Homologacija?
Osvetlitev podvozja je prepovedana med vožnjo – ko je vozilo ustavljeno maš pa lahko božično jelko not 😉
Zatemnitev stekel se homologira s pomočjo računa o strokovni montaži in certifikata TÜV posebej za to folijo. Upoštevati moraš tudi, da lahko zatemniš stekla: 10% za spredaj, zadnje pa za 55%. Spredaj je dovoljen zatemnjen pas, lahko je tudi 100%.
lp
Mene močno zanima ta osvetlitev podvozja. Po svojih močeh spremljam avtomobilizem že precel let, vendar o tem še nisem slišal.
Zakaj je to dobro, kako to izgleda, čemu sploh to služi.
V glavnem bi moralo to biti v pravilniku o napravah in opremi, in v ZVCP vendar te zadeve poznam, o osvetlitvi podvozja pa nisem še nič našel, da bi spregledal, pa je malo verjetno.
LP in hvala na razumevanju.
Ukrepa tako, kot bi ukrepal če imaš spredaj pozicijske rdeče barve, ki so prepovedane. Zanimivo, da pa nikjer ne izrecno ne piše, da so modre pozicijske prepovedane??? Sem problem rešil, da sem si omislil snežnobele ledice za pozicijske in osvetlitev registrske – zdaj pa rula in še noben škif mi ne more najedat 🙂
Fora je ravno v tem, da je še toliko lukenj v zakonu glede tega, pa vsak si interpretira po svoje – na LPP-ju, RTI-ju, tehničnih pregledih, policaji….skratka najebemo pa v končni fazi entuzijasti za tuning – kajpada :((( Grrrr :E
Saj se ti lahko z njim kregaš, si pameten in mu navajaš zakone, samo takrat ima v rokah vse niti in te lahko zaje..e.
Žal je tako, da si bo policaj, če te bo ustavil zaradi neonk na podvozju, razlagal zakon po svoje – to kajpak pomeni, da ti bo pisal kazen :((
Verjetno bo imel pred očmi ta člen:
55. člen:
1) Vozilo ne sme imeti na prednji strani rdeče luči in ne rdečega odsevnika, na zadnji strani pa ne bele luči ali belega odsevnika. Navedena določba ne velja za luč za vzvratno vožnjo, delovni žaromet, luč za osvetlitev registrske tablice in registrsko tablico.(2) Luči za označevanje vozila morajo biti prižgane ves čas, ko so prižgane dolge ali zasenčene luči ali meglenke.
(3) Luči in odsevniki med vožnjo ne smejo biti zakriti ali umazani.
(4) Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
(5) Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega člena
Mater, naj si te poslanske pizde zaslužijo plačo in en pameten/normalen zakon skup spravijo ne pa sam čitat Delo na sejah pa cuzat davkoplačevalski keš.
finta je v tem.. čeprav v zakonu ni napisano kakšne barve luči ne smemo uporabljat in tudi ne piše da jih na podvozju ne smemo met zakon reče
”Na vozilih v cestnem prometu smejo biti nameščene samo homologirane luči in odsevniki, predpisani s tem zakonom in podzakonskimi predpisi, izdanimi na njegovi podlagi. ”
kar pomeni ker jih ne moreš homoligirat jih ne smeš met 🙁