HIPOTEKARNI KREDIT-POMOČ
Pozdravljeni!
Z možem se odločava za nakup hiše novogranje v vrednosti 35.000.000,00 sit. Potrebovala bi nekje 28-30.000.000,00 sit. Dobila sva izračun na banki v CHF vezani na 12 mesečni libor. Letna obrestna mera 4,06%. obrok bi znašal 145.426,oo sit/mesečno na 30 let. Ali je to ugodno?
Glede na to da je to zelo dolga doba me zanima ali je preveliki riziko jemat v CHF z možnostj spremembe v Eur, kajti isti kredit v Eur znaša 171.298,00 sit/mesečno in to mi je preveč.
Zanima me tudi kakšni so stroški če kasneje vzameš nov kredit V EUR (notar, bančni stroški). Na banki so mi rekli, da je najem novega kredita zajemajo sami ti stroški in to je cca. 155.000,oo danes.
Zanima me tudi če drži, da kasneje spremeniš kredit v EUR (npr. po 5 letih) da si v veliki izgubi, ker ne veš po kakšnem tečaju ti bo banka to naredila in da v bistvu še potem ne boš nič odplačal kljub 5 letom, ker gre za tako veliko glavnico.
Malo me je strah, ker je to zelo velika in dolgoročna investicija in imam pomisleke.
Hvala za odgovore in vaša mnenja.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Tridesetletni krediti so vedno neugodni, ker vrnemo priblišno še enkrat toliko, kot smo dobili kredita. Verjetno je za vas to edina možnost, da dobite toliko kredita.
Stroški poplačila ali zamenjave valute se od banke do banke razlikujejo. Pri poplačilu vrnete toliko, koliko ste še dolžni, kar je odvisno do anuitetnega načrta in še stroške, ki si zaračuna banka in ti ponavadi niso visoki.
Ker bi imeli kredit v CHF in ko ga boste želeli poplačati, vedno obstaja riziko tečajnih razlik. Če bo CHF dobival na vrednosti proti EUR in takšen tečaj bo tudi uporabljala banka, se lahko zgodi, tudi to kar vas skrbi.
Jaz osebno mislim, da ste lahko brez skrbi, ker obstaja verjetnost, da bo dolgoročno CHF izgubljal vrednost in v tem primeru bo za vas to zelo ugodno. Pro vezavi na CHF lahko že v enem letu veliko privarčujete, kaj bo pa čez pet ali več let bomo pa videli in se temu prilagodili.
Lep dan!