hipotekarni kredit
Pozdravljeni!
Vem sicer, da ste o hipotekarnem kreditu že veliko pisali, ampak vseeno me zanima, kako naj rešim moj problem.
S fantom sva podnajemnika in si seveda močno želiva lastnega stanovanja. V ta namen sva se že v naprej pozanimala o možnostih najema kredita in banki so nama zatrdili, da ni problema pri hipoteki na stanovanje, ki se šele kupuje (zanimala sem se s konkretnimi podatki, da sva natančno vedela, na kakšen denar lahko računava in do kakšne vrednosti stanovanj lahko greva). Prijavila sva se na razpis Stanovanjskega sklada in dobila obvestilo, da sva izbrana. Do sem vse lepo, vendar ko sem šla s konkretinimi podatki k banki se je pojavil problem, da “samo” podpisana pogodba ne zadostuje za najem hipotekarnega kredita. S fantom bova pogodbo s SS podpisala nekje do konca avgusta in takrat plačala tudi 2,7 mio, za naslednji obrok v znesku 6,5 mio pa bi že potrebovala kredit v višini 2 mio. Sedaj sva v banki izvedela, da možnost delnega črpanja hipotekarnega kredita sploh ne obstaja. SS nas bo v zemljiško knjigo vpisoval šele po plačilu celotne kupnine.
Sedaj sva torej pred problemom, na katerega sploh nisva bila pripravljena: bila sva prepričana, da je SS zadostna garancija, vendar očitno ni tako. Kaj nama priporočate? Verjetno se nama kot edina varianta kaže stanovanjski kredit z zavarovanjem, vendara nama to “ne diši”, ker nama to predstavlja samo dodatne stroške.
Ali imate kakšno drugo rešitev za naju? Plače imava obadva cca 250.000,00 sit, oba sva zaposlena za nedoločen čas in nameravava vzeti kredit v višini 8 mio na 10 let.
Lep pozdrav,
Bap
Pozdravljeni!
Za hipotekarni kredit, kot ga poznamo v Sloveniji morate imeti cca. 20 % lastnnih sredstev in s prihodki morate izkazati dovolj veliko kreditno sposobnost.
Možnost postopnega čpranja obstaja. Največ se uporablja pri gradnji hiše, kjer vrednost hipoteke raste skupaj z vrednostjo gradnje. Imenuje se rastoča hipoteka. V vašem primeru bi banka plačevala račune v skladu s pogodbo.
To kar ste opisali je izvedljivo in vse se opredeli v pogodbi. Morda ni izvedljivo edino pri vaši banki?
Smatram, da ste za večino bank dobre stranke in vam marsikje z veseljem uredijo takšno financiranje.
Poskusite še pri kaki banki, lahko mi pa pošljete dokumentacijo, da ugotovim, kje je problem.
Lep dan!
Hvala za pozitivne misli.
Danes sva šla še do drugih bank, vendar se povsod pojavi isti problem: s podpisom prodajne pogodbe NE postaneš lastnik stanovanja. Lastnik je do končnega plačila (torej do februarja 2007)še vedno Stanovanjski sklad, ki pa je pripravljen podpisati tripartitno pogodbo med njim (vmesni prodajalec), nama (končna kupca) in banko, vendar pa se vsi referenti v bankah obnašajo, kot da to prvič slišijo. Povsod sva dobila isti odgovor: “Nepremičnina mora biti vpisana v zemljiško knjigo in prosta bremen…”. In nato sledi vprašanje: “ali lahko zastavite kakšno drugo nepremičnino?” Saj to je smešno! Če bi imela to možnost, ne bi kandidirala preko sklada. Nato nama ponudijo najem kredita z zavarovanjem, vendar pa je tukaj višja obrestna mera in znesek 8 mio predstavlja problem, ker zavarovalnica ne krije tako visokih kreditov.
