Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine hiša z kmetijskim zemljiščem

hiša z kmetijskim zemljiščem

Odločili smo se za nakup hiše – dvojčka z nekaj 800 m2 kmetijskega zemljišča. Mejaš na to zemljo je tisti, ki je to zemljo pred nekaj časa prodal prodajalcu te hiše. Hiša je v majhni vasi in je bila prazna eno leto. Z možem sva navdušena nad njo, vendar naju sedaj skrbi, ker mora biti objava prodaje kmetijskega zemljišča en mesec na upravni enot, če se javi kdo z predkupno pravico. Jaz si dopovedujem da glede na to da je bila hiša toliko časa prazna in da se je vedelo da se prodaja, ker je vas majhna…protikadidata ne bo…no vsaj močno upam. Na objavi za upravno enoto smo napisali da se prodaja hiša v kompletu z zemljo in da je kupec znan. Zanima me kaj v tem primeru lahko naredimo če se le najde kakšen protikandidat oz. kako to speljati ?

Ko sem sam se zanimal za nakup kmetijskega zemljišča, sem imel isto opozorilo. Toda, zanimal sem se za kmetijsko zemljišče brez hiše in zazidljive parcele. Kasneje ga nisem kupil zaradi drugaenih razlogov, tako da ne vem svetovati.

Pravica tega pa pripada ne kar nekomu, temveč zgolj okoliščim kmetom.

Ko so moji starši imeli identičen primer, ko so kupovali hišo, torej hiša+gradbena parcela+kmetijsko zemljišče mislim, da s tem težav niso imeli.

Kaj pa obdelava tega zemljišča? Je bila preden ste se vi tja priselili kaj obdelovana. Ker če je bila, potem je to dobro, ker nekateri kmetje ali mislijo, da je zemlja njihova, ali pa mislijo, da je nihče drugi ne bo rabil. Torej okoliščim kmetom glede tega nič razlagati. Ko pa bo kdo želel gor delati pa se zmeni.

In ne, mislim da ni velika verjetnost, da bi ti jo kdo spizdil, ker je kmeijskih zemljišč za obdelavo tako ali tako dovolj. Domačini imajo ponavadi kakšno njivo, nekaj travnikov in precej gozda, pa še obdelujejo tuje njive. Zaradi subvencije se jim ne bi izplačalo kupiti, ker je premajhna, da bi imeli nek velik dohodek.

Ste pa dobro kupili 😉 A je skribvnost koliko je cena?

Cena je 95.000 € – lahko rečem ugodno za hišo ki je vseljiva pa za to področje…

Zemljo preden jo je kupil je imel že vrsto let v uporabi (tudi to zapisano v zemljiški knjigi) prodajalec in ni bila obdelana to je travnik oziroma bom rekla takole nekaj sadnega drevja in na njej igrala za otroke….
Zdaj razmišljam če bi bilo bolje hišo vzeti iz paketa in hišo kupiti ta trenutek brez zemlje, potem pa v naslednjem koraku še zemljo….Ker mislim, da je tako da če mi kupimo hišo, smo itak mejaši in imamo prednost…? Je tako ali se motim?
Je pa res da so potem dvojni stroški notarja in vpisa v Z

Meni se je prikazal kandidat iz vasi, ki je oddaljena 100km s statusom kmeta, baraba… Šlo je za golo izsiljevanje, vendar ni vedel, da sem jaz še bolj nor kot on; zadevo sva zaključila v petih minutah. Ker se je prijavil s svojim bivališčem sem mu dal jasno vedeti, da zdaj vem, kje živi…. Če se res bojita, potem najprej kupita hišo, kmetijsko zemljišče pa naj vama za simbolično ceno podarki, da bo davek kar najmanjši. Ali pa naj gre po prodaji na oglasno desko in bosta prva soseda….

Ni vse ravno tako, kot ste napisali …
– tudi če posebej kupite hišo, nimate potem nobene prednosti pri nakupu kmetijskega zemljišča kot mejaši. Po Zakonu o kmetijskih zemljiščih ima predkupno pravico kmet mejaš, kar pomeni, da morata biti izpolnjena 2 pogoja t.j. imeti morate status kmeta + mejiti na parcelo … no, razen, če imate status kmeta …
– po spremembi ZKZ (Ur.l. RS, št. 43/2011) so omejili sklepanje darilnih pogodb

A ni možnost, da kupiš vse skupaj z tem, da visi vse skupaj na oglasni deski na upravni enoti?
Primer:
prodajamo parcelo ( kmetijsko) +hišo, cena paketa 95.000 eur. Dopis: kupec znan, prodajalec si pridružuje pravico, da odstopi od ponudbe,

bo sosed kupil še hišo? dvomim… če ne bi jo že.

Preveri, ker velikokrat tako piše.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close