Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek HITRE JEDI DO 15 MINUT PRIPRAVE

HITRE JEDI DO 15 MINUT PRIPRAVE

Prosim za ideje za hitra kosila, ki ne zahtevajo dolge priprave. med tednom se fejst mudi s pripravo kosila. Za en dan vnaprej pa se mi ni za pripravljati kosila.

Obstaja tudi kakšna knjiga s hitrimi recepti?

lepo se imejte.

Naše kosilo-večerja je med tednom vedno v 15 min fertik, smao moraš imeti pa sistem.

Jaz si veliko jedi pripravim v skrinjo in potem pripravim le prilogo, solato, juho. predvsem mesne jedi, katere vzamejo več časa. Kuham med vikendi, veliko mi pripravi tudi mami ali tašča.
V skrinji imam:golaž, segedin, polnjene paprike, omake iz mletega mesa, zrezke v omaki, podušemo goveje meso za rižoto,boranja, panirani piščančji zrezki …pa tudi sadne cmoke, štruklje, bureke,…

Kuham ponavadi poleg krompir/riž/testenine/njoke/polento, vmes pogrejem gl. jed in otrebim solato.

Če ne vzamem iz skrinje pa jemo:
-testenine s paradižnikovo omako (omako naredim sama – čebula, česen, paprika, paradižniki, začimbe), sirom in poleg zelena solata
-zelenjavna rižota, sestavljena solata
-njoki v sirovi omaki, pesa
-zelenjavna juha, palačinke
-kremna juha (bučna, kolerabina, cvetačna,…) in štruklji
-sadni cmoki, kompot in/ali zelenjavna juha
-carski praženec, kompot
-kremna juha, polpeti iz bučk
-špinača, pire
-hrenovke, šobska solata
-ribe iz pečice, solata, kruh
-krompirjev golaž, solata
-stročji fižol v omaki, pire, solata
-pišanec na seč. način, riž

1. Testenine s sirovo omako: v lonec daš nekaj vode (1 dcl. na osebo), malo olja ali masla, lahko tudi malo mezge, greješ na lahnem ognju, da se vse raztopi, dodaš topljene sirčke (2 na osebo) in mešaš (najbolje z metlico), da se razpustijo. Če je preredko, zgostiš s parmezanom. Dobro je tudi, če na koncu dodaš malo sladke smetane.

2. Pohan sir

3. Popečene kruhove šnite (v mleku in jajcih)

4. Jajčna omleta z zelenjavo in sirom (zmrznjena zelenjava po želji, ki jo prej 5 minut kuhaš v slani vodi).

5. Zelenjava z drobtinicami in slanino: zmrznjeno zelenjavo (po želji) skuhaš, medtem na malo olja ali maslo zarumeniš s koščki slanine (ali pršut ali kaj podobnega) in drobtinami in to potem posuješ po kuhani zelenjavi. Zraven lahko tudi krompirjeve svaljke (zmrznjene).

6. Pečene bučke: jih na tanko narežeš, posoliš in na hitro popečeš na obeh straneh. Lahko jih narediš v solati (lahko dodaš še kako zelenjavo, sir in testenine) ali pa zraven testenin ali krompirjevih svaljkov.

7. Pečena paprika s česnom: narežem papriko na tanke rezine, jih vržeš vržeš v ponev z malo olja, zraven pa daš še veliko narezanega česna. Na koncu lahko umešaš tudi nekaj jajc. Zraven se lahko je kruh.

8. Zrezki v grahovi omaki: zelo tanko narezane zrezke (katere koli) – lahko so narezani tudi na koščke (kot v kitajskih restavracijah) popečeš na olju, dodaš zmrznjen grah in vodo in kuhaš kakih 10 minut. Zraven paše riž.

9. Kitajski lonec: katerokoli meso, narezano na tanke koščke, popečeš na olju, skupaj s česnom in čebulo, dodaš katerokoli zelenjavo najdeš v hladilniku oz. zmrzovalniku, nekaj vode in kuhaš 10 minut. Zraven riž.

A mi lahko katera pove, če lahko panirane piščančje zrezke dam zmrznit, in ali jih moram pred uporabo odmrznit, ali dam kar zmrznjene cvret.

Meni je krasno (in zdravo) kosilce proso z dušeno zelenjavo! Proso je skuhan v desetih minutah (nekateri ga celo krajše kuhajo), zelenjavo pa posebej zdušim na temnem sezamovem olju (čudovita aroma) – korenček, por, bučke…, jo med dušenjem malo posoliš in to je to! Pa še kaka solatka paše zraven (recimo zelena), če utegneš! Ne dušim pa zelenjave predolgo, da se e razkuha, samo par minut, da ostane hrustljava!

Jaz jih vedno odmrznem, jih dan zvečer prej v hladilnik in so do prihoda domov, ravno super. Potem jih cvrem 15-20 minut in vem, da so dobro popečeni.

Kus-kus je tudi ena taka zadeva, ki je kuhana v 5 minutah in kompatibilna z marsicem. Za zdravojedce obstaja polnozrnata varianta.

New Report

Close