hipoteka?
pozdrav,zanima me naslednje,z možem bi vzela kredit za prizidek,hiša na ktero bi vknjižili hipoteko,je od moža,kredit bi pa porabili za gradnjo prizidka,ki je pisan samo name,sepravi mož ni lastnik.a se to pri banki da?ali mora biti tudi prizidek pisan na moža,je pa tale prizidek s drugo parcelno št.?torej tale hiša zgleda kot dvojček,en je možev,drugi moj,en bi bil obremenjen z hipoteko,da bi sezidali še dugega z kreditom.upam ,da ste razumali.hvala za pomoč
Pozdravljeni!
Sem razumel. Hipoteka bi bila na dvojček od moža, za zavarovanje kredita za prizidek, ki je od vas. V tem ne vidim težav, če je hipotekarno razmerje za banko ugodno. Vse se uredi pogodbeno in overjeno pri notarju. Pogodba bi bila tripartitna: vi, mož in banka. Samo strinjati se morate vsi. Res pa je, da nekatere banke komplicirajo in zahtevajo, da gre pod hipoteko tudi to za kar je namenjeno financiranje.
Lep dan!
kaj pa to pomeni tripartitno?ja,moževa hiša je vredna verjetno nekaj malega več kot 2kratni znesek kredita,nevem hiša cc 25m,vzela pa bi 12milj.starih sit.sedaj bova dvojčka razparcelirala,ravno zato,ker želiva,da ostane en del neobremenjen,dvojček pa je verjetno vreden dodatnih 19m.ker je brez dvorišča .kaj se nam splača,da preden parcelirava vseeno vprašava prej na banki.kredit pa misliva zavarovat tud pri zavarovalnici za primer smrti.
Tripartitno samo pomeni, da so v pogodbi trije partnerji. Vi, kot lastnica prizidka, mož, kot lastnik hipoteke in banka kot kreditodajalka. Če želite stanovanjski hipotekarni kredit, morate banki navesti, kaj boste z denarjem. Denar bo šel za investicijo v prizidek, ki je vaša last. Ravno zadari tega verjetno ne bo šlo, da vi ne boste nikjer omenjeni. Nekje do 30.000 EUR se da stanovanjski kredit zavarovati pri zavarovalnici in tem primeru ne potrebujete hipoteke.
Vsekakro predno karkoli storite se pozanimajte na banki, kjer vam bodo povedali kakšne so možnosti, ki jih imate in kaj se vam bolj splača.
Lp,
ok,kapiram skor vse,ni mi edino jasno v čem je ponit,če najamem kredit in za njega garantiram z že obstoječo lastnino,zakaj je potrbrn še prizidek?oziroma,jaz bom omenjena v pogodbi,na kakšen način?mož garantira z plačo in hišo,čemu še jaz?a če on ne bi plačeval?če imajo oni knjiženo plombo na njegovo parcelo in hišo,kaj pomenim jaz v tej stvari,a mogoče ,da če ne uspe plačevat ,plačujem jaz?kaj pa če se ločim,kaj pa potem,sem še obvezna?saj bom jutri kaj poklicala tud na banko,sam mal so mi čudni pogoji,ker potemtakem garantiraš z dvemi hišami,če sem prav razumela?najlepša hvala za vaš čas.
Poanta je samo v tem, da banka želi vedeti kaj financira in to je vaš prizidek. Če vaš mož ne bo plačeval obrokov, bo banka poskušala prodati nepremičnino od moža, ki je pod hipoteko.
Morda nameravate stvar izpeljati tako, da mož za vas vzame kredit, da pod hipoteko svojo nepremičnino, potem se pa ločite in smatrate, da prizidek, ki je pisan na vas, ostane vaš, prost vseh bremen? To ni ravno tako, ker vse kar ustvarita v zakonski skupnosti je od obeh. V tem primeru bi bil verjetno vaš prizidek več od moža kot vaš, ker bi ga on financiral. Njegova nepremičnina bi bila pa tudi delno vaša.
Lp,
ja,sem mal poklicala na banko in bi šlo skoz,ker banko zanima samo ,če bi uspela v primeru neplačevanja dobiti svoj denar nazaj,kar seveda samo z enim dvojčkom dobi.ja,glede lastništve je mal čudno,namreč celotno premoženje sem dobila v dar jaz od očeta,on pa je dejansko skoz leta skupaj z mano še vlagal v popravila,in seveda sedaj teh recimo 12m.nevem kako se tretira te reči,samo po vsej logiki,kljub temu vložku dobi več kot dobim jaz,saj bo moj dvojček majn vreden ravno za teh 12m.ja,te stvari so kar mal komplicirane.oba sva namreč mislila,da imava tako pač vsak svojo hiši in s tem se zadeva zaključi.no,najlepša hvala za pomoč.verjetno,bova ,če kdaj preide do tega potrebovala pravno pomoč glede lastništva.