hisna savna
Imamo doma, pri mojih starsih.
Same dobre izkusnje. Oziroma super izkusnje.
Ne razumem pod kaj mislis “kaksno savno imate”? Firmo?
No mi imamo kar doma narejeno, kupljena pa je seveda pec, pa termometer temperature, pa par malenkosti…
Po mojih izkusnjah:
mnogo prijetnejse so savne, ki imajo pec na drva, kot tiste, ki imajo elektricno pec.
Ce te pa se kaj zanima, pa vprasaj.
LP
A
Mi imamo tudi v nacrtu savno, tako malo, da bo porabila cimmanj elektrike. Mislim, da gre 1Kw na 1m3. Pa je tudi pri nas zaradi financ na stranskem tiru:( Edino kar imamo ze zdaj, so opticna vlakna, ki jih misli moz vgraditi za razsvetljavo (a-la zvezdnato nebo). Aja, pa v CTK sem si enkrat izposodila knjizico Selbst Sauna bauen, ce razumes nemsko – kar fajn razlaga noter, kako se lotiti.
Sem pa videla, da imajo savne tudi v Obi-ju, pa jih nisva se prestudirala.
Obicajna savna sploh ni tako draga zadeva.
In po vseh stestiranih savnah – kar precej v skandinavskih drzavah (od domacih do javnih), pa tudi do turske lokalne savne v neki turski vasi, lahko recem le to:
Najboljse so bile najbolj klasicne/enostavne!!! V Skandaviji tiste na drva (so mimogrede tudi najbolj romanticne:)) potem pa hop v jezero) in tudi v Turciji mi je bila najboljsa tista najbolj staromodna v eni zakotni vasi.
In Skandinavci so milo receno sokirani, ko pridejo kam v Nemcijo ali Avstrijo ali drugam v kaksno javno savno (npr. kaksen hotel na smucanju), pa zagledajo npr.
– ljudi v savni v kopalkah!!!,
– pa ljudi ki mahajo po zraku s brisaco, da “vrtincijo zrak”,ker so to nekje prebrali,
– pa komaj dihajo, ker je nekdo nekam “za boljsi zrak” nalil neka etericna olja
– pa sedijo gospe notri po 45 min. in vec, da so ze cisto rdece v obraz, samo jim se jim je “zdelo, da je to prav in jim ni nihce razlozil kako se “savna”(da je treba veckrat notri za manj casa), navodil pa seveda tudi ni nikjer napisanih (to se je zgodilo meni osebno v Sloveniji v enem hotelu!, sem mislila, da bosta dve obilni, starejsi gospe (prvic v zivljenju v savni) skoraj izdihnili tam notri) itn.
Savna je super stvar in zelo zdrava, ce jo znas uporabljati… Ce je ne znas, se pozanimaj, ce imas zdravstvene tezave se posvetuj z zdravnikom!!
Drugace pa – UZIVAJ!!
A
P.S. Prvic tudi slisim, da bi kdo imel v savni zvezdnato nebo! :))
Mi imamo finsko savno za 4-5 oseb. Narejena je iz smrekovega lesa, peč pa je električna.
Dali smo jo narediti po meri nekomu na Ptuju, če se prav spomnim, ker je tega že kakih 10 let.
Fino je, če je zraven savne še prostor za mini bazenček ali kad oz. vsaj za tuš kabino ter prostor za počivanje. Mi imamo tako zraven savne še dva počivalnika iz smrekovega lesa. Za bazenček nismo imeli prostora, pa smo dali narediti masažno kad.
Draga Anja!
Tudi ce si noseca, lahko hodis v savno. Seveda ce ti pase. Ce ti pa ne pase, pa ne.
Pa ce nimas nikakrsnih drugih zdravstvenih tezav.
Eden najpomembnejsih stvari pri obiskovanju savne: “Poslusaj svoje telo!”
Moja izkusnja:
Obakrat ko sem bila noseca, sem redno (cca 1x na teden) hodila v savno (kot ze celo moje zivljenje). Samo priblizno 14 dni pred porodom, mi pa ni vec pasalo, pa nisem sla.
Ker pri nas nekateri zdravniki odsvetujejo savno med nosecnostjo, pa videla sem tudi clanke na to temo (pri nas), sem poklicala moje sorodnike na sever, pa so rekli, da pri njih vse nosecnice (seveda, ce je vse v redu) normalno hodijo v savno.
Mogoce je drugace, ce prej nikoli v zivljenju nisi hodila v savno, da zacnes ravno med nosecnostjo, ampak ce ti pase (sploh kdaj pozimi), mislim, da ne bi smelo biti problema, ce gres za kratek cas. Kot receno: poslusaj telo!
Tudi moji otrocki so zaceli ze zelo zgodaj s savno (pred 1 letom starosti). Oba jo imata rada (vmes sta imela ena kratko obdobje, ko nista zelela hoditi, pa jih pac nisem silila) in se vedno veselita.
Pomembno pri otrocih – naj ima poleg sebe skaf vode, pa mogoce kaksno igracko notri, pa loncke da preliva vodo, pa prav uzivajo.
Seveda pa obicajno otroci sedijo na najnizji policki.
Lepo se savnajte!
A