Hobotnicaaaaaaa v solati
zanima me točen postopek priprave hobotnice v solati, saj na vsakem forumu drugače piše_enkrat, da se jo da v mrzlo vodo, drugič v krop, enkrat da se voda soli, drugiče spet ne in podobno.
Nisem je delala še nikoli; ali naj kupim zmrznjeno ali svežo, kako se jo očisti? Saj verjetno v ribarnici že dobiš očiščeno? kaj pa zmrznjena? Jo dobiš v ostalih trgovinah tudi??
Hvala vsem za odgovore!
Čist vseeno kakšno. Kupiš v ribarnici, doma nič ne pereš, samo flikneš v velik lonec z vodo. Nič soli.naj vre na malem ognju (je kar zoprno naštimat, ker konstantno leze čez tista pena ki se dela ob vretju), najmanj eno uro, še bolje uro in pol. Kako vem kdaj je kuhana? Potegnem ven eno lovko in če gre lepo dol vsa tista sluz in seski, potem je. Če ne, potem še vrem.
Ko je kuhana pusti v vodi vsaj pol ure. Potem vzemi ven in celo olupi. Ko je olupljena, operi pod vročo vodo. jaz dodam popražen por, kuhan krompir – narezan in narezan olupljen paradižnik. Olivno olje, sol in poper, ter sok limete – kar precej, ker ga popije sproti. Naložim na listnato solato in obložim s parmezanom.
to pa jaz ne bi jedla ! kakšno mešanje okusov ! parmezan in hobotnica :))
hobotnica je najbolša , če se kuha toliko časa kolikor je težka ! če ima kilo , pomeni 1h….
in menda je skrivnost to , da se skuha že zvečer in potem ostane v vodi , v kateri se je kuhala , še do jutra ! preizkušeno in super mehka , okusna !
Jaz sem jo dvakrat delala. In ni bila dobra. Trda in smrdela je. Pa cela kuhinja, pa roke. In nisem mogla potem tega pacanja jest. Mož je sicer vse pojedel in je rekel, da je v redu, jaz pa ne. In se tudi ne bom več matrala.
Sem pa enkrat vzela en recept, drugič čisto drugega. Enkrat navadno, drugič muškatno. Obakrat kao očiščeno. Ej, samo packanje in smrad.
Jezuskristus, kaj si pa delala Jaz jo delam dvakrat mesečno, pa mi razen specifični vonj ni poznano nič od tega kar si napisala. Kar se tiče “smradu”… če kuhaš zelje, “smrdi” po zelju, če delaš golaž pač po golažu… Dejstvo je, da je fajn, če v kuhinji diši po hrani, ne pa po Megliu
Če je bila hobotnica pretrda pomeni, da jo nisi skuhala prav. Hobotnico kupiš, odstraniš zob in očistiš glavo in daš kuhat. Fajn je, če je prej zmrznjena. Receptov na netu je milijon, tudi ta, ki je napisan zgoraj je v redu. Pazit moraš edino pri kuhanju – lahko se ti zgodi, da ti ponovno! rata trda, če jo predolgo kuhaš.
Sam recept za pripravo – delaš po želji. Eni delajo s krompirjem, drugi z zeleno, tretji čisto natur, se pravi z olivnim oljem in sokom limete… Pač, po okusu
Vsa skrivnost mehkobe je v tem, da je najboljša tista hobotnica, ki je pred kuhanjem zamrznjena! Zato, ker se vlakna ob odtalitvi lepo zmehčajo in je meso potem mehko, nič žilavo in čigumasto. problem nastopi, če kupite že odmrznjeno in ponovno zamrznjeno in odtajano hobotnico 8 se dogaja, ke rjih ne prodajo in jih “fliknejo po trgovskih centrih nazaj v zmrzovalnik).
Še nekaj: če jo ti čez noč namakaš v vodi v kateri se je kuhala, gre ven še tisto dobro in aromatično, kar po kuhanju ostane in potem “žvečiš čigumi” oprano hobotnico. In ni več tiste arome po hobotnici.
Jaz dostikrat naredim kar iz lovk orjaškega lignja – mi je taka solata neprimerno boljša od tiste iz muškatnih hobotnic, hitreje je kuhano, meso je bostveno mehkejše, pa še manj dela in čiščenja po kuhi je, ker so kosi bolj veliki. Skrivnost, kako jo hitro očistite odvečne vijolične pobvvrhnjice je, da kuhano iz vrelega kropa daste takoj v vodo z ledom – povrhnja koža odstopi skoraj sama, potem pa samo še malo dol osmukate, jaz porežem še cca 5 cm tankih lovk na koncu, ker mi tiste niso ravno apetitlih. Lepo razrežem na manjše koščke, pa je. Pripravljam/režem/trančiram pa v rokavicah za enkratno uporabo, da nimam potem vonja in vijoličastega za nohti in na koži Sem malo več kot v eni uri gotova, cca 1.5 kg solate -s krompirjem ali brez.