Himalajska sol

Sicer sama zadeve ne poznam, sem jo pa pred časom (himalajsko sol) videla v trgovini Knjižni diskont v ljubljanskem BTC-ju.
V soboto je bil prispevek o dr. Susmanu v oddaji Sožitje (se mi zdi) in sem tudi sama postala radovedna. Še posebej tisti njegovi kruhi so izgledali dobro ;-)). Je katera gledala oddajo? Govoril je o himalajski soli (bolj malo), pa o rastlini, ki nadomesti sladkor (če sem si prav zpomnila je to rastlina stevia), pa o beljakovinskem kruhu… Vendar je bilo vse povedano bolj “površno”… (glede na dolžino prispevka drugače niti ni moglo biti)
Evo mene. Himalajsko sol kupujem v Kalčku ali pa v Zrno na zrno na Trubarjevi. Zvečer dam žličko soli v 3 dcl vode in zjutraj spijem. Pri težavah s kožo pomagajo tudi kopeli z raztopino. Sama kakšnih strašnih učinkov sicer ne opazim, vztrajam pa kljub temu. Kožo imam res lepšo, nisem pa prepričana, če je to razlog. Če gre verjeti vsemu, kar sem na to temo prebrala, potem je to to. Uporabljam jo tudi za soljenje hladnih jedi – v glavnem solat, ker naj se ne bi pregrevala.
Kolegici, ki ima težave z luskavico, se je stanje ob redni uporabi soli zelo popravilo.

Jaz jo uporabljam že drugo leto – cela družina.
Z njo kuham ( se lahko pregreva, brez skrbi), pečem…
Predvsem pečenje je zelo sočno.
Vsako jutro na tešče spijem tudi kozarec vode ali soka z žličko raztopine sole.
Je za prebavo, kožo, počutje na splošno…
Kapljico ali dve raztopine dam hčerki ( 5 let) v sok – poleg vseh pozitivnih lastnosti tudi zmanjšuje željo po sladkarijah.
Jo pa uporabljamo tudi v kozmetične in lekarniške namene.
Pri povišani temperaturi, greš v banjo 37%, kateri si dodal sol. Delaš obkladke…
Pri vnetjih, urezninah, bolečinah…….. zobe si že drugo leto umivamo le z raztopino. Nevtralizira zadah, beli zobe, zdravi dlesni…
Skratka, naša družina ne bi mogla brez nje.
Je pa dobra in najcenejša v AQUASAN trgovinici na Celovški v LJ.

Ja, pa še ena pomembna informacija:
kopel z omenjeno soljo ( polna kad, pol ali kg soli) pri 37% , čas cca 15 do 45 min ( kolikor zdržite), ima učinek štiridnevnega posta.
Izt telesa namreč vzame toliko strupov.
Vsekakor pa kopel delajte zvečer, se po njej toplo zavijte in počivajte. Pa kakšen naraven sok se potem zelo prileže, saj ste kot ožete cunje.
Zato je za začetnika bolj priporočljivo začeti s pol kg soli na kad, čas pa prilagodite.



Nekateri uporabljajo himalajsko sol za soljenje hrane. Po drugi strani pa piše, da himalajska sol ne sme priti v stik s kovino. V čem kuhate hrano, ki jo solite s himalajsko soljo? Ali je pri hrani koncentracija soli tako majhna, da ni problem, če se hrana kuha v kovinski posodi, npr. iz plemenitega jekla? Kako je pa s teflonsko posodo? Verjetno te hrane ne uživate s plastičnim priborom?
Pred kratkim sem na Najdi.si zasledila tudi Si-sol. Objavljeno imajo znanstveno raziskavo, reklamirata jo ginekolog dr. Janko Cerar,Bogdan Pušnikin drugi. Njihova sol je izredno draga, zato me zanima, če ima katera z njeno uporabo kakšne izkušnje.
Ljubljančanka! Tudi jaz sem prebrala, naj sol ne bi prišla v stik s kovino in naj se ne bi segrela na več kot 60 stopinj. Ravno zato jo uporabljam samo za solate in take zadeve. Skratka, ne pregrevam. Taz pa pravi, da ni problema. Jaz si to razlagam tako, da ni problema v smislu škodljivosti, predvidevam pa, da se pozitivni učinek soli izgubi. Pa čisto pošteno, enostavno se mi zdi predrago, da bi jo uporabljala za vse.