Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute HIPOTEKA

HIPOTEKA

Pozdravljeni,

za g. Tomca in seveda za vse, ki se na zadevo spoznate, prosim za pomoč.
Zanima me, če obstaja v Sloveniji banka (v zadnjem času), kjer lahko vzameš kredit in zastaviš na hipoteko samo svojo polovico nepremičnine.

Z bivšim možem namreč še nisva pravno razdelila premoženja, ker on pač tega ne želi in seveda ve, da zaradi tega ne morem do kredita……..jaz pa s sinom komaj shajam in bi rada poplačala en kredit, ki ga že imam s kreditom na daljši rok, da bi mesečno lažje shajala.

Prosim, če kdo karkoli ve, ali je mogoče kdo imel podobne probleme, če mi lahko karkoli svetuje.
Hvala vsem.

lp.
L.

če ni urejena etažna lastnina nebo iz hipoteke nič

Sprožite postopek za razdelitev nepremičnine (sicer čudno, da niste tega uredila ob ločitvi).

Pozdravljeni,

najbolj idealno bi bilo, da bi uredili etažno lastnino, vendar je vprašanje, če je to sploh možno. Možno je v primeru, da je hišo možno razdeliti na dva ločena stanovanja, v nasprotnem primeru etažiranje ni izvedljivo oz. bi bil vprašljiv smisel etažiranja in tudi vrednost posamezne etaže.

Če je etažiranje možno, to pomeni da lahko v hiši uredite dva ločena stanovanja, posebej pomemben pri tem je ločen vhod – lahko tudi znotraj hiše – recimo stopnišče ločeno od bivalnega dela in vhodi iz stopnišča. Če je to možno in če je to vidno ob fizičnem ogledu, potem imate pri določenih bankah neko možnost pridobitve kredita tudi v taki situaciji, kot je sedaj, čeprav je odobritev odvisna od primera do primera. Zelo koristno bi bilo, če bi imeli vsaj na papirju nek dogovor, kaj je od koga, saj je pri idealnih deležih, če ni ničesar, zelo težko to določiti – recimo dnevne sobe ne morete razdeliti na pol in posledično je potem vprašljiva vrednost zavarovanja oz. tržna vrednost take nepremičnine. Če ni nobenega dokumenta, ima tudi partner možnost da vam nagaja.

Je pa tudi nekaj odvisno od dogovora za vašim bivšim partnerjem – ali je bila ločitev sporazumna in ste se glede delitve premoženja dogovorili, ali ste v tožbi. Torej, če bo banka na to občutljiva (kar niti ni nujno, odvisno na koga naletite) bo potrebno na vpogled priložiti tudi sporazum o razdružitvi premoženja oz. dogovor v kakršnikoli obliki – najbolje pa seveda overjen dokument.

Dodatno – če gre to za celo hišo, kjer je možna ureditev ločenega stanovanja, vam predlagam, da razmislite o oddaji dela hiše, če je to seveda možno.

lp

Hvala vsem za odgovore, ampak mi vaši predlogi žal ne pomagajo.

Dogovora ob ločitvi ni bilo, ker se nimam s kom dogovarjat, moj bivši mož namreč ni pripravljen se karkoli dogovorit, vedno ima neko novo varianto, samo da nagaja, ker ve, da s sinom težko shajava. Ker pravno sva oba solastnika nepremičnin (imava namreč dve), se pač ne morem pomagat niti s “svojo” hišo.
Zadeva je na sodišču že 4 leta in kot so mi povedali, zna še trajat….

Vse te možnosti sem že preučila, ampak ne gre.
Reši me edino to, da bi katera od bank dala hipoteko na še nerazdeljeno nepremičnino. Se mi zdi, da sem pred časom na tem forumu zasledila, da se to da.

Hvala.

Žal vam v taki situaciji ne morem pomagat.

