holesterol in trigleceridi – nižanje s prehrano
Ima kdo kaj konkretnih izkušenj, kako mu je to uspelo zbiti.
Rabim za otroka….:((
Kar sem b rala inj si zapomila:
mleko naj bo nehomogenizirano in posneto
čim manj: čipsa, pomfrija
verjetno tudi hrenovk
ne vem ali je bolj škodljivo maslo ali margarina
koliko pomeni malo namazane tunine argete?
tudi čokolada je bogat vir maščob, a ima bolj močna čokolada več ali manj maščob
kako so siri?
kakšno meso je boj zdravo (brala sem vse bolj mlado), najbrž ima pujs več škodljicea
ne jesti piščančje kože
kako pa so kaj rangirana olja (imam: navadno, oljčno, kokosovo)
Naš fant si je v zadnjemn letu ravno opomogel od vseh zdravstvenih pretresov, sedaj pa naj ga ustavljamo pri hrani. tako ga je veselje gledati, ko je.
Tale holesterol je samo dodatek k osnovni bolezni, ki jo ima….
ostanejo testenine….., nad polnozrnatimi ni ravno navdušen
Res hvala vsem za resne odgovore!
Na, da ne bo fant zgolj na polnozrnatih testeninah:
http://www.lek.si/si/skrb-za-zdravje/bolezni-in-simptomi/srce-ozilje/diete-holesterol/
Ma kakšno laneno olje?!?!
Maščobe v krvi (torej holesterol in trigliceride) uspešno niža redno uživanje ribjega olja. Preverjeno!
Seveda ga ne rabiš siliti z oljem, v lekarni kupi kapsule.
Glede prehrane so ti verjetno tudi povedali, ne? Tale seznam dovoljenega in prepovedanega je identičen tistemu, ki sem ga sama dobila pri zdravniku: http://suha.si/prispevki/1523-holesterol-trigliceridi
Z doslednjim upoštevanjem diete in vsakodnevnim jemanjem kapsul ribjega olja sem uspela v pol leta znižati trigliceride in holesterol na normalno vrednost.
Uspešnih nasvetov je lahko ogromno
Kolk je otrok star?A ima težave z jetri ali je prekomeren?A Vam niso priporočili nobenega dietetika ali nutricistika?Kaj pa šport?Kolko je prekomerna telesna teža,če je to problem?
Drugače pa je res zmanjšanje maščob.Če se drži uravnotežene prehrane,lahko vse je,sam treba je pazit da ne presega dnevnega vnosa maščob v telo.
Zaprosite za dietetika,da vam jedilnik naredi,ali pa se sami izobrazite.
Kolk je otrok star?A ima težave z jetri ali je prekomeren?A Vam niso priporočili nobenega dietetika ali nutricistika?Kaj pa šport?Kolko je prekomerna telesna teža,če je to problem?
Drugače pa je res zmanjšanje maščob.Če se drži uravnotežene prehrane,lahko vse je,sam treba je pazit da ne presega dnevnega vnosa maščob v telo.
Zaprosite za dietetika,da vam jedilnik naredi,ali pa se sami izobrazite.[/quote]
Plus ne psihirat preveč otroka (za začetek se ti popolnoma umiri, ker vse vpliva nanj), ker stres vpliva na hormone, žleze z notranjim izločanje, delovanje jeter … kar posledično vpliva tudi na preveč holesterola (hipeprodukcija le tega v jetrih). Ni malo primerov, ko so osebe zvedela za povišane vrednosti, zagnale paniko, vse v vstesu začele s strogo dieto, a nakoncu pridelale še višje vredenosti holesterola.
