Hrana ob praznikih
sploh takšnih kot je Velika noč, Novo leto …
Kot doumevam znance, povsod naredijo preveč kalorične hrane … potem imajo pa vsak dan praznikov in še kakšen mesec “slab” občutek/vest, da so se prenažirali ☺
a, da bi kdo pripravil manj močne hrane … ali pa vsaj npr. imel na zalogi sadje in zelenjavo za morebitne obiske — tega pa nihče ne pomisli.
pa koji ku*ac imamo potem šolstvo, cerkvene pridige, forume, “diktatorje” javnega mnenja … če folk počne, kar si potem očita ☺
Taka je tradicija. Če “zahteva” potico, ne moreš postreči sadja, doh.
Sicer pa so Slovenci narod slabe vesti, tako da jim je tak način (prenažiranje in potem celomesečno stradanje) pisano na kožo 😉
Gre pač za tipične rituale brezhrbteničarjev brez lastne volje, ki vse življenje bolj ali manj delajo, kar delajo vsi okoli njih. Nažiranje za praznike je tipičen primer.
Še bolj tipičen primer je pitje alkohola. Povprečen Sloveenc pač mora nekaj spiti, da upa povedati, kar mu res leži na duši.
S fantom sva tradicijo prenažiranja za praznike prekinila, zato se bo danes pri nama jedlo domačo gobovo juho s krompirjem. Pirhov ne barvam, potic ne pečem (so pa moji zavitki zelo zaželeni, fant je pa mojster za pite), na splošno so mi krščanarski običaji tuji.
Če ljudem paše vase zmetat neke blazne količine hrane, naj jo, ampak bi bilo pa fajn, če z njo ne bi posiljevali še vseh ostalih – in to iz strahu, da ja ne bi šli lačni od njih…
Smo potem Slovenci boječke?[/quote]
Premalo samozavestni. Preveč se oziramo na neko splošno družbeno mnenje in na to, kaj bodo drugi rekli, če ne bom razmišljal in jedel in pil kot večina.
In zaradi strahu pred družbenim obsojanjem, se večina prilagodi, pa čeprav zaradi tega delajo proti sebi in postajajo še bolj nezadovoljni ter posledično še manj samozavestni….
ko berem tele poste si mislim, da ne živimo v isti državi, od kod vam ideje, da smo Slovenci takšni, da ne znamo povedat dejstev, osvajat žensk še nimamo v riti alkohola? in od kod vam ideje, da so južnjaki v tem bolji? bil sem dosti na jugu, pa vam povem, da te fame o tem kaki đeki so južnjaki so res samo fame, tako kot pri nas imaš tudi dol polno ljudi ki znajo gobcati, oz so pozerji, in samo to, so pozerji…in tako opevan srbski način brezskrbnega življenja, tipična slovenska nategavščina ljudi ki so bili tr dni v Guči ali pa v Beogradu in vidijo kar hoćejo videti, v resnici so pa srbi zaradi svoje neumne politike 100 let za opicami in nam marsikaj zavidajo, no v teh ćasih ki jih zdaj preživjamo pa celo privoščijo…glede prenažiranja s hrano pa tole, kdor zmerno živi čez leto se tudi za pranike ne prenažira, pri nas se nikoli nismo pa tudi v marsikateri družini ki jo poznam ne, še v bivši jugi ko se ni skomercializaralo božič pa veliko noč so bili prazniki dnevi ko se je družina zbrala za skupno mizo, ko so prišli na obisk ljudje ki so bili raztreseni po celi evropi ali dlje, to so družinski prazniki in kdor razume pojem družine, druženja, ne bo iskal tolažbe v hrani in pijači…raje se sami pri sebi vprašajte ,kaj vas pravzaprav moti, zakaj vam gredo ljudje tako v nos, da jim limate vse te etikete in označbe, resbnico pa si zatiskate ….pa ravno resnica vas bo osvobodila..polege trdega dela seveda
ksss ksss ksss
tema je o hrani med prazniki (niti ne o junaškosti, niti alkoholu …)
modi: ali lahko zmečeš ven vse tekste, ki odstopajo od teme ☺
Mi jemo čisto normalno. Nisem neka kuharica in pekarica oziroma pečem take bolj alternativne zadeve, ki niso za vsak okus (beri, so strogo za domačo uporabo, ker niso dovolj dobre).
Tako da tudi slabe vesti ne bo.
Pirhe smo pa izdelali.
Tudi mi jemo normalno. “Zaj…” pa nas vakokrat obiski in širša familija, ki prinesejo svega in svašta. Potem to imaš, potalat naprej je vedno težje (npr. nesti v službo, ker so vsi “na dieti”), in potem ti je škoda vreči v smeti, aploh ker se je nekdo trudil … pa poješ :/
Forum je zaprt za komentiranje.