Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Hipotekarni kredit ali zavarovalnica

Hipotekarni kredit ali zavarovalnica

Spoštovani!
redno spremljam tale forum in vidim, da svetujete modro in preudarno kot se za finance spodobi. Naj opišem najino situacijo
Gradiva stanovanjsko hišo v 3 podaljšani fazi. Veliko delamo v lastni režiji.
Trenutno stanujeva v najemniškem stanovanju, za katerega plačujeva 300 € najemnine + 140€ stroškov. Skupni neto dohodek je 2200€, stroški vrtca enega otroka 200€ ter potrošniški kredit 12500 € (za gradnjo) za dobo 6 let najet v letu 2005 mesečni obrok 220€ (obrestna mera med 9 in 10% letno). Plačujeva še cca. 100€ življenskega zavarovanja (15 let).

V letošnjem letu želiva najeti stanovanjski kredit v znesku (okvirno) 40.000 €, da se vselimo v hišo. Zanima me, ali je smiselno potrošniški kredit spremeniti v stanovanjskega že zaradi nižje obrestne mere? Drugo vprašanje pa je, ali je možno pri neto plači okrog 1000€ dobiti stanovanjski kredit za 15 let brez hipoteke na hišo?

Oziroma zanima me, kaj bi vi naredili v najini situaciji? Saj veste več ljudi, več ve.. Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Smiselno je vzeti stanovanjski kredit, ker je cenejši, kot potrošniški. Stanovanjski kredit zavarovan pri zavarovalnici lahko dobite na dobo 10 let. Za 40.000 EUR bi vas prišel obrok med 400 in 450 EUR. Ravno toliko, kot sedaj plačujete skupaj za najemnino. S tega vidika bi bilo smiselno, da se čimprej preselite v svojo hišo. Če poplačate kredit in če pristopita h kreditu oba, bi bilo to verjetno možno. Koliko je možno in pod kakšnimi pogoji, se pa ugotovi, ko se na podlagi dokumentacije primer finančno preuči. Takšen bi bil tudi moj predlog.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Drugo vprašanje pa je, ali je možno pri neto plači okrog 1000€ dobiti stanovanjski kredit za 15 let brez hipoteke na hišo?
——————————————————————————-
Zakaj nočete vzeti hipoteke na hišo?
Ne vidim nobene razlike. Tudi če kredit zavarujete pri zavarovalnici bo v primeru neplačevanja kredita zavarovalnica plačala banki vaš dolg od Vas pa zahtevala povračilo – zarubila vam bo hišo! Ni bistvene razlike!
Hipotekarni krediti so pa cenejši!
lp

New Report

Close