Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute hip. krediti v CHf

hip. krediti v CHf

Lep pozdrav vsem skupaj!

Zanimam se za najem hip. kredita in me zanima, katere banke dajejo take kredite v CHF-jih oziroma katere priporočate?

Hvala vsem in lp,

samo Jaz

Preden vzameš kredit v CHF si preberi na raznih forumih kakšno kalvarijo doživljajo sedaj tisti ki so jemali kredit v CHF.

Samo za primer :
Oseba ki je leta 2007 vzela (100% nepremičnine) kredit v vrednosti 100.000 eur na 20 let (6mes.Libor +1,5%) z mesečnim obrokom okoli 450 eur.
Ta oseba je do sedaj plačala okoli 16.000 eur v mesečnih obrokih.
Danes pa je dolžna okoli 110.000 eur.

In če je cena njene nepremičnine padla za 20% torej je nepremičnina vredna le še 80.000eur je samo še trenutek časa kdaj bo banka zahtevala dodatna zavarovanja. Torej lahko izgubijo vse.

To je toliko o tem kaj je bilo.

Kaj bo pa v prihodnosti pa je težko reči. Če npr. danes vzameš isti kredit kot zgoraj v CHF in gre tečaj nazaj na raven leta 2007 potem si boš sposodila 100.000 eur in vrnila 80.000eur kar pomeni da si naredila odlično potezo.

Toda tveganje je ogromno.

Tveganje je veliko če gre za šekulacijo ali kratkoročen nakup.
Na dolgi rok to lahko izgleda malo drugače, saj tečaji in obrestne mere nihajo v naravnih valovih 5-7 let.
Vsekakor pa so vse take zadeve za nekoga, ki se mu da s tem ukvarjat in ki to vsaj malo zna.

Samo zdajle ko je CHF tako močan je krasno dobiti CHF kredit (malo CHF-veliko €), kajti ko se bo stanje spet normaliziralo, bo glavnica v € bistveno nižja. Najbrž banke sploh ne ponujajo več CHF kreditov, ker bi šle v svoj minus. Ali je kje še kakšna?

Banke nič ne grejo v minus ne skrbite. Banke imajo vse svoje kredite zavarovane pred valutnim tveganjem. Tako da je njim vseeno v kateri valuti vzamete kredit. Oni bodo s tem pribitkom k obrestni meri še vedno dobro poslovali.

Kaj pa če se ne bo normaliziralo? Tečaj CHF se z lahkoto lahko spusti na 1:1 z EUR

Za dežjem vedno posije sonce in tudi do sedaj v zgodovini so bila prisotna taka nihanja. Nikoli ni vedno oz. za vse črno. Tako je življenje.

Jaz imam soseda ki je vzel posojilo v CHF pa že ene pol leta pizdi da plačuje ful več kot včasih. Je hotel spremeniti v EUR pa banka noče.

Lahko vzame kredit pri drugi banki v EUR in starega v CHF poplača!

New Report

Close