Zaprosite za dietetika,da vam jedilnik naredi,ali pa se sami izobrazite.[/quote]
Plus ne psihirat preveč otroka (za začetek se ti popolnoma umiri, ker vse vpliva nanj), ker stres vpliva na hormone, žleze z notranjim izločanje, delovanje jeter … kar posledično vpliva tudi na preveč holesterola (hipeprodukcija le tega v jetrih). Ni malo primerov, ko so osebe zvedela za povišane vrednosti, zagnale paniko, vse v vstesu začele s strogo dieto, a nakoncu pridelale še višje vredenosti holesterola.[/quote]
Dieta ali stroga dieta ni nobeno hujšanje!Dieta je mišljeno uravnotežena prehrana.Telo rabi maščobe in tudi trigleceride.Pomen stroge diete je da se strogo držiš zdravnikovih navodil.
Če je debelost nevarno za življenje pa se seveda mora shujšat.Ker je lahko nevarnost kapi pri otroku povišan krvni pritisk.
In če so maščobne obloge okrog srca pol je to stres.Zaradi srčne čakre.Ker holesterol nase veže stres in stresno življenje zato prinese povišan holesterol tudi pri suhih ženskah.
Pašteta, poli oz. suha salam, hrenovke, milanska/ogrska salama, mortadela in svnjina je skor sama nevidna maščoba. Komot perutnina, riba, kunec in mlada govedina, teletina 2-3x oz 2x na teden. Čipsi, smoki out, lahko pa 5 oreščkov na dan. Mleko, sveže čimbolj posneto-kisla in sladjka smetana je v bistvu sam holesterol, skuta nujno pod 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}mm.
Komot OH (kruh testenine krompir), zelenjavo, stročnice tudi sadje. Vendar pazi pri npr. solatah, pečenju, da gor ne zlivaš, ampak dodajaš z žličko olje. Uporabljaj hladno stiskana olja (oljčno, repično), ukini margarino (tudi becel, ker je slaba maščoba), maslo. Komot lahko dodaš kdaj žličko dobrih olj – konoplja, lan, arašid.
Nasveti za psiho:
Pomfrija ne kupi, ker je maščoben – nareži svež krompir na palčke in speci v pečici na peki papirju
Čokolada nad 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kakava košček na dan, kljub holesterolu
hamburger iz na žaru pečenega mletega puranjega, brez sira in z veliko solate, kislih kumaric, gorčice in žličko pasiranega paradižnika
pasiran paradižnik na mesto kečapa (ni za holesterol je pa bolj ok)
Vključi se v CINDI program zdrave prehrane in ti bodo vse razložili, pokazali mere.
Najprej hvala vsem za odgovore.
Otroka n bi preveč opisovala. Mogoče samo 138 cm in 32 kg. Ni problem v debelosti.
Sicer ne paničarim, vrednosti so povišane hol 5,3 (1,4 in 3,1) ter trigliceridi 1,9.
In ne mislim ga imeti na polnozrnatih testeninah. Niti ga preveč psihirat. Smo dal že skoz kakšno hujšo dieto iz drugih vzrokov in na huhjšem področju.
Vem pa do so nasveti iz prve roke zlata vredni. Torej grem kupit ribje olje v kapsulah.
Dietitiki na pediatriji (saj vsi vemo, kdo je) se mi zdijo manj uporabni kot tale forum. Kaj mi pomaga, če mi v tabeli piše, koliko ima 100 gr mleka vebnosti nevemčesa, če mi pa ne povejjo, koliko npr. tunine argeta lahko namažem al koliko piščančjih prsi naj mu dam kruh…..
Hval vsem, res.
Pol pa je stresno življenje otroka.
Glede mazanja paštete na kruh,pa se mi zdi nesmiselno,da bi kdorkoli ti kaj rekel o tem.Piše koliko vsega vsebuje pašteta.Ampak nato se sam oodločiš glede na koliko kalorij boš tisti dan potreboval in če bo še kaka aktivnost zraven,da boš pojedel celo pašteto.Verjamem pa da 50g paštete pri zajtrku je dovolj za tvojega otroka,seveda je tu spet kruh in če pije čaj zraven ali mleko,pa je spet potrebno pazit na vrednost maščob obroka.
