Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Hipotekarni ali potrošniški kredit?

Hipotekarni ali potrošniški kredit?

S partnerjem gradiva hišo in sva ravno v fazi izgradnje ostrešja. Imava tudi lastno stanovanje, velikosti 40m2. Oboje, hiša s parcelo 1000 m2 in stanovanje, je locirano v osrednji Sloveniji, okolica Celja na precej zaželjeni lokaciji.

Za nakup parcele je partner najel potrošniški kredit na deset let v višini 40 000 EUR.

Situacija pri naju je takšna:
-partner redno zaposlen za nedoločen čas, priliv približno 1600 EUR neto.
– Jaz: zaposlena za določen čas (šolstvo), priliv 950 EUR neto + povprečno 250 EUR za stroške dela, ki pa jih ne porabim (skupna pot v službo)
– lastno, pred kratkim ustanovljeno podjetje, s še enim solastnikom, ki pa še ne dosega nekih zavidljivih rezultatov in si tudi ne izplačujemo dobičkov, ker je namen najprej ustvariti trdne temelje – smo pa na pozitivni nuli in podjetje nima nobenih dolgov.

Partner želi, da sama najamem potrošniški kredit, vsaj 10 000 EUR, po možnosti 20 000 EUR. To naj bi bilo dovolj za izgradnjo do take faze, ko bi lahko prodala stanovanje in se potem vselila – s tem seveda, da bi bila hiša res za silo urejena (samo spodnje nadstropje). Veliko namreč gradimo sami in veliko stvari je narejenih precej ceneje. Problem je v tem, da sem sama zaposlena za določen čas in za službo sicer vem, da jo bom imela, vsako leto sproti, kasneje pa mogoče na firmi, ampak to za banko seveda ni garancija. Ena možnost bi bila poroštvo mojega partnerja – ki pa že ima kredit. Tako ta možnost verjetno odpade, čeprav bi zlahka odplačevala obroke.

Druga možnost je ta, da bi moj partner najel hipotekarni kredit. On meni, da se ne splača spreminjati kredita iz potrošniškega v hipotekarni samo za dodatnih 20 000 EUR. Jaz se sicer bolj nagibam k možnosti, najema hipotekarnega kredita za več let in za vsaj 40 000 EUR več (torej skupaj 80 000). Mogoče pa tudi več, hiša namreč ni majhna – 200 m2 neto površine, ki jo bo potrebno tudi opremiti. Žal se moj partner s tem ne strinja, bi pa se mogoče, če bi mu bilo postreženo s konkretnimi argumenti. Noče namreč tvegati v zastavo nepremičnine in meni, da bi bili stroški prehoda iz enega kredita v drug kredit previsoki, da bi se splačalo. Verjame pa v uspeh podjetja, kar naj bi prineslo dodatne dohodke za dokončanje hiše, ampak po mojih predvidevanjih pač ne moremo pričakovati nekih bistvenih zaslužkov prej kot v petih letih (kljub temu, da je program precej perspektiven).

Prosim za nasvete, kaj bi se sploh dalo narediti v tej situaciji – ali imam sploh kakšne realne možnosti, da sama dobim kredit vsaj 10 000 EUR, ter argumente za ali proti hipotekarnemu kreditu in če ja, v kolikšnem znesku se ga najbolj splača vzet.

Vzemita lepo hipotekarni na stavnovanje, ko se stanovanje proda se iz kupnine poplača kredit.

Ali je partner zaposlen v svojem podjetju?

Sicer pa se trenutno najbolj splača dobiti hipotekarni kredit na 15 ali 20 let, 6-mesečni euribor.

Za več informacij mi pišite.

LP, Zoran

New Report

Close