Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Hipoteka in notarski zapis

Hipoteka in notarski zapis

Zanima me ali mora notar, če ne moreš veš odplačevati kredita sprožiti prodajo preko sodišča ali sam skliče licitacijo in ali je to po realni ceni ali po ceni v kateri je ostal dolg (pod ceno)?

Hvala

To ne dela notar.
Pri meni je notar izrecno povedal. Ko smo podpisali hipoteko ima banka brezpogojno pravico da v primeru neplačevanja obrokov da nepremičnino na javno dražbo. Brez sodišča. Notar tu nima nič zraven.
Cena ki je dosežena na javni dražbi je ponavadi nižja od trenutne tržne cene. Od te cene banka vzame svoje – kredit vi pa dobite kar ostane.
Res pa je da se banke tega postopka izogibajo in vas bodo večkrat poklicali da skupaj rešite problem. Včasih celo pustijo da sami najdete kupca ki pa potem njim nakaže znesek ki je obremenjen s hipoteko-kredit vam pa ostalo.

Tudi pri meni je bilo isto. Če ne plačujem da lahko banka stanovanje takoj na dražbo, brez sodišča.

Da malce pojasnim. Javne dražbe nepremičnin se izvajajo izključno na SODIŠČU. Torej brez sodišča ne gre. Res pa je, da v primeru izvršlivega notarskega zapisa ni potrebno predhodno izpeljati pravdnega postopka ampak se gre direktno v izvršilni postopek (na SODIŠČU), katerega posledica je nato javna dražba.
Notar pa z dražbami nima nič.

Kot vam je pravilno povedal/a DaNaJa, notar z dražbo nima nič, isto velja tudi za banke. Dražbe se peljejo, po koncu izvršilnega postopka, izključno preko sodišč, po ZiZ.

New Report

Close