Namreč tvoj otrok pri tej teži potrebuje okoli 55g M/dan,pa to razdeliš na 5 obrokov in dobiš da lahko poje 11g maščob pri enem obroku.Pol pogledaš kaj bo jedel in mu približno pripraviš hrano.Ta vrednost je mišljena na popolno mirovanje telesa.Če pa je zraven še kaka aktivnost,gibanje,hoja na daljavo,pa je ta vrednost spet višja,saj je potebno vnest večjo količino hranil v telo,itd..
Ima kdo kaj konkretnih izkušenj, kako mu je to uspelo zbiti.
Rabim za otroka….:((
Kar sem b rala inj si zapomila:
mleko naj bo nehomogenizirano in posneto ……… drži
čim manj: čipsa, pomfrija ………….. nič je bolje
verjetno tudi hrenovk ………… ne, hrenovke imajo skrito maščobo, daj raje šunko brez maščob
ne vem ali je bolj škodljivo maslo ali margarina ………… bolj škodi margarina
koliko pomeni malo namazane tunine argete? ………… paštete so fullll mastne, raje daj le tunino
tudi čokolada je bogat vir maščob, a ima bolj močna čokolada več ali manj maščob…… čokolada je sladkor, mi ne jemo, če hoče sladko, ima na voljo ogromno sladkega sadja
kako so siri? ………….. siri da, manj mastni, lahko je jogurte, skute….
kakšno meso je boj zdravo (brala sem vse bolj mlado), najbrž ima pujs več škodljicea
ne jesti piščančje kože ……………. meso piščančje je OK, tudi svinjsko, le da ni bele maščobe
kako pa so kaj rangirana olja (imam: navadno, oljčno, kokosovo) ……… olja so OK (rastlinska) važno je količina: ne več kot 1 do 2 jušne žlico dnevno. jaz uporabljam oljčno, repičevo, konopljino
Naš fant si je v zadnjemn letu ravno opomogel od vseh zdravstvenih pretresov, sedaj pa naj ga ustavljamo pri hrani. tako ga je veselje gledati, ko je. …… saj če bo jedel nemastno meso, krompir, zelenjavo, sadje…..ga bo tudi lepo gledati pri jedi
Tale holesterol je samo dodatek k osnovni bolezni, ki jo ima….
ostanejo testenine….., nad polnozrnatimi ni ravno navdušen …… če ima problem le s holesterolom lahko je tudi bele testenine
glej, nehaj se sekirat. ne vem po kaki idiotski doktrini so začeli otrokom trigliceride in holesterol sploh merit. včasih tega sploh niso delali in dvomim, da je bil kak otrok, ki je doživel srčni napad ali možgansko kap
zdaj pa so zaradi epidemije debelosti začeli merit otrokom tudi te parametre v krvi in težijo popolnoma zdravim otrokom zaradi previsokega holesterola. bedarija in idiotizem na kubik. dokler otrok ni pretežak, se holesterolnih vrednosti sploh ne bi smeli dotikat….
sodelavčeva hčerka je imela povišan holesterol (suha, zdrava, ful živa punčka). sekirali so se nenormalno.
na naslednjih meritvah je bilo vse normalno.
za nehaj paničarit – ne paničarim, rad bi se izognila statinom, jih je že imel pre leti. Zakaj merijo holesterol otrokom? V osnovi ima porušeno kemijsko ravnovesje v telesu in zato ga občasno “preskenirajo”, pa ne samo za holesterol, žal. Mislim, da se pač skuša na dolgi rok preprečiti mašenje žil. Slike (dopler) žil itak niso idealne.