Trenutno so edina dokumentacija, ki vam jih lahko pošljem splošni pogoji prodaje stanovanj od Stanovanjskega sklada, v katerih je v 5. členu navedeno, da “lahko kupci kupljeno stanovanje obremenijo z ustanovitvijo hipoteke, potrebne za pridobitev posojila, ki je najet za odplačilo tega stanovanja.”
Mogoče je problem v tem, da stanovanja še niso dokončana, saj bo vselitev predvidoma možna v februarju 2007, vendar moramo do takrat plačati 90% vrednosti stanovanja.
Ko me sprašujete, pri katerih bankah sva bila: mislim da pri vseh največjih(ali jih lahko navedem poimensko?).
Torej: ali lahko glede na navedeno pričakujeva, da dobiva hipotekarni kredit z zastavo nepremičnine, ki je trenutno v lasti Stanovanjskega sklada?
Glede na to, da to ni prvi razpis Stanovanjskega sklada in verjetno tudi zadnji ne, predvidevava da nisva edina, ki imava ta problem. Najbolj me preseneča, da banke Stanovanjski sklad obravnavajo kot “rizičen” in je to prej slabost kot prednost, saj se ne morem znebiti občutka, da se naju/nas otepajo.
Še enkrat se vam zahvaljujem za opogumljajoče besede in prosim za odgovor.
Lep pozdrav,
bap
Na žalost nimava nobene možnosti spreminjanja prodajne pogodbe s Stanovanjskim skladom, tako da nimava možnosti izbire, kdaj bova poravnala obveznosti. Torej takšne so ZAHTEVE SKLADA in ne najina volja.
V primeru zamude izročitve nepremičnine obstajo penali in sicer “Če prodajalec zamudi z izročitvijo nepremičnine, ki je predmet prodaje, vendar pod pogojem, da je kupec do dneva izročitve prodajalcu v celoti poravnal svoje obveznsti, je kupec upravičen zahtevati plačilo pogodbene kazni v višini 0,5 promila kupnine za vsak dan zamude za celotno obdobje trajanja zamude, vendar skupno največ znesek, ki je enak 50% pogodbene kupnine.”
Za bančno garancijo se bova pozanimala na Skladu in vam javim. Pred izborom za stanovanje sem bila prepričana, da imam vse potrebne informacije, sedaj sem ugotovila, da sem bila nepozorna in naivna na “drobni tisk”. Počasi ugotavljam, da če “zadeneš” stanovanje preko Sklada to sploh ni tak “jack pot”, kot sem verjela prej.
Torej: kakšne možnosti imava za najem kredita z zavarovanjem za obdobje 10-15 let v višini 8 mio, ker počasi izgubljam upanje na hipotekarni kredit? Ali mislite, da vseeno obstajajo kakšne možnosti?
Lp,
Barbara
Vaše ugotovitve glede stanovanjskega sklada so kar točne.
Obstaja možnost zavarovanja stanovanjskega kredita pri zavarovalnici, verjetno za vseh 8 mio? Tega točno ne vem, ker je odvisno od zavarovalnice in pogobe, ki jo imata banka in zavarovalnica. Lahko najamete dva kredita, ki ga zavarujete pri različnih zavarovalnicah…
O tem smo nekaj že pisali:
Pri hipotekarnem kreditu mora obstajati hipoteka, ki se zastavi banki. Dokler ne boste lastnik bo to bolj težko izvedljivo.
Obstaja možnost, da zavarujete s poroki, seveda če jih dobite. Ko postanete lastnik stanovanja, pa spremenite zavarovanje kredita iz porokov v zavarovanje s hipoteko. Problem je tisto vmesno obdobje, ker banka mora imeti ves čas polno zavarovalno kritje kredita.
Če obstaja možnost lahko za tisti čas zastavite kako drugo nepremičnno ali vrednostne papirje. Seveda je potrebno ugotoviti, da ni morda vseeno ceneje zavarovati kredit pri zavarovalnici.
Lp
pozdravljeni pisete mi lahko na [email protected] ce iscete kredit , ali hipoteko bomo vam prisluhnili hvala .