Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek hrana v vrtcih

hrana v vrtcih

Zadnje čase ima naš enoletnik težave s kožo in možnostjo alergije, pa me zanima, če kdo tukaj ve, ali v vrtcih uporabljajo jušne kocke in vegete. Meni se sicer zdi nemogoče, da bi otrokom kuhali to s****, ampak vseeno vprašam vas, ki veliko veste. Drugače pa sem tudi mislila vprašat v samem vrtcu. Ampak kot pravim, se mi zdi skoraj nemogoče, ker je še doma ne uporabljamo.

Skoraj ne verjamem. Pravilnike imajo kar pasje. Prav od vrtčevske hrane po mojem težko, razen če ni preveč občutljiv na kakšno reč, ki je do sedaj doma še niste ponudili.
Spremljaj jedilnike, najbrž so na oglasnih deskah, pa opazuj, kdaj je težav več, če ti bo uspelo izločiti krivca.
Morda pa se to pojavlja od kakšnih stvari, ki jih dobijo “zraven” – morda kakšni bonbončki ali kaj podobnega.

Saj si že dva tedna razbijam glavo s tem, kaj naj bi bilo… zjutraj je bil kao še kar v redu, potem pa, ko sem ga namazala z Bepanten kremo po ličkih (ker ima suho kožo), so mu postala žareče rdeča.

V vrtcih tega ne uporabljajo

Kaj pa sestavine v kremi? Tudi sama sem že tako reagirala na kremo (ne sicer Bepantenovo, ampak vseeno …)
Mislim, da v vrtcih tega ne uporabljajo (vegeta, kocke …)

Verjetno, tudi po olivnem olju je čisto rdeč. Najraje ne bi dala čisto nič, ampak ima potem hitro hrapavo kožo. V lekarni sem že vprašala, dobila tudi tester od Hydra bebe, pa je še slabše.

pojdita k zdravniku, naj te poščje k alergologu pa ga naj testira, ne pa da sama poskuse delaš

Odvisno od vrtca. Načeloma ne. so pa tudi izjeme. Če te prav razumem, je težava s kožo na obrazu, drugje pa ne. Pri tem res ni rečeno, da je kriva hrana, lahko je suh zrak ali karkoli drugega. V lekarnah dobiš kremo za kožo, ki je nagnjena k atopijskemu dermatitisu (po domače alergijam), mislim da se reče Mustela, prosi za testerje, ker je krema ne ravno poceni, jo pa zelo pohvalijo in tudi sinu pomaga. Če ni alergij drugje po telesu, jaz dohtarja ne bi morila. Pru tako majhnih so testi redko pozitini, prešpikajo jih pa tudi podolgem in počez, na koncu si pa ravno tam kot prej. Če pa ima težave tudi drugje, ga srbi, peče, mu koža poka, potem pa je zdravnik edini pravi naslov. Vedi pa, da ogromno otroških alergij izzveni okoli 3. leta. Preceni sama.

tudi krema lipostop je fajn

naš mali je imel res občutljivo kožo, fleke, hraste, virusne bradavice … prav grozno. Od okrog desetega meseca do drugega leta. Edino Avene krema mu ni dražila kože, čeprav pomagala ni. Dermatologinja nam je celo dala diagnozo luskavica in kremo Elocom, ki pa dolgoročno ni pomagala. Ob drugem RD se je koža pozdravila na morju. od takrat nimamo nobenih problemov več.

Ful stroge reglce imajo za prehrano.
Vzgojiteljica mi je rekla, da bi plačali ful kazni, če bi jih inšpekcija samo dobila, da imajo recimo vegeto samo na polici, če je sploh ne bi dali noter…

(sem enkrat namreč ob uvajanju sugerirala, da bi natresli mal zlatih kroglic na juho, da bi mulčki raje jedli, pa je rekla, da ne smejo, da so premastne)

Pa tudi sicer imajo super, zelo raznolik jedilnik, nikol nobenga mastnega cvretja in takih reči. (vrtec vrhovci, lj)

Čist drugač se mi zdi pa v šoli (vič) – kar naprej neki pohani zrezki – tisti, ki imajo noter še šunko in sir – valjda, samo v olje ruknejo in je…., drgač je pa skor vsak dan “makaronflajš”, pa tisti pire zgleda tut tak, kt bi bil iz prahu narejen.
Popoldanska malica:jabolko in 5 piškotov (včasih pa jabolko in banana, včasih pa samo en jogurt,skoraj nikoli kakšnega kosa kruha zraven—- a s tem naj se nasiti živahen prvošolček in prebije čas od kosila (12h) do konca varstva? Kot za kakšno manekenko na skujševalni. Se pripravljam, da bi to v šoli povedala…
Kakšni so pa kaj vaši šolski jedilniki????

lp katika

Moj sin ima tudi ful rdeč marogast obraz. Nisem pomislila, da bi bila alergije. Danes sem ga že drugič namazala z eno kremo iz Trsta, ki mu zelo pomaga.

Najbrž je na kaj alergičen. Našega smo testirali in izvide nesli v vrtec, kjer dobiva sedaj dieto, ki se je držijo, seveda z manjšimi prekrški. Za vrtec zaradi tega ne plačujemo nič več, v primeru rojstnih dni, kjer otroci prinesejo prav vse, pa ima moj v vrtcu posebno škatlo svojih “dovoljenih” sladkarij in priboljškov.

Naš je hodil iz vrtca ves flekast, če je bil doma, je bilo v redu. Opravili smo vsa možna alergološka in podobna testiranja, ki niso nič pokazala. Nas je pa zdravnica opozorila, naj bomo pozorni na razne E-je in konzervanse v hrani in res smo ugotovili, da gre za to. In tega je v vrtcih kolikor hočete. Ne samo v hrani, ki jo pripravljajo (mimogrede – nobenih konkretnih navodil nimajo, edino neke smernice, stare že 30 let, po katerih naj bi se ravnali), ampak tudi v raznih priboljških, ki jih dobivajo od vzgojiteljic in otrok. In če mene vprašate, je stvar tudi zrela za podpis kakšne peticije o boljši prehrani v vrtcih.

Obupna je prehrabna v našem vrtcu! Ničkolikokrat pizza , krof, sendvič za zajtrk, pa paštete in marmelade in včasih celo kakšen skutin ali ribji namaz.
Da ne bi dajali zlatih kroglic?
Ah, kje pa. Ponudijo jim tudi pomfri pa ocvro meso,….
In za malico velikokrat pijejo čokoladno mleko.

Pravijo, da je pač ena kuhinja za vrtec in šolo in da šolarji ne marajo bolj “zddrave” hrane. BI rada vedela, kje imate oz. od kod imate pravilnik pri vas.

Pozdrav.

New Report

Close