ENA S HOLESTEROlOM in tudi ostale – hvala za odgovore. Še nekaj – kakšno domače pecivo, ki se ga da speči v obliki mafinov. Dam namesto margarine kokosovo maščobo?
tuna – pravijo da je vir vseh strupov (velika riba)
SEm pred leti nekaj brala, gledala, niti ne vem. Zapomnila sem si edino to, da je holesterol pri otrocih ki še rastejo, seveda) popolnoma irelevantno meriti. Prav zato, ker rastejo. In da če bi ga vsem merili, da bi ga imelo menda povišanega zelo veliko, kasnej ko odrsatejo pa je vse ok. Da ne govorimo o tem, kako zelo pomemben holesterol je, sploh za odraščajočega otrok – za razvoj možgano, za tvorbo hormonov. V bistvu so možgani en sam holesterol …
Pišeš, da ima tvoj otrok neke težave z metabolizmom. Nisem zdravnik, ajasno mi je, da ima težave z vrednostmi prav zaradi tega. In namesto, da bi se zdravniki posvetili tej težavi, mu predpisujejo diete, ki bodo na koncu popolnoma nezdrave. Ker že zdavnaj je bilo potrjeno, da je povišan holesterol v krvi v manjši meri povezan s perhrano, v večji pa s samim življenjkim stilom človeka. A misliš, da vegetarijanski in veganci in presnojedcvi nimajo povišanega holesterola? Nekateri so na zdravilih, pa po nobeni logiki ga e bi smeli, ker uživajo le hrano, ki ne vsebuje absolutno nič holesterola.
Pa da ne težim. Otroku maščobe ne odrekaj, jo nujno rabi, le zamenjaj jo s kvalitetnimi olji.
Margarina, kokosova maščoba – nobena ni živalskega izvora, torej nobena holesterola ne vsebuje. Osebno ti svetujem uporabo olja (ker tudi kokosova ni to, kar pišejo), ga lahko uporabiš povsod, kjer je v receptu margarina ali maslo, pa še pecivo je bolj rahlo.
Tuno odsvetuje. Sardelice svetujem.
Aja oljčno olje + česen vsak dan je pa menda prastaro “zdravilo” za odmašitev žil …
em se še spomnila, kupi izvleček iz oljčnih listov (se dobi prek spleta in v nekaterih lekarnah), obvezno v tekoči obliki, ne v kapsulah. To je glede na raziskave tudi odlično za zmanjševanje holestorela v krvi, pa za možgane, pa … samo to se jemlje vsak dan, mesece, jaz že kakšno leto to jem, pa otroci moji tudi in to višje doze od priporočenih. Za holesterol ne vem, ker jaz imam prenizkega, se je pa imunski sistem neverjetno vsem okrepil, moja koncentracija je za 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} boljša, počutje pa sploh. No, to čisto mimogrede, ker dobro mu bo delo vsekakor.
Glej, nisem pediater, bi pa po prebranem rekla tako: pojdi po še kakšno mnenje, magari samoplačniško, mogoče k dietetikom in zdravnici Nadi Rovnik Kozjek na Onkološki, če bo utegnila, ti bo ona lahko kaj več in bolj smiselno pomagala. Ali pa h komu drugemu, ki mu zaupaš in mu boš pripravljena dati vse informacije, tudi zdravstveno dokumentacijo.
(Obstajajo tudi stanja, kjer so te vrednosti povečane – družinska hiperholesterolemija, npr. ali drugače: kar se tiče zdravstvenega stanja otroka nisi povedala dovolj.)
Kokosovo olje/mast baje tudi ni zdravo, ker vsebuje večino nasičenih maščobnih kislin.
Kar se tiče sladic in muffinov – super se obnesejo mufini iz ovsenih kosmičev, tudi sicer ovseni kosmiči dvigujejo ta dober HDL holesterol. Definitivno pa stran ves junk – hrenovke, salame, čevapčiči, burgerji, pohano, ocvrto, … Namesto paštete mu naredi ribji namaz doma. Ali pa namaz iz čičerike. Ali pa namaži manj mastno skuto na doma spečen kruh.