hipotekarni kredit
Živjo,
Mene pa zanimajo izkušnje s hipotekarnim kreditom.
Z možem razmišljava, da bi ga vzela, ampak mene ful skrbi… kakšna je razlika do navadnega stanovanjskega? V bistvu teoretično vem, ampak zanimajo me dejanske izkušnje.
Skrbi me, kaj če postaneš v nekem obdobju plačilno nesposoben – recimo, da eden ostane brez službe… V tem trenutku nama sicer to ne grozi, ampak nikoli ne veš, ko firme čez noč propadajo… Hiša je pisana na mene, kredit bi pa vzel mož, odplačevala bi pa 2/3 on, 1/3 jaz. Zanimala sva se na delavski hranilnici, tam so nama trdili, da pri njih je to drugače, kot na drugih bankah (NLB, SKB…), da pri njih ne vržejo družin na cesto… da se da zmenit, tudi če ne moreš plačevat, da vsaj nekaj malega nakazujš, toliko da se vidi, da hočeš odplačevat in da daš minimalno kolk lahko… Ne vem, ali se lahko tudi zamrzne za en čas?
Ali imate izkušnje ali poznate koga, ki ga ima, kako funkcionira, če se znajdeš v situaciji, da ne moreš nekaj časa plačevat? Mene je ful strah, na banki pa pravijo, da ni ne vem kakšne razlike od drugih kreditov, ker tudi tam se ti “vsedejo” na imetje, če ne plačuješ.
Prosim za vaša mnenja in izkušnje.
Hvala!
Seveda, Kateri koli upnik se ti lahko vsede na hišo in gre ta na dražbo, ne samo banka. Ta je verjetno še najpočasnejša pri tem, če si se pripravljen pogovarjati, ko pridejo težave.
Tudi če kredit zavaruješ z zavarovanjem, te zavarovalnica terja in če nimaš, gre pač hiša, samo en ovinek je vmes. Dajta vidva tole še malo razmislit, pa sploh se pozanimajta, kaj je kredit, kaj so oblike zavarovanja, skratka, vse osnove od a do ž, ker takole, kot sprašuješ, se vidi, da res popolnoma nič ne veš o teh stvareh. In taki ste v bistvu najbolj ogroženi.
Pri hipotekarnem kreditu gre za to, da je kredit zavarovan s hipoteko na neki nepremičnini, ki ni nujno v lasti dolžnika. Če dolžnik kredita ne poplačuje, se lahko banka poplača s prodajo zastavljene nepremičnine. Torej- sevada je ogrožena hiša, četudi bo vzel kredit mož, ti pa si lastnica.
Če vzameta kredit, zavarovan z zavarovalno premijo oz. ga vzame mož, bo v primeru, da ga ne bosta mogla več odplačevat, banka od zavarovalnice dobila zavarovalnino, zavarovalnica pa bo zoper dolžnika vložila regresni zahtevek. Sodišče bo seveda odločilo njej v prid in tvoj mož bo zdaj dolžan zavarovalnici. Če ne bo imel zadosti za poplačilo dolgov (ki bodo seveda v vmesnem obdobju zaradi obresti zelo naraščali), se bo raziskalo tudi, ali je hiša dejansko tvoja, ali gre za skupno premoženje (to, da je pisana nate, še ne pomeni, da je dejansko tvoja- tvoja je samo, če si jo podedovala ali jo zgradila pred začetkom partnerske skupnosti z možem, pa še v tem primeru so bila najbrž kakšna skupna vlaganja itd) Skratka, ni tako preprosto. Pri hipoteki pride neodplačevanje hitro za tabo, pri zavarovanju z zavarovalnico malo kasneje, a toliko bolj zahrbtno…
Lahko zaprosiš za moratorij, pri čemer se obresti še vedno odplačujejo (vendar je potem, ko se sprosti, obrok višji), lahko zaprosiš za reprogram kredita, pri čemer podaljšaš dobo odplačevanja in manjši obrok. Pri večjih zneskih (ko so ti že na DH razložili), ponavadi tisti minimalni znesek pridejo že same obresti, brez obroka. Če npr. celotnega obroka ne bi zmogla plačati. Vse te stvari pa dodajo dodatne stroške.
Če bi zagustilo, je prva pot do banke oz. tam, kjer si kredit najel. Nikomur ni v interesu, da ti bo ob morebitnem nezmožnem plačevanju nekega obdobja šel takoj v drastiko in ti v primeru hipoteke, nepremičnino postavil na dražbo. Sploh pa ne v časih, ko ta trg ne cveti ravno dobro. Navsezadnje banke živijo od obresti, ki jih ti plačuješ in se jim na dolgi rok to bolj splača, kot pa za neko nepremičnino dobiti stvar pod ceno.
Nekatere banke nudijo ob najemu kredita tudi možnost zavarovanje kredita za primer brezposelnosti (ampak so to spet dodatni stroški).
Ker pa v življenju nikdar ne veš kaj se pripeti, je pri kreditih za večjo vsoto priporočljivo skleniti zavarovanje za primer smrti oz. rizično življenjsko zavarovanje, da v slednjih primerih breme dolga ne pade na dediča in se poplača iz zavarovanja. Na primer, če bi zavaroval kredit za primer smrti za 100 jurjev in bi prišlo do črnega scenarija in bi ob tem že odplačal npr. 30 jurjev, bi šel preostanek dolga (70 jurjev) banki, 30 bi jih pa ostalo dediču.
Če bi se sedaj odločala za kredit, ne bi šla v to. Če ne bi bilo res mus.