honorarna zaposlitev
Pozdravljeni! Mene pa zanima, če si poleg redne službe, poiščeš še nekje drugje honorarno zaposlitev, kakšne papirje je potrebno podpisati oz. kaj je treba vse narediti, da bo to pravno o.k. in da ne bo to delo na črno.
Lep pozdrav.

Za to, da ne gre za delo na črno, se mora skleniti pogodba, najverjetneje bo to pogodba o delu oziroma podjemna pogodba. Če gre za avtorsko delo, se lahko sklene avtorska pogodba, ki je cenejša od podjemne. Če imate s.p./d.o.o., se lahko sklene tudi pogodba o sodelovanju, seveda čisto odvisno od dela, ki ga opravljate. V vsakem primeru mora iti za “normalna” plačila, od katerih se odvedejo potrebni davki in prispevki (pri podjemni pogodbi akontacija dohodnine in nekaj prispevkov, pri avtorski akontacija dohodnine, pri s.p./d.o.o. po potrebi DDV). V vsakem primeru mora tisti, ki vas “zaposluje”, opraviti potrebna obveščanja. Delovna doba ipd iz naslovov teh pogodb ne teče.
Seveda ne pozabite pogledati v svojo pogodbo o zaposlitvi, kaj imate določeno tam, predvsem glede konkurenčne klavzule, in ali je treba pridobiti soglasje delodajalca oziroma ga obvestiti o tem, da boste počeli še nekaj drugega.
Ena izmed možnosti je tudi, da se pri novem delodajalcu zaposlite, vendar potrebujete dovoljenje delodajalca, celotna zaposlitev ne sme presegati 120 % in za to veljajo še določeni drugi pogoji.
Delo na črno bi pa bilo delo brez kakšne pravne podlage, plačilo na roko, delo preko tuje študentske napotnice ali kaj podobnega.
Lepo bi prosila za nasvet:
Danes sem se dogovarjala za honorarno delo. Gospa je dejala, da bi delala po podjemni pogodbi, 5 eur/uro, davke pa bi plačala ona.
Kaj to za mene pomeni? Bom dobila za plačat dohodnino, bom dobila vem čistih 5 EUR/ uro?
Nekaj sem brala na netu in je 25% dohodnina.
Prosim za obrazložitev.
Hvala!

Najbrž sta se pogovarjali o tvoji neto postavki. To pomeni, da bi ti sedaj dobila ven 5 EUR/uro, gospa pa plača bruto (to je sicer tvoj strošek – od bruto do neto) in bruto bruto (njen strošek, še neke prispevke in davke). Dobro se pozanimaj, o kateri postavki sta govorili – neto ali bruto! Ker ona še na bruto dodatno plača davke, ne samo tisto tvojo akontacijo dohodnine od bruto do neto.
Pri podjemni pogodbi je akontacija dohodnine 25 % od davčne osnove, ki znaša 90 % bruto zneska. Oziroma po domače, plača se 22,5 % akontacije dohodnine od prejetega bruto zneska. Vendar gre tukaj za akontacijo dohodnine, na letni ravni gredo tile bruto zneski seveda v tvojo siceršnjo dohodninsko osnovo in se obdavčijo po dohodninski lestvici, stopnje so 16, 27 in 41 %. Ali boš doplačala ali dobila vračilo, je torej odvisno od tvojih ostalih dohodkov, olajšav ipd. Če bo to tvoj edini z dohodnino obdavčljiv dohodek, boš najverjetneje dobila povrnjeno.
Na podlagi danih informacij ti mi ne moremo dati odgovora, ali boš dobila ven 5 EUR/neto – to se dogovori s potencialno delodajalko, kot tudi ne, ali boš dohodnino doplačala ali dobila vrnjeno – to si preračunaj na spletni strani DURSa, upoštevaje ostale dohodke in olajšave.

Podravljeni,
zanima me, ali lahko študent dela na honorarno pogodbo, čeprav ima status študenta oz. je absolvent?
hvala in lp
Forum je zaprt za komentiranje.