honorarno delo
Prijavljena sem na zavodu kot nekativna iskalka zaposlitve, saj sem se vključila v šolanje, s katerim bom prišla do željenega poklica. Do nedavnega sem prejemala denarno nadomestilo. Preko zavoda sem zdravstveno zavarovana, delovna doba mi ne teče.
Našla sem si honorarno zaposlitev ki jo opravljam občasno. Vendar nastaja problem pri izplačilu tega zaslužka. Na kakšen način lahko pridem do zasluženega denarja, razen s pogodbo o delu, ki mi pobere polovico zaslužka, torej se mi delati ne splača. Kako pri nas lahko človek kaj zasluži, ne da bi pol moral dati državi.
Hvala za odgovor
Težko. Razen pri delu na črno je pri vseh drugih podlagah (pogodba o zaposlitvi, avtorska pogodba, pogodba o delu) treba plačati med drugim tudi davke.
Lep pozdrav,
Katarina
Hvala vam za hiter odgovor; seveda se plačilu davka ne da izogniti (razen pri delu na črno), vendar sprašujem, katera oblika izplačila je finančno najugodnejša za delavca. Ker o pogodbi o delu že kar nekaj vem, me predvsem zanima, v kakšnem primeru se lahko sklene avtorsko pogodbo (za katere vrste dela).
Hvala vam za ponoven odgovor
Avtorsko pogodbo se lahko sklene samo za tista dela, ki jih kot avtorska izrecno opredeljuje Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (“zlasti govori, predavanja, članki, leposlovna dela, glasbena dela, gledališka dela, fotografska, avdiovizualna, likovna, arhitekturna dela).
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.