Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Hiša iz siporeksa oz. porobetona

Hiša iz siporeksa oz. porobetona

Ker smo se odločili za gradno svojega domeka, smo nekako začeli razmišljati o gradbenem materialu iz siporeksa namesto opeke. Ali je še kdo, ki se je za to odločil?
Predvesem me zanima, zakaj ste se tako odločili. Kakšna je razlika v ceni? Siporeks je nekoliko dražji in me zanima, ali je razlika v ceni velika? Kar se tiče gradnje, je baje kar nekaj prednosti, kot če zidaš iz opeke (npr.suha gradnja, vse je prej končano ipd).

Prosim, povejte mi prednosti in morebitne slabosti (saj vsaka stvar jih ima) siporeksa.

LP:)

nisem strokovnjak, ampak ker smo ravno zložili tiste opeke na kup (imamo hišo v 3. gradbeni fazi) – mi smo imeli planirane vmesne stene iz siporeksa, pa smo se vseeno potem odločili za čisto tenke opeke.
Zakaj so nama odsvetovali siporeks – slabša nosilnost, ki je največji problem.
Največja prednost pa je – da ne potrebuješ malte, ampak zadevo kar lepiš s posebnim lepilom, prav tako ne rabiš delat ometa, ampak se kar “zafugira” z lepilom. Ja, hitreje gre, to je res, če je to izrednega pomena (ampak potem bi jaz raje montažno, če je čas tako pomemben).
Hiša staršev je narejena tako, da je spodaj zidana z opeko, nadstropje pa so naredili s siporeksom, ker so temelji preslabi, da bi držali še eno opečno nadstropje.
Kaj pa vem, mislim, da se boš morala pogovoriti o načinu gradnje s kakim gradbincem.
Mi smo za hiško do strehe (zdaj čakamo na to) z dvema ploščama in brez kleti rabili natanko 4 tedne (no, je res majhna), tako da ne vem, ali bi s siporeksom bila tako ogromna razlika v času. Vsekakor rabiš za tako stvar strokovnjaka. Mi laiki imamo vsak svoje mnenje.

Mi smo zidali iz siporeksa. Mož je poznal siporeks še od doma in se mu je zelo dopadlo.

Imava celo hišo razen kleti narejeno iz siporeksa. Vse nosilne stene in predelne stene. Mi imamo iz siporeksa tudi ploščo. Postavljena je v nekaj urah, popolnoma ravna.

Sedaj stanujemo v hiši že 9 let. Všeč mi je, ker ni v kotih plesni kot je pri mojih starših. Ni toplotnih mostov. Sedaj se mislim da da kupiti tudi preklade za nad okna iz siporeksa. Stene pozimi ne dajejo občutka, da so hladne.

Samo zidanje je malo hitrejše. Stene so ravne. Recimo v kopalnici so ploščice hitro položene, ker ni potrebno še prej ravnati steh. Mislim, da je hiša tudi zvočno dobro izolirana.

Zaradi obešanja omaric na steno je potrebno kupiti samo vložke, ki so primerni za stene iz siporeksa. Pri siporeksu se ti ne more zgoditi, da bi zvrtal luknjo in ugotovil, da je zadaj zrak in da vijaka ne moreš pritrditi, ali pa luknje sploh ne moreš zvrtati, ker je tam ravno vezivo med zidakoma.

Mi smo samo neke elemente v notranjosti stanovanja zidali s siporeksom, ne bi tega nikoli več, oglej si malo siporeks, mal zamahni po njemu..mal se nasloni na njega in jasno ti bo zakaj ne siporeks, menjati za opeke.Mislim da je še vedno najbolje, spodaj kvadrovci, zgoraj navadne opeke.Itak boš morala dati delat načrt nekomu, ki se spozna na zidavo, in če bo pravi, ti bo omenil tudi potres…danes je narava cedalje bolj pasja in ze pred 10 leti ko smo zidali mi, je nas arhitekt in izvajalec poskrbel za vremenske nevsecnosti…statika…pojdi po nasvet k nekomu, ki se spozna na vse to, ne sparaj pri opeki, zidavi, kajti to se ti kasneje lahko zelo mascuje!

glede na cene kurilnega olja, vzami porotherm opeko, je sicer drazja od navadne, je pa gradnja hitrejša, ker je večja opeka, in le vodoravni vez malte. Glavna prednost pa je visok izolacijski faktor

mi smo delali s porothermom, ki smo jo postavljali po dolžini, torej smo za zid porabili ta daljši del kvadra, zid je zdaj debel 30 cm, 15 cm bo še gor izolacije, hiška bo imela koeficient porabe enak montažni. Je res dražji tale porotherm, ampak bo hiša precej varčna.

Glede koeficienta porabe energije za ogrevanje ni boljšega materiala kot je siporeks, če primerjaš stene iste debeline.
Pri ometih smo npr. mi prišparali tretjino cene, ker imamo grajeno iz siporeksa.
Jaz sem tudi najprej hotela klasične zidake, vendar mi je sedaj, ko ga bolj poznam, tudi siporeks všeč.

Finta je v tem, da se pri siporeksu ne špara, saj je baje precej dražje, kot opeka, tudi porotherm. Kar se tiče potresa tudi ne vem, ker tega materiala ne poznam, vem pa, da obljubljajo visoko potresno varnost. Tudi kar se varčnosti tiče, mu naj ne bi bilo para.

Ja, treba bo temeljito premislit in se pogovorit z raznoraznimi strokovnjaki. LP

jaz imam sodelavca, ki je prav tako hišo gradil iz siporex, ker je v naprej vedel, da bo še nekaj let brez fasade zaradi financ. Siporex je precej dražji od opeke, je pa toliko boljši izolator. Izračunal je, da bo to razliko ceni pridobil in še prišparal, ker bo porabil v teh letih brez fasade tolk manj kurjave i s tem tudi denarja.
Če bi pa takrat naredil takoj tudi fasado, bi pa gradil hišo vsekakor iz opeke.

Tinkara, ker smo tudi mi v predračunih ( v glavah še zaenkrat) za gradnjo, me zanima koliko kvadratov ima vaša hiška in koliko vas je stala v fazi vključno s streho.
Nama je arhitekt tudi svetoval gradnjo s 30 cm porotermom in izolacijo ter fasado, ker naj bi bilo to varčno kasneje. Malo pa cincamo z gradnjo, ker nama vsak drugače prippoveduje o cenah. Ker imava projekt še v delu, ne moreva dat delat predračunov in sva vsak dan bolj na trnih, ko dobivavva račune za nekatere osnovne stavri (priključki, projekt za cesto…)

Vesela bom vsake informacije.

New Report

Close