Hipotekarni kredit
Spoštovani
z možem sva v situaciji iz katere je sicer več izhodov, najbolje za najine živce pa bi bilo da spakirava in začneva na novo. To pomeni, kupiva svoje stanovanje. Stara sva 35, imava enega otroka, službi za nedoločen čas v javnem zavodu, plači cca 170.000 vsak. To je cca 340.000 skupaj na mesec. Sama imam življensko zavarovanje pri eni avstrijski zavarovalnici, ki ima podružnico tudi v Sloveniji. Mesečni obrok 35 eur.
Prihrankov nimava. Odločava se o nakupu stanovanja. Vrednost cca. 75.000 eur. O kreditih nimava pojma, še manj o obrestih itd. Zato vas prosim za nasvet. Razmišljava o hipotekarnem kreditu, 100%. O tem sem informativno spraševala tudi sorodnika v Avstriji (je agent pri eni veliki zavarovalnici). Odgovor: Hipotekarni kredit je možno dobiti tudi v Avstriji. Za vrednost 75.000 eur (-2.000 eur stroškov, banka, notar itd.) bi pri 25 letni odplačevalni dobi znašal mesečni obrok cca. 420 eur. Vse skupaj pa je zavarovano še preko zavarovalnice z življenskim zavarovanjem. Sorodnik mi je razložil odplačevanje. Odplačuješ obresti, na koncu, t.j. po 25. letih pa odplačaš še glavnico, tako da sedaj skleneš življensko zavarovanje za takšno vsoto kot jo bomo potebovali. O že sklenjenem življenskem zavarovanju pa naj ne bi govorila pri razgovoru v banki , ampak ga imela še v rezervi, ker je tako majhen znesek. Naj ne bi vsega povedali banki, ko moraš v individualnem razgovoru podati mesečne prihodke, finančno stanje in način življenja.
Ali se lahko glede na najini plači podava v tak kredit? Ali obstaja tudi v Sloveniji podoben, ugoden kredti? Mi lahko vi malo podrobneje razložite sistem hipotekarnega kredita?
Hvala
Pozdravljeni!
Pri hipotekarnem kreditu je značilno zastavite nepremičnino, dokler kredita ne vrnete. Banka vedno zahteva večjo vrednost zastavljene hipoteke, kot vam da kredita. To pomeni, da morate imeti nekaj lastnih sredstev.
Način kreditiranja, kot ga opisujete je možno dobiti tudi pri nas. Res je, da so v Avstriji takšni krediti bolj poznani. Pomeni pa, da za glavnico varčujete v zavarovalnici in banki ves čas plačujete samo obresti na kompletno glavnico. Glavnico vrnete na koncu. Obresti sicer plačate več, vendar, zaradi zavarovalniških donosov kredit preplačate manj.
Ker ne poznam kaj vam ponuja sorodnik, zato vam ne morem povedati če je to ugodno. Kljub temu, da deluje na prvi pogled ugodno, ima takšen kredit lahko kar nekaj pasti. Potrebno je odgovoriti na par vprašanj.
Ima vključeno indeksacijo, če da kolikšno? Indeksacija pomeni, da se vam bo obrok vsako leto večal in po nekaj letih bo lahko tako visok, da ga ne boste mogli odplačevati.
Kaj garantira zavarovalnica, kdaj in koliko? Koliko vas to stane?
Kolikšne so obresti, kako se izračunavajo in na kaj so vezane?
Je polica vezana na kake sklade, kar pomeni, da se lahko zgodi, da nikoli ne boste privarčevali za glavnico, ki pa jo morate vrniti?
Takšne vrste kredit je lahko ugoden, potrebno je pa biti zelo previden.
Če je mogoče, bi prosil, da mi uredite sestanek z vašim sorodnikom, ker me zanima, kaj natančno naši severni sosedje ponujajo.
Lep dan!
Spoštovani,
najlepša hvala za hiter in izčrpen odgovor. Moje vprašanje sorodniku v Avstriji je bilo zgolj informativno, sam mi je rekel, da je višina obroka odvisna še od marsičesa, nimamo še sploh vrednosti stanovanja, itd…
Ko bom zvedela več, vam javim.
Prosim vas pa še za en nasvet. Ali naj vzameva z možem samo en kredit, ali vsak svojega. Niti ne vem sigurno če lahko dobiva vso vsoto za stanovanje. Kako postopat v primeru, da potrebujeva nekaj lastnega vložka? Kje vzeti kredit? Kateri? Stanovanjski?