtat s terapijami in vztrajnostjo….operacija traja dolgo + tega je zelo tvegana…2 milimetra napake zdravnika in sem fuč….pa še s tem da če bi šla na operacijo bi po njej vrat obrnila samo za enočetrtino toliko kot ga sedaj…zdej ga 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}…in to pri mojih 25 letih….res je, da se moram ful pazit kako vsajam, kako se premikam, hodim, bla, bla, bla, opustit ves šport…jaz pa že rezervirano smučanje….tolažim se s tem, da od zdravnika do zdravnika hodim po vezah in sedaj vidim kaj veze resnično pomenijo….v enem mesecu sem obiskala specialistov k b jih drugače v 2 letih, če bi pršla na vrsto….če te zelo boli si daj opornico gor če jo imaš in se uleži…..jaz sem si kupila dormeo s spominsko peno, ne navadne oblike ampak ortopedske in spim kot bebica pa še oporo za vrat imam…..zdej bom začela z mrc v kc-ju…in kar nisem mogla vrjeti ko sem dobila še napotnico z fitnes….hihi…kaj delajo veze….včasih pa prov pridejo in hvaležna sem jim

Moj mož se je pozdravil z obiski pri dr. Borisovu v Lj, poglejte na njegove internetne strani.

L

To, da je šel dr. Tekavčič na smučanje, je pa zelooo pomembno, kaj ne? Kaj pa, če bi moral it na kakšen simpozij? Ali pa, npr. zopet opravit nujno operacijo?! cccccccc

No še moja izkušnja. Po osmih mesecih bolečine v križu, ki je izrazito sevala v desno nogo (sem skozi mislila da imam išijas), splošni zdravnik je napisal samo voltaren, ki sem ga jedla samo ko sem morala kaj neovirano delat (in si s tem seveda delala levjo uslugo). Nič predklona, šepala sem, oblačila sem se leže na postelji… Ko sem se končno naročila pri ortopedu je bila že kriza, čakalna doba pa 3 mesece, no ko res nisem več zdržala sem se naročila privat, plačala in… v ponedeljek bila sprejeta na ortopedsko, slikana, MR, v sredo na operaciji, v soboto doma. Vstala drugi dan, od takrat dalje brez bolečin in brez težav. Bila pa je hernia, ki so jo končno diagnosticirali tako velika, da ni bilo šans, da gre sama nazaj mi je rekel operater. V Dolenjskih toplicah sem odkrila, da je tega res ogromno in da imam veliko srečo, večina mojih sotrudnikov na terapijah je imela še kar močne bolečine.
Tako da… moja izkušnja z operacijo je pozitivna, verjamem pa, da so to zelo rizične zadeve.

lp tinca

Po nekaj letih občasnih napadov išiasa urgentna operacija na nevrokirurgiji (tudi mene je operiral dr. Ardebili), z diagnozo hernia discusa L5-S1 s sindromom equina kavda. Po operaciji sem bila sicer malo razočarana, ker sem imela še vedno mravljinčenja, pol leta sem lahko hodila samo po ravnem in s trdno obutvijo, ker mi je klecal gleženj, tri tedne rehabilitacije v Čatežu. Ostala mi je rahla inkontinenca, s telovadbo in Keglovimi vajami pa sem veliko naredila. Načelomo se vidi po 6 mesecih kakšne okvare ostanejo. Sedaj je 4 leta od operacije in samo jeseni, ko se ohladi, imam rahle težav, drugače pa je u redu. LP Vera

>To, da je šel dr. Tekavčič na smučanje, je pa zelooo pomembno, kaj ne? Kaj >pa, če bi moral it na kakšen simpozij? Ali pa, npr. zopet opravit nujno >operacijo?! cccccccc

Meni je prav vseeno kam je odsel, ker je v KC pravilo, da 1 teden pred odhodom KAMORKOLI, kirurg ne operira nikogar, kajti potem nima naadzora nad njim, drugi pa pacienta ne prevzamejo.

Nujne operacije pa ni opravljal (razen morda kje na crno), ker bi jo sicer moral ponovno pri mojem sorodniku. Uradno je bil odsoten na dopustu, jezni zdravniki pa so privlekli med sabo na dan, da nima kaj hodit na smucanje dan po operaciji oziroma operirati dan pred odhodom. In prepricana sem, da se tudi ne bi opravicil, ce bi ne imle slabe vesti.

Kje in kod je hodil meni dol visi… zelo pomembno pa je, da je zaradi njegove napake clovek ostal brez 2 zivljenjskih osnovnih moznosti.

Teja**

jaz,že 6 mescev imam hernio.Dva mesca je bilo hudo zdaj je dosti boljše,ampak pri hoji imam še bolečine.zato sam še na bolniški in čakam ortopeda šele aprila sam naročen pri dr.Vengušt v ljubljani a komjsija zahteva novo dokumentacijo in kaj narediti saj mislim tak sistem imajo da so sami krivi da je tko?hvala za odgovore,lep pozdrav

Dr.Ardebili – je Dr. zlatih rok in srca na pravem mestu.
Vsa pohvala in zahvala!

Pozdravljeni!
Sam sem že bil operiran na hrbtenici 4krat,sedaj čakam že na peto operaciji, ker je stanje vedno slabše.Štirikrat so me operirali ortopedi, sedaj pa čakam na zlate roko dr. Ardebilija.Zanima me, če kdo ve kakšne so čakalne vrste pri njemu,ker je moje stanje res urgentno in kako najhitreje do njega.

Pozdravljeni,

stara sem 28 let in imam tudi sama težave s hrbtenico: protruzija, hernia, ipd. Iščem dobrega nevrokirurga. Glede na to, da je tema stara že kar enekaj let, bi prosila osebe, ki so sodelovale v tem pogovoru, da napišejo še kakšno mnenje o vašem počutju, stanju, izboljšanju ipd. Seveda bom vesela tudi mnenj drugih oseb 🙂

t-inca – zanima me kateri zdravnik te je operiral?

Doroteja – si šla na operacijo? Je kaj boljše?

Sasheen – si že kaj bolje, ali je bila tudi pri tebi potrebna operacija? Z katerim zdravnikom (nevrokirurg) si bila najbolj zadovoljna?

Koga bi na splošno odsvetovali in koga priporočali?

Hvala vsem skupaj & uživajte 🙂

Pozdravljena,

jaz sem stara 29 let.
Mineva en mesec od operacije hernije.
Vsakemu ki je imel take bolecine kot jaz pred operacijo (bolecine v nogi, mravljinci, ko nisi vec sposoben normalno funkcionirat, narest predklon, ponoci spat skratka na protibolecinskih tabletih…)bi svetovala takojsnjo operacijo predno je prepozno.
Drug teden grem na rehabilitacijo v dolenjske toplice. stanje bolecine sedaj v primerjavi pred operacijo je 0!!!! Malo imam mravljince v levi nogi to je zaenkrat to.
Vsi pa so odsvetovali op ker sem mlada.

Lp

New Report

Close