Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek hiša povsem brez rož

hiša povsem brez rož

Živimo na vasi. Rojena sem sicer v sosednji vasi, mož je bil doma cca. 15 km stran. Sedaj živim s svojo družino v novi hiši, ki smo jo zgradili. Hiša je moderna, nima balkonov, okenske police so znotraj. Na oknih, oz. na celi hiši nimamo nobene rože. Imamo teraso, vendar tudi na terasi nimamo rož. Tako imamo urejeno, ker smo zgradili hišo glede na naše potrebe in ne nameravamo zapravljati časa z zalivanjem rož.

Vse lepo in prav, vendar mi je pred tednom mama povedala, do jo je že več žensk iz vasi vprašalo, zakaj nimamo nič rož. V glavnem, da to ni lepo, da čudno, ker sem bila drugače vzgojena.

S tem sem mislila, da se ne bom obremenjevala, ampak čisto vseeno mile ni, saj živim v okolju s temi ljudmi.

Kaj menite torej o hiši in dvorišču brez rož?
Okolica sicer še ni dokončana. Imamo travo, nekaj grmičevja, urejeno teraso, igrala za otroke — teh je pa kar precej. Psa in njegovo hiško ter ogrado za psa.

To je retorično vprašanje, kajne?

Ne, dejansko je čisto tako, kot sem napisala!

Rože če češ al nečeš, zeleno pa mora bit, trava, kakšno drevo, kak uporaben grmiček.
Mi v stanovanju nimamo nobene rože, imam pa balkonska korita polna zelenjave in je prav lepo, ko je zdaj zunaj vse zeleno.

Narediš kompromis in zrihtaš nekaj rož za sovaščane. Pojdi po par cvetočih grmov, tako da cvetijo eden za drugim, ne vsi hkrati in jih posadi. Cvetovi bodo, dodatnega dela pa ne preveč. Samo izberi tako, da bodo postopno cveteli.

Moja žena ljubi zelenje jaz pa tudi če bi bil beton okrog hiše bi bil še bolj vesel. Na koncu sva pristala na to da imava nekaj vmes.

Ni mi do grmičkov. Mogoče kakšnega čistobob cesti. Pri košnji trave je to prav nadležno. Res imamo skrajno malo časa in nam ga je škoda zapravljati za nepotrebne stvari. Vsake min mi je škoda. A jeres tako grizno to?

Če se ti dobro počutiš v okolju, se ne sekiraj kaj si drugi mislijo.
Mi tudi nimamo zunaj rož in jih ne mislim imet dokler ne bo dokončno urejena okolica, ker mi je škoda, da ko se kaj dela okrog hiše, da se vse uniči. Si želim lepo urejeno okolico z rožami, samo bo še moralo malo počakati sajenje rožic. Na terasi in okenskih policah ne mislim imet rož. Sem pa si zamislila zunaj par gredic ko bomo tako daleč.

tvoje življenje je TVOJE.

Na, ta je dobra, da bi rože kupovala zaradi sosedov!
Imejte tako, kot želite in se ne obremenjujte s tem, kaj si o tem kdo misli.

Avtorica kako si drzneš kaj takega. Hiša mora imeti najmanj takšno dvorišče:
[img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/13/2e/4d/132e4da9b5c6e6c6c5448b8e6618ef57.jpg[/img]

Podpis.

Hvala. Bom poskusila potolažiti tudi mamo.

Jaz sem pa antitalent za roze. Okrog hise imamo samo uzitne rastline (zelenjavo in sadje). Sem pa lani zacela tudi z domacimi caji, tako da imam po novem vrtni ognjic, kapucinke, ameriski slamnik, zeliscno gredo, soncnice, kamilice… v glavnem roze ki jih ni treba zalivat pa se koristno jih uporabis

Jaz sicer zunaj, razen na vrtu, tudi nimam rož (imam grme, ki lepo cvetijo, npr. magnolijo, jasmin…), v travniku narcise in zvončke ter kronce, ampak v hiši pa imam kar veliko rož. Ne na zunanjih okenskih policah, to mi je bilo vedno bolj za kako kmečko, ne pa moderno hišo, ampak notri jih pa imam. Se mi zdi hiša brez rož, podobno kot hiša brez slik, kot hiša brez duše. Pa če ne maraš zalivat, kupiš posebne lonce, kjer si roža sama vzame vodo, tako da zalivanja, razen parkrat letno sploh ni. In zbereš tudi rože, ki ne rabijo preveč nege, npr. orhideje, slonovo nogo, benjamin…

