Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti hiša

hiša

Pozdravljeni,
imam nekaj vprašanj glede neke kočljive zadeve v katero sem neposredno vključena tudi sama. Skratka, stvar je v tem, da se je vse zakompliciralo zaradi očeta, ki je po naravi nasilnež in brutalnež, ki ne pozna meja. Že nekajkrat sem ga ovadila policiji, zaradi nasilja nad materjo, vendar mu oni samo zabičajo naj tega ne počne več, oziroma, ko ga pokličejo na zasliševanje on vse zanika in laže. Preden pa se odpravi na zaslišanje pa zagrozi materi naj obtožbo umakne, če ne…Da je stvar še hujša, se je vse sedaj zakompliciralo pri hiši. Poiskal si je žensko pri kateri živi in sedaj non stop ponavlja in grozi vsak dan ko pride domov se izdret, da naj se mater izseli iz hiše da jo bo prodal in da že ima kupca. Poročila sta se leta 1971 in hišo skupaj zgradila nekje leta 1980, pričela pa sta jo graditi takoj po poroki. Se pravi je hiša nuna skupna last, če jaz to prav zastopim in on nima pravice prodajati hiše brez njenega podpisa ali kako? Nikjer ni zavedeno da je mati lastnik hiše povsod je le njegovo ime. Parcele ni podedoval temveč sta jo kupila, kot tudi ves material za hišo. Ker je zelo zloben imam slutnjo da dela nekaj kar se lahko samo pripiše njemu. Ker v hiši prebivam tudi jaz in nisem zaposlena, je situacija še hujša, saj že od mojega rojstva trdi, da nisem njegova hči. Ko so mu rekli da bi v primeru da bi se izkazalo da sem njegova hči, moral za test plačati preko 1000 eurov, je za sedaj o tem tiho. Naj pa omenim še to, da mami je upokojenka in nima nikamor iti tako kot tudi jaz ne. Ločitve nikoli ni zahteval kljub temu da že eno leto živi pri drugi ženski. Kaj se zgodi v primeru ločitve? Kaj je najboljši scenarij? Ter ima on res kakšno pravico samostojno prodajati hišo? Kako se mu lahko stopi na prste da preneha? Naj omenim še to, da nas je lani zaradi incidenta, ko je šel z nožem nad materjo, obiskal policijski odvetnik in smo skupaj sestavili, kot neko pogodbo, da oče preneha s temi svojimi izpadi, ter da v prvem nadstropju hiše dovoli materi da si zgradi svoje stanovanje. Ko je odvetnik odšel tega oče ni hotel podpisati. Se pravi, kaj je tukaj sedaj s pravnega vidika mogoče narediti da mater ne izgubi hiše ter s tem tudi jaz ne strehe nad glavo?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Ker je bila hiša zgrajena v času trajanja zakonske zveze in sta tako oče kot mati sorazmerno prispevala h gradnji, sta lastnika nepremičnine oba in sicer vsak do ene polovice. Vaša mati bi morala sprožiti postopek ugotovitve in razdelitve skupnega premoženja, v katerem predlaga tudi začasno odredbo s prepovedjo obremenitve in odtujitve v svojo korist in se po koncu postopka vpisati v zemljiško knjigo kot lastnica polovice nepremičnine. S tem bi preprečila, da bi oče nepremičnino samovoljno prodal. Predlagamo, da poda vaša mama takoj tudi predlog za razvezo zakonske zveze, v katerem pa ji ni potrebno navajati razlogov za razvezo in zatem še predlog za ugotovitev in razdelitev skupnega premoženja (katerega pa lahko poda tudi neodvisno od prvega zahtevka).

Z lepimi pozdravi!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close