Da bi kakšna banka odobrila kredit na še nerazdeljeno nepremičnino ne verjamem, razen če vaš bivši partner podpiše kot sozastavitelj – to pa očitno tudi ni možno.
Predstavljajte si situacijo čisto praktično – v primeru da ne plačujete, gre banka v izvršbo na polovico hiše in pride kupec in najde vašega partnerja v dnevi sobi na kavču. In vaš partner mu lahko reče, da je tisto njegova polovica dnevne sobe in kupec mu ne more nič…

V praksi to enostavno ni izvedljivo.

Poskušajte se nekako z njim dogovoriti, mogoče preko kakšne tretje osebe. Takih ljudi res ne razumem – vsaj zaradi otroka bi lahko pristal na nek dogovor.

Razumem, hvala vam vseeno.

Vidim, da se na te stvari razumete…..a mogoče veste za kakšno finančno institucijo, ki bi mi dal manjše posojilo, čeprav sem za banke kreditno nesposobna?
Ker kredit že imam, pogoji na bankah so se poslabšali, tako da nikjer ne dobim kredita.
Bi pa nujno potrebovala 4.000 -5.000 € z mesečnim vračilom. Glede zaposlitve ni problem, delam redno, za nedoločen čas. Hvala vam še enkrat.

lp.

Moj nasvet je vedno enak – denar si izposojajte le od bank, saj institucije, ki jih omenjate, posojajo denar po oderuških obrestih.
Res vas lepo prosim, da se, v kolikor že imate dva kredita in vas je banka ocenila, da niste več kreditno sposobni, več ne zadolžujete. To je spirala iz katere več ne boste prišli.

Od nečesa morate tudi živeti in prepričan sem, da boste, v kolikor dobite še en kredit pri neki instituciji, ki jo omenjate, imeli resne finančne težave. Če boste bankam neredno vračali kredite, bo to vidno v SISBONu in ne boste več dobili kredita niti potem, ko se boste s svojim partnerjem končno dogovorili o delitvi premoženja.

Zadeve odlično poznam in imam precej izkušenj iz tega področja – moja vest mi ne dopušča, da bi vam svetoval dodatno zadloževanje v neki napol legalni instituciji. Raje se poskušajte nekako dogovoriti s partnerjem in zadevo urediti preko banke, tako kot ste imeli namen.

Se mi zdi skoraj neverjetno, da sodišče ni uspelo razrešiti situacije niti pri eni od dveh nepremičnin v 4 letih.

za TAKO BO POTREBNO

obe nepremičnini predstavljata skupno premoženje, ki se deli v enakem razmerju, zato ne more sodišče rešiti samo eno nepremičnino in drugo ne.
obe sta “nastali” v zakonu in pri obeh sva oba z bivšim solastnika do 1/2 vsak.
Zadeva je čisto enostavna – vsak eno hišo. tudi sodišču je to jasno, ampak moj bivši se nikakor ne strinja. Hiša, ki bi jo obdržala jaz, je sicer nekaj več vredna, ampak imam tudi bistveno več kredita, vse pa izhaja iz zakona seveda. Poleg tega sem mu bila pripravljena še nekaj odplačat, pa noče. Ne vem, očitno misli tip od premoženja vrednega 100.000 € pokasirat 200.000 €…..

In sodišče ne more rešiti, tudi če bi hotelo, če se nekdo kar naprej pritožuje…..

zdravo! imam vprašanje .. če mogoče keri ve..
imam stanovanje ki bi ga rada prodala in koupila hišo… ampak zaradi recesije nemorem stanovanja prodat… mislite da se bi dalo dobit hipotekarni kredit kjer bi zastavla stanovanje in bi s tem lahko kupila hišo v stanovanje pa daja podnajemnike… in problem bi biu rešen .. ampak nimam redne službe ampak vedno pa delam pogodbeno in še zraven na črno bi šlo bi mi katera banka odobrila kredit… hvala za odgovore

New Report

Close