Vsak naj ima tako, kakor mu ustreza. Če vam rože ne ustrezajo, jih pač nimate. Vsak po svoje. Jaz imam pred hišo nekaj cvetličnih lončkov, v začetku so moje rože čudovite, ko pa pride huda vročina, mi jih dobesedno uniči in “spari”.
V stanovanju imam na hodniku par orhidej, ki mi cvetijo v intervalih ter kaktuse.
Nekateri pa z rožami pretiravajo, rože so vsepovsod po vseh stopicah. Ne vem, kako ljudje sploh čistijo in pometajo, ko imajo rastline prav povsod. Ampak njihova stvar.
Skratka, ne se ozirati na druge. Imejte tako kot vam ustreza.

Ce se ti ne da ukvarjati z rozami, jih pac nimas. Tako kot nimas vinograda, ce se ti ne da ukvarjati z vinom, pa tradicija gor ali dol.

Bolj me pri tvojem opisu skrbi, da ste pri nacrtovanju hise gledali samo na sebe in postavili nekaj, kar pase v okolje priblizno toliko kot trn v peto. Potem so pac roze po mnenju “domorodcev” tisto blazilo, ki bi tujek naredilo vsaj malo blizji lokalni arhitekturi.

Hiša z (urejenimi) rastlinami / rožami je seveda lepša. Ampak, če za to nimaš časa / volje, kaj to koga briga? Vsak po svoje.

Veš, kako pravijo: “Sto ljudi, sto čudi”.

Če si antitalent za rože in če imaš raje gole zidove in vrt, je to tvoja odločitev. Vsakršno siljenje z rožami zato, da v okolici ne boste izpadli moroni, je odveč.

Drži se tega, kar je tebi lepo.

Avtorica kako si drzneš kaj takega. Hiša mora imeti najmanj takšno dvorišče:
[img]https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/13/2e/4d/132e4da9b5c6e6c6c5448b8e6618ef57.jpg[/img]
[/quote]

… carsko!!!

A mi prideš tole naštimat, sem tudi z vasi 🙂

Meni se zdi tudi malo čudno, pusto brez rož. Naredi po svoje, po svojem občutku. Če se ti tako dobro počutiš, je o.k.
Osebno mi je pretirano, da so korita polna rož na vseh oknih in balkonih. Čisto dovolj mi je, da je na balkonski ograji par rož, oz . na terasi.

Tudi meni je tako bolj všeč. Kakšen grmiček še posadite, pa bo.

Ravno obratno !

Hiša brez rož je pusta, z rožami pa četudi je stara, je čisto nekaj drugega. Midva z možem imava novo hišo, z ogromno rožami – je veliko dela (sajenje, zalivanje, …), ampak je pa lepo. Hiša brez rož kaže običajno na lene ženske, čeprav si tega nočejo priznati. Hišo z lepimi rožami običajno vsak rad pogleda (tudi če sam nima rož), zato na ta način tisti, ki goji lepe rože, pripomore tudi k lepim občutkom ljudi, ki jih pogledajo. Zato na tak način kdor ima lepe rože, tudi nekaj dobrega naredi za druge. Urejenost hiš z rožami pa tudi pozitivno vpliva na turizem. Tako da ja, hiše brez rož, še zlasti pa moderne škatle, ki so na podeželju tujek, prav kazijo pokrajino in jo delajo hladno – kažejo pa tudi na “pridnost” njenih lastnikov.

Kot bajta iz katere visijo rože. To je odvratno. Hiša zgrajena po letu 2000 in ji kičasti lasnik naredi gorenjske šope na strehi,čeprav se na dolenjskem niti slučajno ni tako gradilo in baba obesi rože,ki visijo iz oken in balkonov. Dejte ga no srat. Na kozlanje mi gre to. Eni težite k kajžam izpred sto let. Koji kurc vam rože prinesejo ,ko visijo na vse strani. Prekrivajo slsbo narejeno fasado al kaj?
Moderna hiša je izredno grda z to navlako. Drugo je pa arhitekturna dediščina. V to pa ne štejejo hiše na armiranobetonskih stebrih in opeko wienerbaerger kjer je cela hiša narejena v duhu prihodnosti.
Sam imam babo,ki ima rada rože ampak po hiši jih ne obeša. Ima pa vse naokrog bajte polno rož,to je prijetno.

New Report

Close